Hoppa till sidans innehåll

Tisdag 17 december: Seriesegern väcker respekt


Med seriesegern i ryggen går nu HHC in i allettan-spelet med en positiv känsla och med vetskapen om att laget har en högstanivå som absolut kan bära fram till play off-spel fram på vårvintern.

Man kan naturligtvis ha synpunkter på upplägget med division 1-spelet där tabellfyran nu får precis lika stora möjligheter som seriesegraren. Visst skulle någon form av bonussystem kunna sätta lite mer spets på grundseriens avslutande spelomgångar, men jag gillar ändå att alla startar på 0 när allettan börjar.

Utan att på något sätt bli respektlös mot lag som Skedvi och Hedemora så kan man väl konstatera att det nu blir en helt annan spets och kompetens när motståndarna istället heter Huddinge, Visby/Roma och Nyköping.

 

Ett delmål klart

När det nu är dags att sammanfatta grundserien så kan vi väl konstatera att HHC gjort en klart godkänd insats. Av 81 möjliga poäng (på 27 matcher) tog HHC 63. Det blev till slut 19 poängs marginal ner till allettan-strecket och 6 poäng till serietvåan, trots att laget genom så gott som hela grundserien haft en närmast onormal skadebild.

De många skadorna är förstås knappast hedrande för ishockeyn, som enligt min mening har en del att fundera på när det gäller vissa moment där domarna och regelverket verkar ha fokuserat på fel saker.

Det här blir också tydligare ju högre upp i seriesystemet man kommer. Det känns till exempel som om ett slag mot klubban nu oftare bestraffas än ett slag mot armarna. Och så var det väl inte tänkt.

Att de gamla ”ryggsäcks-hakningarna” bannlystes var förstås bra för spelet och lirarna, men det får inte gå till absurdum så att en klubba som för en sekund glider upp mot handskarna omedelbart bestraffas medan en crosschecking i ryggen för att ”städa” framför mål eller en ”högfartstackling” mot sargen ses som en del av spelet.

För HHC:s del handlar det nu om att få tillbaka de spelare som stått på skadelistan mot slutet, t.ex #81 Pontus Persson och #57 Magnus Larsson på backsidan liksom #37 Marcus Åkerlund som tycks kunna spela i vilken roll som helst och som med sin laglojalitet kan plockas in där han bäst behövs. Backarna har tvingats slita hårt och spela mycket och här har förstås #9 Robin Karlsson haft en nyckelroll.

 

”Lillis” i topp

Apropå backar så toppar - som vanligt kan man nog säga - #25 Mathias Eriksson hela seriens plus/minus-statistik där HHC-spelare håller fyra av de fem första platserna med #10 Jonas Lindström på andra, #16 Tomas Astner på tredje och #15 Adam Seydlitz på femte plats.

Det här är siffror som inte säger allt men som ändå är en indikation på att man gör ett bra jobb.

På forwardssidan har HHC bättre ställt än någonsin. Det har ju också visat sig att tränarna kan vaska om mellan formationerna utan att det märks speciellt mycket. Det är många som producerar och det är en styrka som kan bli väldigt värdefull i allettan.

Det är ofta så att man har en eller ett par spelare som står för en stor del av det som produceras framåt. Motståndarna kan sikta in sig på att plocka bort enstaka spelare eller kedjeformationer med hjälp av sina defensivt starkaste vapen.

HHC har ingen spelare bland de sju främsta poängplockarna i serien, men i gengäld hela sex spelare bland de 15 bästa. Det är med andra ord bredd på toppen.

 

Ett starkt vapen

Dessutom har HHC ett häftigt vapen i sin lagkapten. Många kanske tycker att #49 Magnus Nilsson inte har haft en lika framträdande roll som i fjol, men faktum är att han trots allt gjort 13 mål och 10 assists på 21 spelade matcher.

Och jag tror att det är nu som det roliga börjar för Hudik-hockeyns största spelarprofil.

Jag har två starka minnesbilder som jag bär med mig från den gångna säsongen – bilder som kan tyckas obetydliga sett mot helheten, men som visar hur en lagkapten kan visa vägen och ta laget in på ett vinnarspår.

6 november: Hemmamatch mot Enköping. Det känns viktigt att ta ledningen och skaffa sig greppet om matchen. Efter 11 minuter står det fortfarande 0-0 när Magnus Nilsson fångar in pucken vid egen blå. Med kraft och vilja trycker han sig förbi två motståndare och in i anfallszonen. Hårt attackerad hinner han se att Jonas Lindström störtar på mål. Passningen är perfekt och Lindström gör enkelt 1-0. Kaptenen har satt ribban och sedan rullar det bara på.

17 november: Hemmamatch mot Surahammar. HHC ligger under med 2-3 när Magnus Nilsson en minut in i tredje perioden bryter sig in framför mål, tar emot några hugg och slag, men håller ifrån sig och kommer till skott. Målvakten räddar men Magnus Nilsson tar egen retur och kvitterar till 3-3. Bara 28 sekunder senare styr Magnus sedan in 4-3 och HHC avgör matchen. Kaptenen har visat vägen igen.

Två små, små fragment ur en lång säsong, men det är precis sådana fragment som gör att man vinner hockeymatcher.

 

Lars Gösta Larsson

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:41 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link