Hoppa till sidans innehåll

Tisdag 23 december: Första steget på väg mot målet


Om man ser HHC som en trestegsraket så har nu det första steget löst ut på resan mot slutmålet, även om man fick koppla in reservtanken för att nå ända fram…

Andra delen av trestegsraketen är naturligtvis inställd på att nå en plats bland de fem första i AllEttan, och längre än så spekulerar vi inte nu.

Vad jag menar med att HHC fick använda reservbränsle handlar förstås om de korttids- och långtidsvikarier som kom in för att täcka upp i den ofattbart hårt skadedrabbade spelartruppen.

Jag är inte helt säker på att det hade gått vägen utan Jarmo Jokila, Marcus Åkerlund och Patrik Karlkvist – spelarna som kom in som nödlösningar och som var och en på sitt sätt verkligen också levererade. Vi får aldrig veta hur det skulle ha gått utan dom. Men vi ska ha i minnet att HHC inte bara hade tre skadade, utan istället för det mesta mellan fem och sju. Vid något tillfälle till och med åtta tror jag.

Jag har under alla mina år i närkontakt med idrotten aldrig varit med om, eller ens hört talas om, något liknande.

 

Hårt pressade tränare

Fredrik Johansson och Micke Mann har naturligtvis varit pressade. De har inte haft möjlighet att använda den potential som finns i spelartruppen. Varken på träning – som är minst lika viktigt – eller i matcherna. Men de har på ett beundransvärt sätt valt att fokusera på det de kan påverka istället för att beklaga sig över den svåra situationen, vilket i och för sig hade varit förståeligt.

Nu har HHC:s sportgrupp valt att även låna in rutinerade Henric Höglund för åtminstone de sex första matcherna i AllEttan, väl medvetna om hur viktigt det är att få en bra start i en så kort serie. Henric har i många år varit en pålitlig poängplockare och är känd för sin inställning och sin karisma både på och utanför rinken. Han kommer knappast till Hudik för att lattja bort några matcher och få ett litet äventyr – den sortens spelare är han inte. Det ska bli intressant att se vad Henric kan bidra med. Han är just den sortens spelare som HHC behöver, men vi ska också veta att det inte bara är att komma in i en ny miljö och bara vifta med ett trollspö. Så enkelt är det inte.

 

Tre tunga avbräck

Att HHC fortsätter att stärka upp truppen beror förstås på att det sedan en tid tillbaka stått klart att två tredjedelar av den tilltänkta förstakedjan, #10 Jonas Lindström och #15 Adam Seydlitz, har spelat klart för säsongen och att nu #27 Thomas Fahlqvist måste ge upp försöket att komma tillbaka efter sin långtidsskada. Nu står det klart att bara en operation kan rädda ”Fahlas” framtid som hockeyspelare.

I det läget, med fyra forwards borta från ursprungstruppen (även Paepke är ju borta), har det varit nödvändigt att leta ersättare – i varje fall om det ska finnas en rimlig chans att nå fram till raketens tredje steg i play off.

 

Jokila rena högvinsten

Jag måste säga att HHC har haft tur i oturen att hitta så starka ersättare. Att en lirare som #21 Jarmo Jokila fanns tillgänglig var ju rena högvinsten. Dessutom verkar det som om Jokila trivs både med klubben och med staden och det skulle kunna öppna dörren för ett fortsatt samarbete…

Att #37 Marcus Åkerlund skulle klara steget direkt från en inledande säsong med Lindefallet till en så stark come back i sin gamla HHC-tröja trodde jag inte. Marcus är ju inte liraren som åker i åttor genom motståndarförsvaren, men få spelare på den här nivån har ett så starkt fighterhjärta. Dessutom vet man att han accepterar sin roll och gör jobbet fullt ut, inte minst i box play där de tidigare Lindefallet-polarna Matrcus Åkerlund och #19 ”Boba” Pettersson måste vara två av seriens starkaste.

Nu startar alltså AllEttan med matcher mot de tidigare seriekonkurrenterna Huddinge, Visby och Wings – något som jag inte riktigt förstår. Här fanns ju chansen att direkt skapa nytt och högoktanigt intresse genom att istället varva lottningen så att publiken får se nya lag redan i upptakten av AllEttan. Nu är det genomgående så att lagen spelar sina första matcher mot lagen från den egna serien.

Förbundet har iställetmed klubbarnas goda minne valt att prioritera dubbelmöten vid de längsta resorna och det finns väl en viss logik i det också. AllEttan är tillräckligt dyr ändå.

Nyheten för säsongen är att det nu finns fem platser att spela om. AllEttans seriesegrare går direkt till kvalserien. Lag 2–5 går till play off.

Sundsvall går till spel som solklar favorit och Huddinge har säkert också många förespråkare. Men sedan då?

…och precis när det här går i ”tryck” kommer beskedet om att #49 Magnus Nilsson har tecknat nytt kontrakt med HHC. Någonstans där har ju framtiden redan börjat! Det måste vara härligt att få börja bygga den nya truppen med en sådan härförare. Generalen finns på plats, nu ska han också få sina trupper.

Uppdaterad: 22 DEC 2014 14:38 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link