Hoppa till sidans innehåll

Tisdag 7 juli: Hockeytankar i sommartid


Notering: Denna krönika skrev fredag den 3 juli.

I samma stund som sommaren tar ett jätteskutt och termometern där ute på vår altan börjar närma sig 30-gradersstrecket börjar jag plötsligt tänka på ishockey.

Det finns säkert dom som menar att det är ett tecken på en begynnande mental störning, men då kontrar jag med att det, när det här skrivs, bara är 42 dagar kvar till Hudik Hockeys första träningsmatch (mot Sundsvall). Bara så ni vet…

Precis som vanligt är det stor omsättning i spelartruppen. Men det är inget ovanligt med det.Istället är det en del av verkligheten för framförallt klubbarna i allsvenskan och HockeyEttan.Spelarna vet att det finns en marknad och många vill avvakta och helst inte binda sig med ett kontrakt över flera år.

För HHC:s del finns det just nu ett underskott i balansen mellan ”ut och in”. Det finns alltså fortfarande ett par platser lediga i spelartruppen och det är väl ingen vågad gissning att det i så fall rör sig om en forward och en back. Dessutom är ju en handfull juniorer kallade till a-truppen under försäsongen. Här finns det en potential som mycket väl kan få en snabb utveckling. Jag tänker då i första hand på Emil Broed som har alla verktyg som behövs.

Muskler och karaktär

När jag tittar på spelartruppen och de sex spelare som så här långt kommer som nya i HHC så är det ingen tvekan om att de kommer att tillföra mer ”muskler” och karaktär – något som ”Freddan” Johansson och Micke Mann gärna vill se.

Om de också är bättre spelare individuellt sett kan jag inte bedöma. Några har jag aldrig sett spela och då måste jag bygga min uppfattning helt på de fantastiskt detaljerade fakta som finns att hämta på Elite Prospects (eliteprospects.com) på nätet.

Det finns mycket som talar för att Simon Nordh (välkommen hem!), backarna Nicklas Lindmark, Alexander Wadlund och Anton Lindgren samt Martin Hellgren och Adam Thim på forwardssidan är spelare som inte bara fyller luckorna utan också kommer att tillföra något. 

Men samtidigt känner jag en liten saknad över ett par spelare som kan göra skillnad. En Jarmo Jokila eller en Patrik Karlqvist – två spelare som kom på korttidskontrakt och som verkligen vände en trend. Spelare av den typen finns förmodligen ”där ute” bland de kontraktslösa, men det gäller också att hitta rätt. Och då talar vi om karaktär igen.

Trygg med nyförvärven

Jag pratade med ”Freddan” om det här och fick då en tydlig uppfattning om att HHC-tränaren var mycket nöjd med sina nyförvärv så här långt. Det är spelare som har precis den där ryggraden som kan göra skillnad i en spelartrupp.

Dessutom är det ju så att vi kanske redan har den där skillnaden i de spelare som finns kvar i truppen. Jag tänker till exempel på tvillingarna Wernerson-Libäck. Ett år mognare, ett år starkare, ett år tryggare i sina roller. De kan bli ett trumfkort i leken. Jag tänker också på Johan Nilsson som har en potential som vi kanske ännu inte sett allt av. Och dessutom är det ju så att hela den tilltänkta förstakedjan slogs i spillror förra säsongen.

Adam Seydlitz lär till och med ligga lite före rehab-planen och Jonas Lindström tränar redan för fullt. Lägg därtill att Magnus Nilsson som vanligt tränar som om han vore tio år yngre så har Hudik Hockey där en förstalina som kan bära laget mycket långt.

Tuffare serie i vinter

Årets serie har ju fått en ny dimension när mångåriga elitserielaget Södertälje är – som många tror – bara nere för att vända uppåt igen. Ser man på ”Kringlornas” spelartrupp så finns det inget som motsäger det.

Det betyder ju också att det i praktiken bara finns tre platser lediga i AllEttan den här gången.Men det är långt fram dit. Jag har ju skrivit att sommaren precis gjort sitt intåg. Vi låter väl solen lysa ett tag och sedan spänner vi musklerna (ja, inte mina förstås – för jag har nästan inga) men jag tänker på l-a-g-e-t som i vinter kanske blir viktigare än någonsin.

Förra säsongen fick aldrig ”Freddan” Johansson och Micke Mann någon ärlig chans att knyta ihop trådarna. Med den skadebild som HHC hade så handlade det nästan alltid om akututryckningar och nödlösningar. Låt vara att några av dessa blev lyckade, men det blev ändå aldrig något l-a-g av det hela.

Se bara på det svenska U21-laget i fotboll. Jag är inte säker på att någon av våra spelare hade tagit en plats i Portugals lag. Men Sverige hade l-a-g-e-t. Och det är ett tydligt bevis på vad det handlar om.

Nu lär vi oss stava till ett nytt ord: l-a-g-e-t var det. Med ett streck mellan varje bokstav för att understryka vad vi menar. Och vad ”Freddan” menar när han talar om spelare med rätt karaktär.

Att det finns ett stort intresse för HHC märker jag ofta. Det kan vara ute på sta’n, på golfbanan, i butiken eller på badstranden.”Har du hört nå’t om spelartruppen”?Många undrar, många är intresserade. Och det är bra. För l-a-g-e-t finns faktiskt också på läktaren!

Uppdaterad: 07 JUL 2015 07:41 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link