Hoppa till sidans innehåll

Torsdag 15 december: I väntan på hockeyfesten


I väntan på hockeyfesten

 

Blytunga ben och trötta huvuden. Det var vad som präglade spelet i årets sista hemmamatch. När HHC har problem att besegra seriens klart sämsta lag och måste ta förlängningen till hjälp för att avgöra, så är det naturligtvis inte ett resultat som visar styrkeförhållandet mellan lagen.

När dessutom S/L kommer till spel med endast 12 utespelare, så borde det inte vara någon större match för HHC att spela hem tre poäng.

Nu blev det bara två poäng och det gnisslades rejält på läktarplats där även trogna HHC-supportrar började misströsta och under en del av matchen till och med befarade att det skulle bli en ny förlust – i så fall tredje raka.

Nu tog sig hemmaspelarna ändå samman till slut och pressade fram ett avgörande i egen favör, vilket var både rättvist och viktigt. Även om det finns en förklaring så är det aldrig riktigt bra att förlora och viktigt att vinna därför att ”vinnarkänslan” också skapar trygghet i det egna spelet inför Allettan.

 

För mycket ”enhands-hockey”

Det duger inte att bara ”nästan” gå in i det fysiska spelet och det blir alldeles för mycket av det som jag kallar för ”enhands-hockey” där spelarna inte jobbar färdigt i situationerna utan går in lite på avstånd med bara en hand på klubban. Både jag, den övriga publiken (över 500 nu!) och spelarna vet ju att det här bara var ett mellanspel mot den riktiga hockeyfesten efter nyår.

Förklaringen till den klena insatsen stavas träning – hård träning. Just nu handlar det om dubbel träningsdos, som ska underhålla grunden och skapa en ny topp inför spelet i Allettan.

Tyvärr måste man ändå konstatera att de tre senaste matcherna inte gett anledning till några glädjeskutt hos oss som följer det här från sidan. Visst kan man som en delförklaring peka på att HHC i de senaste matcherna saknat tre (och nu också fyra) ordinarie forwards. Förutom tvillingarna Wernerson-Libäcks och Markus Perssons skador har nu Johan Dahlberg ytterligare tre matchers avstängning.

 

Nu vässas detaljerna

Det är märkligt att HHC har så svårt att föra matcherna och hålla i taktpinnen i 60 minuter även mot de svagare lagen. Det kommer kortvariga toppar, men också stunder av misstag, svåra och missade passningar och okoncentrerade avslutningar. När dessutom både speed och fysik saknas, så blir matcherna som den mot S/L och tidigare mot till exempel Lindlöven, som HHC förlorat tre (!) gånger mot i grundserien.

Nu kan vi väl trösta oss med att det inte blir några svaga lag i Allettan och då får vi väl också hoppas att HHC:s spel vässas med automatik. Jag vågar nog sätta en slant på det.

Det blir nu alltså Borlänge, Falun och Hedemora som följer HHC till Allettan och kampen om de fyra främsta placeringarna är avgjord också i div.1D med Nyköping, Åker/Strängnäs, Wings Arlanda och Visby/Roma som motståndare i mellersta Allettan.

 

Invecklat play off-spel

I HHC:s serie blev det alltså till slut Ore av förhandsfavoriterna som missade Allettan. Jag tror att Ore har en riktigt bra chans att komma igen till play off 1 genom att vinna fortsättningsserien – den som tidigare kallades för Vårettan¸vilket var ett betydligt trevligare namn än ”Fortsättningsserien”, som den nu heter.

Samma sak gäller väl för Huddinge i div.1D. Jag tror att även Huddinge kommer att spela sig fram till play off-spelet genom att ta ”bakvägen” in.

Många har undrat hur fortsättningen i Allettan och senare i ett eventuellt play off kommer att gå till. Egentligen är det alldeles för invecklat för att förklara med ord, men i korthet gäller att de fyra första lagen i Allettan går direkt till olika play off-steg. Seriesegrarna samt den bästa tvåan går direkt till play off 3 (steget före kvalserien till Allsvenskan). Övriga tvåor går till play off 2 tillsammans med segrarna i play off 1.

Lag 3 och 4 i Allettan går till play off 1 tillsammans med segrarna i de sex fortsättningsserierna. Den vägen skulle alltså till exempel Ore och Huddinge kunna komma tillbaka i det invecklade play off-spelet till allsvenskan.

Den hockeyfesten ser vi fram emot. Lagom mycket julskinka och några dagars skön vila blir det runt jul innan träningen rullar igång igen under mellandagarna.

Och se´n börjar festen! 

 

På läktaren:

Lars Gösta Larsson

This is a mailto link

 

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:51 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link