Hoppa till sidans innehåll

Torsdag 16 februari: Ologiskt bottennapp


Ishockey är många gånger ett spel som saknar logik. Hur förklarar man en sådan genomklappning som den HHC råkade ut för i hemmamatchen mot Hedemora? Skottstatistiken 41-27 och ändå 2-4 talar ju om en total överlägsenhet och en målvakt som ”tog allt”, men den matchbilden såg vi ingenting av.

Istället var det nästan genomgående så att Hedemora skapade de öppnaste lägena och med sin kontringshockey rätt och slätt manövrerade ut ett HHC som den här kvällen lämnade både kunnandet och offerviljan kvar i omklädningsrummet.

Man kan inte förklara förlusten med att Stefan Svanbom och Magnus Nilsson fortfarande behöver rehab-tid för sina skador. Det borde ändå finnas tillräckligt med kvalitet i laget för att på hemmaplan besegra ett lag som efter 12 omgångar i allettan inte vunnit en enda match i ordinarie tid.

 

Många missnöjda

Det muttrades livligt på läktarplats och många menade att HHC verkade både slitet och oengagerat och att play off-äventyret kommer att vara över redan efter första ronden – oavsett vilket motstånd det blir.

Mycket talar dessutom för att det kommer att bli gamla storlaget Huddinge, som kört över det mesta i fortsättningsserien och som nu bland annat har åtta raka segrar bakom sig. Det låter som en svår uppgift mot bakgrund av det som HHC visade i matchen mot Hedemora. Hemmalaget hade helt enkelt inget eget spel och ingen nyckel att låsa upp Hedemoras försvarsmur med.

 

Hedemora stod upp

Skottstatistiken ljuger till stor del med tanke på att många skott avlossades ur svåra lägen och från nästan omöjliga vinklar. HHC-spelarna tog sig aldrig riktigt in i trafiken framför mål. Spelet hamnade ute i sarghörnen där det ”duttades” med tvåmeterspassningar som inte skapade några ytor eller blev något hot mot Hedemoras mål.

Det var påfallande hur enkelt Hedemora manövrerade ut HHC med ett enkelt grundspel där den egna blå linjen försvarades effektivt och där snabba spelvändningar skapade kontringslägen som gång på gång avslöjade HHC:s försvar.

Det är märkligt att det kan bli så här. Det brukar ofta kallas för underskattning och till en del kan det väl vara så, men det som förvånar är att det inte går att ändra mönstret under 60 minuters spel.

 

…men chansen finns

När HHC nu kvitterade till 2-2 så trodde nog de flesta att vändningen var på gång, men hemmalaget föll ändå direkt tillbaka i det spel man hade börjat med. Det hjälpte inte att Affe Nordh pusslade med femmorna för att bryta mönstret.

Att sedan Markus Persson dräller bort den sista chansen att kvittera med spel utan målvakt följer bara mönstret en sådan här gång. Det var inte där den här matchen avgjordes – den var redan avgjord då.

Det var tydligt skamsna spelare som lämnade isen. De visste att de inte hade gjort det som krävs. Det var helt uppenbart att också publiken var missnöjd med vad de fick se den här gången.

Nu krävs det avsevärd skärpning. Det kan fortfarande bli en tredjeplats i serien, men då krävs det att Wings besegrar Åker (och det tror jag på) och att HHC tar poäng mot Nyköping borta, vilket jag inte tror lika mycket på.

En tredjeplats i tabellen kan ge fördelar i play off-spelet, så HHC har verkligen mycket att spela för även i den avslutande allettan-matchen.

På läktaren:

Lars Gösta Larsson

This is a mailto link

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:45 Skribent: Fredrik Jönsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link