Hoppa till sidans innehåll

Torsdag 20 november: Hooking den vanligaste utvisningen


När en hockeydomare väljer att ta 17 (!) utvisningar, varav 9 enbart för hooking; är det då bara spelarna eller även domaren som haft svårt att hitta nivån?

Det finns anledning att fråga sig om de nya, hårdare tolkningarna av hooking och slashing har tillfört ishockeyn det man strävade efter. Både spelare och domare har haft svårt att hitta en jämn och acceptabel nivå.

Matchen jag tänker på är förstås HHC:s bortamöte med Värmdö. Jag såg inte matchen, det vill jag säga direkt, så att det inte blir några missförstånd på den punkten. Jag lägger alltså inga värderingar på varken domarens eller spelarnas sätt att se på hur reglerna tolkades.

Vad vi däremot kan vara överens om är att det inte är sådana här matcher vi vill se. Tyvärr har vi upplevt en rad matcher där antalet utvisningar med god marginal passerat 10 och ofta landat upp emot och över 15. Bara spelarnas fel?

Ishockeyn har ett problem här. Den som inte erkänner det bidrar inte heller till en lösning. Det är enkelt att säga att spelarna måste lära sig att spela efter den nivå som domaren bestämmer.

Javisst, så är det. Men eftersom den nivån varierar så kraftigt från match till match så är det inte helt enkelt för spelarna heller.

Vi måste också förstå och erkänna att det är svårt att döma ishockey. Kanske speciellt i div.1 där domaren inte har en likvärdig kompis att luta sig mot och inte heller kan ringa någon ”annan” som får avgöra vissa situationer genom att spela upp dem gång på gång. Div.1-domaren är ensam och utelämnad.

 

Hooking svårast att bedöma

När man lite mer i detalj går in och granskar utvisningarna match för match så ser man ett tydligt mönster. Jag har gått igenom alla matchfakta från HockeyEttan Östra och kan klart se att hooking och slashing är de vanligaste förseelserna – eller möjligen är svårast att bedöma.

Den hårdare bedömningen, som infördes i fjol, har minskat marginalerna mellan en korrekt klubblyftning och en hakning, eller hooking som hockeyn föredrar att kalla det. Det behövs ofta bara en tiondels sekunds kontakt med motståndarens handskar för att domaren ska höja armen. Den naturliga lutningen av klubbskaftet gör att det är svårt att undvika den lilla kontakten, men det blir nästan alltid 2 minuter även om själva klubblyftet har påbörjats på ett korrekt sätt. Där borde en kort, avslutande kontakt med motståndarens handskar inte bestraffas eftersom man redan på ett godkänt sätt uppnått den effekt man strävade efter genom själva klubblyftningen.   

 

TV-profiler lägger ribban?

I det här sammanhanget vill jag också ta upp en annan tveksam bedömning. Att det är godkänt att trycka upp handskarna ”under näsan” på motståndarna efter snart sagt varje avblåsning framför mål är väl märkligt. Om samma sak sker i en kampsituation i mittzonen så bär det raka vägen till utvisningsbåset – var så säkra på det. Här gäller tydligen olika bedömningar beroende på var på planen det sker. Så ska det väl inte vara?

Eller är det så enkelt som att alla lyssnar på några av landets främsta hockeyexperter som i TV sitter och säger att det är okej att göra så bara för att visa att man skyddar sin målvakt…?

Det är klart att unga spelare, och gamla också för den delen, lyssnar och tar efter.

 

HHC bland de mest utvisade

HHC:s spelare har haft uppenbart svårt att spela på ”domarnivån”. Det är förstås föga hedrande att det så här långt bara är tre av de 47 div.1-lagen som dragit på sig flera 2-minutersutvisningar än HHC.

I östra HockeyEttan är det just HHC med 104 tvåminutersutvisningar, Åker/Strängnäs (107), Wings (103) och Visby (100) med en match mindre spelad som bestraffats mest. För HHC:s del blir det 6,1 utvisningar i snitt per match.

Det är i övrigt bara Mariestad i västra med 115 utvisningar och Kristianstad i södra med 110 utvisningar som bestraffats hårdare.

23 av HHC:s utvisningar har varit för hooking, 16 för slashing, 9 för holding och 8 för interference, som är de vanligaste bestraffningarna. Alltså mer än en tredjedel av utvisningarna har kommit för antingen hooking eller slashing.

Här har naturligtvis våra spelare en del att fundera på – och ta till sig. Ner med klubborna på isen, är väl en uppmaning så god som någon.

 

Aldrig helt rättvist

Man kan också se ett mönster när det gäller domarna där vissa uppenbart oftare dömer för vissa förseelser. En domare blåser tydligt oftare för hooking, en annan skickar oftare spelare till botbänken för protester medan en annan har betydigt högre i tak när det gäller synpunkter på domslut. En tredje skickar ut folk för att halsskydden inte sitter korrekt o.s.v.

Men det är något vi aldrig kan komma ifrån. Det handlar i grund och botten alltid om  den enskilde domarens bedömning – och vi kan tyvärr aldrig få fullständig rättvisa eller konsekvens på den punkten.

Efter storförlusten mot Värmdö och första hemmanederlaget mot Åker kände vi en viss oro inför fortsättningen. Naturligtvis vet vi hur hårt drabbat laget är av skador och sjukdomar, men man hade ändå tre femmor med sig mot Värmdö och då ska det inte behöva bli sådana magplask.

Nu har vi sett en genomgående skärpning och ett vassare spel framåt i de senaste matcherna – och färre utvisningar. Men målet är långt ifrån nått och skadorna fortsätter att hopa sig i en mängd som manar till eftertanke. Senast saknades sju ur den ursprungliga spelartruppen. Hur många det blir på söndag, då det väntar en ny nyckelmatch i Glysishallen, vet väl Fredrik Johansson och Micke Mann så sådär en timme för nedsläpp…

Vi vill ju inte vara med om att vårt lag får försöka ta sig till play off via bakvägen genom fortsättningsserien, även om det faktisk kan vara enklare. Hur konstigt det än kan låta.

Nej, det är AllEttan som gäller. Något annat vill vi inte höra talas om!

Uppdaterad: 20 NOV 2014 16:28 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link