Hoppa till sidans innehåll

Torsdag 21 januari: AllEttan på en ny nivå!


Vadå, kört..? Glöm det! Med fyra poäng – och ett antal minusmål – upp till en plats över play off-strecket kan det naturligtvis kännas tungt, men absolut inte avgjort!

Jag kan möjligen hålla med om att uppförsbacken blev brantare när HHC bara fångade två poäng i håven från matcherna mot Visby och Troja/Ljungby, men när det ännu finns 21 poäng att spela om så vore det snudd på tjänstefel att ge upp nu.

Spelarna är tillräckligt professionella för att inse det och på något underligt sätt tror jag att deras besvikelse över förlorade (men välförtjänta) poäng överskuggas av det som de trots allt presterade ute på isen.

Vi måste komma ihåg att HHC den här gången spelar på en nivå som vi aldrig tidigare har upplevt här i Hudik – annat än i någon enstaka play off-match (som mot Vita Hästen t.ex). Jag pratade med Troja/Ljungbys coach Pelle Svensson efter matchen senast och även han underströk klassen på den här serien och hur små marginalerna är.

Eftersom jag älskar att grotta ner mig i fakta och statistik så satte jag mig ner och gick igenom Troja/Ljungbys laguppställning – bara för att se vilken nivå vi faktiskt talar om här.

Av de 21 spelare som fanns på Trojas laguppställning i Glysishallen var det åtta som spelade med laget även i allsvenskan för två säsonger sedan. Sex av spelarna har spelat i allsvenskan för andra klubbar. Lägg därtill att två har spelat en eller flera säsonger i SHL och att ytterligare två har spelat i högsta ligan i andra europeiska länder. Bara tre av spelarna saknar meriter på motsvarande nivå. Det är alltså det laget som HHC är så nära att besegra!

Sett mot den bakgrunden borde det vara näst intill omöjligt för ett HHC, med helt andra meriter, att göra en jämn match. Jag vidhåller att Troja/Ljungby, om man ser över hela linjen, var ett bättre lag, men det behövdes ändå ett power play i förlängning för att dramat skulle vara över. Och det är precis den känslan som HHC:arna nu kan ta med sig och dra nytta av.

Bästa AllEttan någonsin?

Med detta Troja/Ljungby och med stabila Södertälje tillsammans med uppåtgående Västervik och ett nytänt Huddinge, där gamle Djurgårds-ikonen Nichlas Falk verkligen fått ihop trådarna, är den här AllEttan förmodligen den bästa som spelats efter den senaste serieomläggningen.

Många menar att HHC skulle ha haft betydligt större chans i norra gruppen. Ja, absolut. Jag tror till och med att det hade blivit toppstrid där. Men till vilken glädje är det att så billigt som möjligt vinna segrar och nå ett kortsiktigt mål? Nej, då föredrar jag faktiskt det här. Det är ju ändå härligt att vi får se så här skickliga lag i vår ”hockeykyrka”. Dessutom kan de här erfarenheterna vara direkt utvecklande för såväl spelarna som organisationen.

Och på lördag kommer Södertälje till Glysishallen. Bara en så’n sak…!

När det sedan gäller vägen till play off, så finns det kanske anledning att försöka se över möjligheterna till något slags kval mellan AllEttans ”utslagna” lag och de främsta i vårserierna. Det är naturligtvis rätt att försöka behålla någon sorts spänning även i vårtabellerna, men det är klart att den sportsliga rättvisan kommer i andra hand när ett lag som var långt ifrån att ta sig till AllEttan här kan få en ”bekväm” resa mot play off samtidigt som ett av grundseriens topplag stupar där.

Jag ser egentligen ingen lösning, om det nu inte finns tid för ytterligare kvalmatcher, men någonstans känner jag en viss irritation över det här.

Statistik med förbehåll…

Apropå att grotta ner sig i statistik så finns det en hel del intressant att hitta på swehockeys hemsida. Men man ska samtidigt ha i minnet att det kanske inte alltid blir hundraprocentigt rätt eftersom det ibland handlar om bedömningar. Som när det till exempel gäller att avgöra vem som vann tekningen.

Själv har jag haft en bestämd uppfattning om att bortalag alltid drabbas hårdare när det gäller utvisningar. Jag är inte lika säker när jag ser statistiken från AllEttan så här långt. I tolv fall har bortalaget haft flest utvisningar. I sju fall har hemmalaget drabbats hårdast och sex gånger har utvisningarna varit lika många. Ingen riktigt tydlig bild där alltså, även om min känsla ändå låg nära sanningen.

När det gäller poängligan så finns just nu #41 Linus Wernerson-Libäck på andra plats med sina 9 poäng (2+7) och #16 Marcus Waldehagen på åttonde plats med sina 7 poäng (4+3). De som skjutit flesta skotten på mål av HHC:arna är just Waldehagen med 4 mål på 19 skott (21 % i utdelning) och #15 Adam Seydlitz med 3 mål på 19 skott (16 %). Av backarna har #29 Anders Danielsson varit skottvilligast. 17 gånger har hans skott nått fram till målet.

När det gäller tekningarna så är det #9 Matt Lowry som lyckats bäst av HHC:arna. Han har vunnit 41 av sina 67 tekningar (61 %). Här har #64 Pontus Wernerson-Libäck 20 vunna av 39 (51 %) och #10 Jonas Lindström 73 vunna av 143 (51 %).

När det gäller effektivitet i power play står Södertälje i en klass för sig. Med sina 10 pp-mål ligger man på hela 45 % i utdelning. Det är ovanligt bra. HHC är på fjärde plats på 20 % med sina 4 mål i power play. Märkligast här är att Västervik är klart sämst i numerärt överläge med bara 10 % i utdelning.

När det sedan gäller att försvara sig i box play är det HHC som släppt in flest mål (9) och som har klarat 70 % av sina numerära underlägen. Anmärkningsvärt är att Södertälje är näst sämst med 74 % medan Kallinge/Ronneby är bäst med 89 %.

Södertälje har den största publiken med ett hemmasnitt på hela 2909 mot 1802 för Troja/Ljungby, 1388 för Västervik och med HHC på fjärde plats med sina 834.

Och jag säger bara en sak – och jag gör det igen: På lördag kommer Södertälje. Bara så ni vet…

Uppdaterad: 21 JAN 2016 13:28 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link