Hoppa till sidans innehåll

Torsdag 27 juni: Hockeytankar i sommartid


Någon som tänker på ishockey när sommaren är som grönast och solen lyser från en klarblå himmel?

Nej, tänkte väl det. Kanske inte ens när det regnar.

Själv kan jag ändå inte – trots att jag dyrkar sommarvärmen –  låta bli att fundera lite över det som väntar oss hockeyälskare fram på senhösten och vintern. Det är utan tvekan en mycket intressant spelartrupp som HHC har presenterat och med två tränare som nu ska försöka sammanföra sina idéer om hur hockey ska spelas.

Fredrik Johansson är meriterad och erkänd på den här nivån och Micke Mann har nu skaffat sig en god portion erfarenhet efter sin senaste sejour hos A-laget i HHC. Jag tror att det här kan bli till ett samarbete som blir till gagn för hela laget.

Aldrig tidigare har HHC gjort klart med trupp och tränare innan ens den så kallade ”sommarvilan” kommer. Så mycket vila blir det dock inte. Spelarna bär nu själva det största ansvaret för att den individuella fys-träningen sköts och att de kommer väl förberedda när spelartruppen kallas samman den 5 augusti.

För de som redan finns här i Hudik handlar det nu inte bara om tung träning utan också om handicap-jakt ute på golfbanan. Ett tiotal av HHC:s spelare har tagit sina gröna kort och nu syns de allt oftare ute på golfbanan. Det tycker jag är bra. Golfen är en utmärkt sommarsysselsättning, inte minst därför att den skapar en social gemenskap som sedan kan överföras till omklädningsrummet och hockeyrinken.

 

Socialt engagemang

En annan sak som blivit mycket uppmärksammad är engagemanget med hockeyspelare på sta’n vid de tillfällen när man förväntar sig att det kan bli lite rörigt och där HHC-spelarna kan bidra till att skapa lugn och hjälpa unga som kanske tillfälligt hamnat lite snett. Det här görs i samarbete med Länsförsäkringar Gävleborg.

Det sociala engagemanget är en av de hörnstenar som klubbledningen i HHC vill att spelarna ska vara en del av.

Ishockeyn är en del av det lokala samhället där spelarna finns och den delaktigheten vill HHC också ta sitt ansvar för. Utåt är det förstås viktigt att en idrottsklubb också i konkret handling visar det. Annars kan idrotten aldrig bli trovärdig i sin fostrande målsättning.

 

Intressant spelartrupp

Inledningsvis nämnde jag att det finns stora förväntningar på laget. Truppen ser intressant ut och allt annat än spel i allettan efter jul skulle vara en stor besvikelse. Jag vet att målet är satt betydligt högre och det finns verkligen grund för optimismen. Ett par omgångar i play off är väl ett mål så gott som något – och sedan får vi se vad det kan bli utöver det.

Så här ser jag på årets spelartrupp:

* En stark centerbesättning.

* Forwards med både ”power” och finess.

* Intressanta nyförvärv.

* En bred men i några stycken oprövad backbesättning med bara en ”right-spelare”.

* En bra målvakt – men sedan då? Om, det skulle hända nå’t…

 

Hoppas på Sundin

Två saker fäster jag mig extra mycket vid. Det ena är en spelare som inte gjorde en enda match förra säsongen, men som nu kan bli som ett nyförvärv av högsta klass. Alla förstår att det är #20 Fredrik Sundin jag tänker på. Vi ska kanske inte ta ut något i förskott när det gäller en så svår skada på ett så känsligt ställe, men om Fredriks rygg håller (han tränar för fullt nu) så vill jag bara påminna om att han gjorde 66 poäng på 40 matcher säsongen 2011-2012. Förutom allt annat han bidrog med som informell ledarprofil, både på och utanför rinken.

Det andra jag tänker på är just målvaktssidan. Jag vet att #50 Johan Larsson håller hög div.1-klass. På den punkten är jag inte orolig. Men kan han spela så mycket som det är tänkt – och vad händer om det kommer en skada eller en sjukdom? Räcker juniormålvakterna till för att ta över då?

Enligt många som känner och sett #30 Markus Eriksson och #35 Eric Jonsson spela och träna så behöver vi inte oroa oss. Det är ändå en avsevärd skillnad på juniorhockey och div.1-spel. Men de får gärna visa att min oro är obefogad. Ambitionen lär det inte vara något fel på.

 

Välkommen hem

Till sist säger jag välkommen ”hem” till #64 Pontus och #41 Linus Wernerson-Libäck (med större erfarenhet nu) och välkommen i gänget till #4 Nicklas Grahn, #26 Tommy Johansson, #44 Lars Lundin, #11 Jonas Kapla, #18 Johan Nilsson och #71 Johan Björklund.

Målskyttar som Kapla och Björklund förväntar jag mig mycket av och sedan ska det bli intressant att se hemmasonen Johan Nilsson komma tillbaka efter sin gedigna hockeyutbildning i Timrå. Tyvärr har han haft skadeproblem, men vi minns honom som en talang utöver det vanliga.

Och så känns det förstås betryggande med en lagkapten som går före i såväl träning som match. Att efter så många år med hockey på elitnivå fortfarande ha en sådan aptit på hockey som #49 Magnus Nilsson har är en enastående karaktär.

Nu njuter vi av sommaren som får leva och gå. Och sedan ses vi i vår vackra lilla ishall.

 

Text: Lars Gösta Larsson

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:42 Skribent: Lars Gösta Larsson

 

HHC_Sidobanner-300x80_FB
 
 
LIGASPONSORER
Best Western
 

 HUVUDPARTNERS

bauer
hs
monitor-logo-erp-grad (2)
 
 

OFFICIELL MEDIAPARTNER

HT
 
 

GULDPARTNERS

 

Hudik Taxi

Namnlöst

 Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link