Hoppa till sidans innehåll

Torsdag 5 januari: Power play och spetskompetens


Allettan är igång. Det är nu det roliga börjar. Och vilken skön start det blev för Hudik Hockey med 3-2-segern i bortapremiären mot Borlänge. Nu är det väl läge för en riktigt fin publiksiffra vid fredagsmatchen mot Åker/Strängnäs. Det är ju seriesegrarna från div.1D som kommer på besök.

Jag var orolig inför premiären, det måste jag erkänna. Borlänge borta är ingenting som man direkt går och drömmer om. Möjligen i form av mardrömmar. En sådan match kan förloras om bara koncentrationen går ner i några få matchsekvenser eller om man drar på sig utvisningar vid fel tillfälle.

 

Matchen formades direkt

Ibland tippar det över i hemmalagens favör när domarna ska bedöma kampsituationer. Så ska det naturligtvis inte vara – men så är det och det tror jag vi får leva med. Det kändes verkligen inte bra när HHC drog på sig sin första utvisning efter 4 (fyra!!!) sekunder. Det blev en gyllene chans för Borlänge att ta initiativet, men som HHC lyckades stå emot. Jag tror att matchen på något sätt formades redan där.

Det har varit jämna matcher mellan HHC och Borlänge genom hela säsongen. Det blev inget undantag nu heller och det blev precis som väntat spelet i power play och box play som blev avgörande. Och här var HHC starkare än Borlänge.

 

Ett tydligt budskap

Utan att ha sett matchen på plats är det förstås svårt att analysera matchbilden och insatsen, men matchfaktat talar sitt tydliga språk. Med alla tre målen i power play har HHC skickat en tydlig signal till sina motståndare och det kan ha en stor psykologisk betydelse för fortsättningen. Det är också viktigt för det egna självförtroendet att ha en power play-uppställning som levererar. Liksom att de spelare som ska stå för spetskompetensen stiger fram och bär laget till segern. Jag tänker då i första hand på Markus Persson (2 mål och en assist), Magnus Nilsson (1+1) och Fredrik Sundin som med sin ”magiska” klubbteknik och blick för spelet återigen stod för 2 assists.

 

11 mål i power play

Det var nu inte bara HHC som gjorde mål i numerärt överläge. Av premiäromgångens 24 spelmål (ett gjordes på straff) var det 11 som kom i numerärt överläge – alltså nästan hälften av målen i den spelformen.

Jag tror att det här är en tendens som kommer att bli allt tydligare nu när matcherna blir jämnare. Det bär resultaten i premiäromgången med två hemmasegrar och två bortasegrar ett tydligt budskap om.

Att Nyköping hade lite mer att komma med hade man på känn. 5-2-segern på bortaplan mot seriesegrarna Åker känns som en tung signal som motståndarna säkerligen tar till sig. Att daladerbyt mellan Falun och Hedemora skulle bli jämnt var absolut ingen överraskning och Wings seger hemma mot Visby grundlades med 2-0 i första perioden. Därefter hade ”Vingarna från Arlanda” greppet hela tiden.

 

Möte mellan seriesegrarna

Nu väntar alltså Åker/Strängnäs i Glysishallen på fredag eftermiddag kl 16:00 (Obs matchtiden). Ett möte mellan de två seriesegrarna. Åker kan vara lite ”tilltufsade” efter premiärförlusten, men det finns all anledning att hissa varningsflagg. Det kommer säkert att krävas både full koncentration och noggrannhet – var så säkra. Ett lag som visserligen gör sin första säsong i ettan, men som har grundkapacitet att vinna serien, måste man ta på allvar.

Dessutom blir det derbymatch för U9 i den andra periodpausen. Missa inte det! Jag har följt en del av HHC:s ungdomsarbete på nära håll en tid och jag kan garantera några underhållande minuter med framtidens HHC:are. Och Lindefallets också för den delen.

 

 

På läktarplats:

Lars Gösta Larsson

This is a mailto link

Uppdaterad: 24 FEB 2014 12:50 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link