Hoppa till sidans innehåll

Fredag 1 juli: Föryngring med stor potential


Skriva om hockey? Nu när sommaren är som bäst…??!! Hur kan du ens tänka tanken? Tyckte en närstående när jag plockade fram datorn och klickade fram ett nytt dokument.

Jodå, nog kan jag tänka tanken allt. Om det sedan beror på att jag har någon slags mental störning eller om det bara handlar om en svårförklarlig lidelse för själva sporten får väl var och en tolka på sitt sätt.

Dessutom är det faktiskt mindre än två (!) månader till säsongens första match i Glysishallen – och vilken match sedan! Det finns knappast något mer klassiskt i svensk hockey än ett möte mellan Brynäs och Leksand. Och kanske får vi se Rickard Hugg på isen. HHC-talangen har ju trots sin unga ålder fått a-lagskontrakt med Leksand. Det är väl häftigt! Och redan nu finns det möjlighet att köpa biljett.

I alla händelser finns det all anledning att titta lite extra på Hudik Hockeys nya lagbygge där pusselbitarna nu en efter en faller på plats. Senast handlade det om en nygammal bekantskap och en finsk center med massor av erfarenhet.

Välkommen tillbaka, Lars Lundin
Lars Lundin kommer alltså tillbaka till HHC efter en stark säsong i danska ligan där han producerade 35 poäng på 40 matcher. Vi minns ju hans offensiva styrka efter de två säsongerna i HHC med 42 poäng på 54 matcher, vilket är mycket bra för en back. Jag tror att Lars Lundin är precis vad HHC behöver med tanke på att backbesättningen (där ytterligare en back ska in) så här långt mest vilar på defensiva grunder.

Förra säsongen hade vi ingen som kunde ta tag i och styra spelet vid offensiva blå. Det är helt nödvändigt – speciellt i power play – att någon av backarna är ett ständigt hot, antingen genom egna avslut eller med passningar in i boxen. Det duger inte att bara rädda pucken kvar i offensiv zon genom att skicka den ner i sarghörnet – det är ju precis det som försvaret vill. Det var lite för mycket av den varan förra säsongen.

Koskinen kommer med erfarenhet
När det sedan gäller HHC:s senaste nyförvärv, Joonas Koskinen, en 29-årig ”hockey-nomad” som spelat på hög nivå i fem länder, så är det väl möjligt att han haft sin bästa tid – när han i två säsonger spelade i finska Liiga med Tappara och sedan gjorde tre säsonger i Mestis (motsvarande Allsvenskan). Att han ändå fortfarande, efter en lång hockeyresa genom Finland, Slovakien, Danmark, Kazakhstan och Sverige, håller god klass understryks väl av att han förra säsongen spelade ordinarie i Vimmerby.

Det är annars ändå den ungdomliga satsningen som ser spännande ut i Hudik Hockey. Klubben har slagit in på en ny väg – en väg som blivit framkomlig tack vare ”Lillis” Lövbloms goda rykte bland de unga spelarna. Många av dem har han tidigare haft i Brynäs juniorled och nu vill de gärna spela för honom igen.

En ny väg för Hudik Hockey
Att sedan HHC har skickat ut en tydlig signal om att det är helt okej att komma till Hudik även om slutmålet finns längre upp i hockeyns näringskedja bidrar säkert till att unga spelare ser en möjlighet att ”marknadsföra” sig här. Det kan bli lite av en win-win-effekt som både spelarna och klubben kan dra nytta av.

Om en klubb som HHC har ambitioner att en gång ta steget upp till nästa nivå, så räcker det inte att rekrytera allt ur egna led. Så många talanger finns det helt enkelt inte i en liten stad som Hudik. Ändå ska vi komma ihåg att det i den här truppen finns nio spelare som på ett eller annat sätt spelat sig genom egna ungdoms- och juniorled.

Två av dem har tillkommit i år i a-truppen även om de provade på div.1-spel redan förra säsongen. Elias Frisk har både fysiken och den rätta inställningen och Emil Broed är en diamant som ska finslipas – och sedan bär det garanterat raka vägen uppåt!

Talanger med höga mål
Nyförvärven Anton Hedberg (mv), Fredric Larsson (b), Anton Åman (b), Fredrik Blom (f), Oscar Bergkvist (f) och Martin Naenfeldt (f) är alla mellan 20 och 22 år och har spelat TV-pucken för Stockholm, Gästrikland, Medelpad, Stockholm – och Hälsingland! Fredrik Blom faktiskt för både Gästrikland och Hälsingland.

Sedan har de alla förkovrat sig och utvecklats på hög svensk juniornivå. Nu tar de steget på allvar upp i seniorhockeyn i HHC:s färger.

Intressant, ja till och med mycket intressant skulle jag vilja säga.

Och vi ska då komma ihåg att truppen ännu inte är komplett. En forward, som HHC gärna vill ha, har sagt ja – om han kan få ett säljarjobb med Hudik som bas. Om det är något företag som behöver en målinriktad säljare så finns han här. Bara att slå en signal till Hudik Hockey….

Ytterligare en back och en forward ska sedan in i truppen. HHC har valt att kalla dessa för ”spets”. Men i hockeyns värld är det svårt (och dyrt) att tränga sig före i näringskedjan. SHL väljer först, sedan allsvenskan och så division 1. Men förhoppningsvis kan HHC stå rätt långt framme i den kön.

Och så ska vi förstås inte glömma grundstommen som finns kvar sedan förra säsongen. Jag är övertygad om att det finns en del utvecklingspotential även i den gruppen. Men det återkommer vi till.

Uppdaterad: 02 JUL 2016 12:35 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link