Hoppa till sidans innehåll

Lördag 18 november: "Fulare spel eller annan bedömning?"


Eftersom HHC den här veckan har dubbla bortamatcher, så kan jag ägna lite tid åt favoritnöjet; att grotta ner mig i statistiken från HockeyEttan. 

Här finns mängder av både viktig och oviktig information. En del vilar förstås på en rätt skröplig grund, det måste vi ha i minnet. Det är ju inte alla klubbar som har en tillräckligt stark organisation för att på ett korrekt sätt dokumentera allt det som händer där ute på isen. 

Och hur lätt är det egentligen att bedöma vem som vinner en tekning? Det ska väl alltid finnas en vinnare även om pucken studsar lite hit och dit innan någon får kontroll över den. 

Statistiken säger alltid något, även om den kan ha sina fel och brister. Men det finns också statistik som rent automatiskt alltid blir korrekt – och det är en sådan vi ska granska lite extra i dag. Det handlar om något som alltid väcker känslor och som ofta bedöms utifrån vilken sida man står på – och om man är domare, publik eller spelare. 

När jag började jämföra utvisningsfrekvensen (om det nu finns ett sådant ord) mellan de fyra grupperna i HockeyEttan så växte sig en frågeställning allt starkare. 

Spelas det verkligen ”smutsigare” hockey i östra gruppen? Eller är det verkligen så att de domare som dömer i den här serien gör andra bedömningar än sina kollegor i de övriga grupperna? Det finns väl också domare som så att säga ”dömer över seriegränserna” och då faller ju det alternativet bort. 

Eller är det helt enkelt bara rena tillfälligheterna att lagen i den östra gruppen fram till i onsdags tillsammans hade dragit på sig 844 tvåminutersstraff mot 665 i norr, 697 i söder och 769 i väster? 

Lägger man ut det i genomsnitt så blir det 70 utvisningar per lag i norr, 58 i söder, 60 i norr och 64 i västra gruppen. 

Det känns som att det är lite för stora – och tydliga – skillnader för att det ska vara en tillfällighet. Det måste handla om något annat. Antingen om flera ”regelbrott” eller tuffare bedömningar? Själv varken kan eller vill jag ha någon bestämd uppfattning, men håll med om att det är en intressant frågeställning. 

Frågan är väl snarare vilken hockey vi vill ha. En helt ren hockey där varje liten klubbkontakt med motståndarens handskar innebär en plats på ”botbänken” eller en hockey där domarna släpper lite mer av de enkla utvisningarna och istället försöker få bort det smutsiga och farliga spelet genom hårdare straff? 

Ingen vill ju ha tillbaka det gamla ”bogseringsspelet” med ständiga hakningar som satte stopp för snabbskrinnarna, det är inte det jag menar. Och jag vill verkligen understryka att mina funderingar här inte alls vänder sig mot domarna. De har sina direktiv och försöker naturligtvis göra det så bra som möjligt.
Men frågan om varför den östra serien har så många fler utvisningar kvarstår. Och jag tror inte att det finns något enkelt svar. 

Nu lämnar vi den frågan och konstaterar istället att HHC fortsätter att redovisa fina publiksiffror. Så här långt har 5276 personer sett matcherna i Glysishallen. Det gör ett genomsnitt på 754. Bäst i östra HockeyEttan är just nu Nyköping med 6224 (889 i snitt) med Visby som trea med 4853 (693 i snitt) – och allra sämst är Nacka med sammanlagt 817 (!) på åtta hemmamatcher och 102 i genomsnitt. Alltså en sämre totalsiffra än vad Visby har på en match. Det är sannerligen skilda världar i den här serien. 

I norra serien är det Boden som redovisar mest publik med 898 i genomsnitt mot 666 för Östersund och 658 för SK Lejon. Men då ska man komma ihåg att ”Lejonen” från Skellefteå verkligen fick draghjälp i sin senaste hemmamatch som, hör och häpna, sågs av 3510 åskådare. Anledningen var att Skellefteå-ikonen Jimmie Ericsson gjorde come-back på isen efter sin frånvaro och att han då valde att göra det på div.1-nivå. Hela matchen blev som en hyllning till en hockeylegend och Skellefteå Kraft Arena fylldes av  gamla och nya supporters till en spelare vars namn alltid kommer att förknippas med Skellefteå AIK. 

I södra HockeyEttan samlar just nu Nybro mest publik med 1442 i snitt före Kristianstad 902 och Vimmerby 879. 

Gamla storlaget Västerås i västra gruppen har hela HockeyEttans största hemmapublik med ett snitt på 2325 före Skövde med 1238 och Mariestad med 1120. Dessa tre sticker ut rejält i söder som annars har siffror som motsvarar övriga gruppers siffror. 

Kort kan vi slutligen konstatera att HHC-spelarna just nu inte toppar någon individuell statistik, men istället har målskyttet mer fördelat inom laget. Poängligan toppas av Nackas Victor Colton på 21 (6+15) poäng. Christian Holmblad från Väsby har 19 (9+10) liksom Markus Kinisjärvi, Visby på 19 (9+10), Adam Hansson, Huddinge 19 (7+12) och Elliot Lorraine, Nacka på 19 (4+15). 

Viktor Hertzberg ligger 7:a på 18 poäng (8+10), Patrik Elfsberg på 16:e med 15 (4+11), Martin Naenfeldt 21:a på 13 (7+6) och Joonas Koskinen 24:a på 13 poäng (4+9). Men det här är sånt som förändras snabbt bara av något eller några mål. 

Om vi sedan ser på själva målskyttet så toppar just nu Joakim Axman, Valbo och Mikael Adamsson, Visby med 10 mål vardera. 7:a är Viktor Hertzberg med sina 8 mål och på topplistan finns nu också Martin Naenfeld och Oscar Bergkvist med 7 mål på 13:e och 14:e plats. 

Vi nöjer oss med det för den här gången även om det finns mängder av statistikutdrag att ta till sig. Men ingen orkar väl läsa längre, så därför säger vi slut för i dag. 

Jovisst, ja – det var en sak till. 

Glöm inte att HHC spelar hemma mot Arlanda Wings kommande onsdag, 22/11. 

Vi ses väl då?!

Uppdaterad: 17 NOV 2017 22:21 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link