Hoppa till sidans innehåll

Måndag 26 februari: Nu börjar festen!


HHC-truppen hade knappt lämnat bussen efter långresan hem från Kristianstad förrän det var dags att ställa in siktet för en ny ”busstripp” mot norr på torsdag. 

Det är sådär 65 mil upp till Kalix, men jag är inte bara säker, utan också helt övertygad, om att spelarna och ledarna bara känner glädje och förväntan inför play off-starten och att själva resan bara känns som att ta ett varv med stadslinjen runt Hudik. 

Vad jag menar är att ingen ser själva resan som en belastning utan bara som en nödvändighet för att få vara med om hockeyfesten tillsammans med landets bästa HockeyEttan-lag. 

Och vad var egentligen alternativet? ”Lillis” Lövblom hade fyra lag att välja på när det var hans tur vid måndagens så kallade ”lottning” – som ju inte är någon lottning utan ett jippo med avsikt att öka nerven och uppmärksamheten inför play off-spelet. 

Kalix, Tranås, Nybro och Visby/Roma fanns kvar till tredje valrundan. Och då var det kanske lite överraskande att ingen ännu hade valt Tranås, ett av lagen som via vårserien har tagit ”bakvägen” till play off. Lagen som missar AllEttan brukar mestadels väljas först eller i alla fall väldigt tidigt.

”Lillis” valde alltså istället Kalix. Jag förstår honom. Och jag ska snart förklara varför. Därmed blev Tranås ”över” till Östersund för ett riktigt intressant dubbelmöte. 

Känslan viktigare än avståndet

Det hade varit en något kortare väg till Tranås (56 mil) jämfört med Kalix (67 mil) men den skillnaden hade nog ingen betydelse för HHC:s val. Jag tror snarare att det i första hand handlade om att servera en mental morot att nu för en gångs skull slippa åka söderut. Laget hade ju dessutom precis kommit hem efter en lång natts färd från Kristianstad. Nästa gång går bussen åt andra hållet… 

Jag tror att ”Lillis” mer ville bygga på den känslan än att han tror på att Kalix skulle bli en lättare motståndare än Tranås. 

Kalix blev sjua i norra AllEttan på 20 poäng medan Tranås gick obesegrade genom södra VårEttan med 38 poäng på 12 matcher. Dessutom missade Tranås AllEttan med bara en enda poängs marginal upp till Dalen, så det finns definitivt anledning att ha stor respekt för laget från det gamla bandyfästet i norra Småland. 

Hur långt kan det bära?

Någon har sagt att play off kommer som en bonus efter grundserien och AllEttan. Vadå bonus? Jag köper inte den inställningen. Det är ju det här man spelar för, det som spelarna längtar till och pratar om. Jag har sett glöden i ögonen när man talar om play off, så jag kan intyga att inte en enda av HHC:s spelare och tränare är nöjda med att ha tagit en plats bland de tio som nu ska börja vandringen mot allsvenska kvalserien. 

Jag hoppas och tror att HHC ska kunna vara med en bit till. Kanske inte ända fram redan nu, för det handlar om att skaffa erfarenheter och ta byggstenarna en i taget, men jag tycker att slutmatchen mot Kristianstad borta skickar signaler om något annat och mycket större än femteplatsen i AllEttan. 

Det är också positivt – ja, helt nödvändigt – att truppen är komplett. Vi såg, inte minst i slutmatchen, hur mycket det betyder att kunna spela med sju backar och fyra kedjor. Laget har ju också fått in spelare som kan göra skillnad, så varför inte…? 

HHC bättre än någonsin

Vi ska komma ihåg att HHC blev 2:a i grundserien med bara två förluster vid full tid och 53 poäng. Med ett många gånger sargat lag fick HHC kämpa sig igenom AllEttan och landade till slut på 5:e plats – bara 4 poäng från tredjeplatsen. 

Det är lätt att glömma det när det någon gång går lite tyngre. En sak är jag i alla fall helt säker på. Hudik Hockey har aldrig tidigare haft ett bättre lag om man ser på spelarna position för position. Vi har haft enstaka spelare som stuckit ut (Magnus Nilsson, Fredrik Sundin, Marcus Persson) men aldrig den här bredden. 

Om det också betyder att resan nu blir längre än någonsin återstår att se. För om den tar slut redan nu till helgen kommer ingen i eller runt laget – och då menar jag verkligen INGEN – att vara nöjd med säsongen. Marginalerna är små och det krävs kanske lite ”medstuds” istället för ”motstuds” för att det ska gå vägen. Men så är det ju alltid. Så varför skulle det inte kunna vara HHC:s tur? 

På torsdag kväll börjar det där uppe i nordliga Kalix, och på lördag är det retur i Glysishallen. Jag rekommenderar att ni kommer dit. 

Sydliga i norr och nordliga i söder…?

Till slut bara några rader om hur märkligt det är upplagt när det gäller HockeyEttans fortsättning i AllEttan. Nu har HHC spelat i södra AllEttan medan Mariestad, Skövde, Västerås och Lindlöven (Lindesberg) spelat i den norra! 

Det här beror på att ishockeyförbundet har bestämt att lagen från södra grundserien aldrig ska behöva spela mot lagen från den norra när det är dags för AllEttan. Allt med tanke på resorna. Det här betyder då i sin tur att HHC (och de övriga i östra grundserien) aldrig – trots det växelvisa systemet – får möta lagen från västra gruppen i en gemensam AllEtta. Det blir istället vartannat år mot lagen i norra och lagen i södra. Hänger ni med? 

Jag vet att det pågår ett arbete för att hitta en annan modell för HockeyEttan. Vad det leder till får vi väl se, men jag menar att det också måste handla om en rättvisefråga. För hur man än gör i det nuvarande systemet, så får HHC ändå alltid resa längre än de flesta eftersom man antingen hamnar längst i norr i den södra serien eller långt i söder i den norra. 

Nu ska vi inte trassla in oss mer i den saken. För nu smäller det – på riktigt! Lördag var det alltså. Vi ses i Glysishallen.

Uppdaterad: 26 FEB 2018 20:35 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link