Hoppa till sidans innehåll

Onsdag 4 januari: Fågel, fisk eller mitt emellan?


Hur många är det som minns den gamla ungdomsleken ”Gömma nyckel” där frågan ”Fågel, fisk eller mitt emellan” gav förutsättningen för själva uppdraget?

Man måste väl nära nog vara i min ålder för att ha några minnen av så banala lekar – men märkligt nog var det precis det jag kom att tänka på när jag läste webbsidan ”hockeyettan.se” inför starten av AllEttan.

Där spaltade gästkrönikören Krister Holmgren upp de tio lagen i norra AllEttan i tre förväntade skikt i tabellen. Lite av ”fågel, fisk eller mitt emellan” alltså…

Man måste kanske ha någon form av ”störning” i tankebanorna för att göra en sådan koppling, men det bjuder jag gärna på.

I det övre skiktet placerade krönikören Östersund (som gavs goda chanser att gå hela vägen) tillsammans med Huddinge och Piteå. I mellanskiktet fanns Sundsvall, Asplöven och Visby – och i det nedre skiktet hamnade Kalix, HHC, Väsby och Haninge.

Jag respekterar absolut hans uppfattning, även om jag inte delar den. Men det är ju det som en krönika är till för. Där – liksom här – har krönikören möjlighet att framföra sin egen uppfattning utan att nödvändigtvis vara en officiell röst för budbäraren.

Och faktum är ju att Holmgren fortfarande kan få rätt. Att jag inte riktigt tror på den utvecklingen av norra AllEttan är en annan sak.

Sex sköna poäng i starten
Efter de två inledande omgångarna har HHC som bekant full pott. Och det är mycket bättre än vad jag, och säkert många med mig, vågade hoppas på. Det handlar om en drömstart som lovar mycket, men som absolut inte är någon garanti för en fortsättning på samma nivå.

Holmgren pekar bland annat på att HHC har ”svajat” lite för mycket på bortaplan för att bli ett topplag i AllEttan. Och där trycker han naturligtvis på en öm punkt. Men vad är det som säger att inte tränarna och laget (apropå det här med ”gömma nyckel”) har hittat nya ”nycklar” för att lösa bortaspelet?

Vi har ju sett att det ”nya” HHC har tagit små, små steg framåt för varje spelomgång i grundserien. ”Lillis” Lövblom kom med nya idéer, nya lösningar och ställde nya krav. Det tog ett tag för spelarna och laget att anpassa sig och växa in i den nya kostymen. Dessutom jobbas det intensivt på att också utveckla klubben och den totala verksamheten för att stå redo när ”den dagen” kanske kommer – och om den kommer. Och dit är det fortfarande en bit att gå. Det är viktigt att påpeka det.

Play off ett realistiskt mål
Samtidigt måste vi också förstå att marginalerna är ruskigt små. Om vi nu stannar kvar inom ramen för den där ungdomsleken som jag berättade om i inledningen, så kanske HHC ännu inte är moget för det övre skiktet (bland ”fåglarna” alltså), men jag tror absolut på en plats i mellanskiktet och därmed också på play off-spel under senvintern.

Allt annat skulle vara en besvikelse. Säsongen får inte ta slut direkt efter AllEttan. Det tror jag inte heller att den gör den här gången, under förutsättning att Lars Lövblom och Lennart Ahlström får jobba vidare med truppen utan alltför stora skadeproblem. När alla är hela och friska och laget har ”sin” dag finns det en potential och en högsta-nivå som kan bära långt.

Små detaljer skapar stark enhet
Med två raka segrar mot norra HockeyEttans seriesegrare har HHC definitivt fått en flygande start på det nya året.
Låt oss glädjas över den fina öppningen, men tro inte för en millisekund att det kommer att bli en bekväm resa mot play off-spelet. ”Bekvämlighet” är ett ord som alla hockeytränare hatar och som ofta betyder skillnad mellan vinst och förlust. Och då talar jag verkligen om riktigt små marginaler.

En gång, för sådär ett halvt sekel sedan, sjöng vår humor-entertainer Povel Ramel att ”det är de små, små detaljerna som gör´et”. Nu var det knappast ishockey han tänkte på den gången, men den texten skulle mycket väl kunna vara hämtad ur en hockeytränares vardag.

Vad jag menar är att varje liten närkamp, varje täckning av ett skott, varje målvaktsräddning eller varje uppoffrande extra skridskoskär kan få betydelse. Det låter kanske som en rätt utnött tränarklyscha, men det är i allra högsta grad den här sportens hårda verklighet. När alla dessa små detaljer hakar i varandra skapas också en stark helhet.

Nu väntar två riktigt spännande hemmamatcher; på söndag mot Kalix och på måndag (!) mot Asplöven.

Och hur var det nu vi sa? Fågel fisk eller mitt emellan…?

Nu ska vi få svaret – nu fyller vi hallen!

Uppdaterad: 03 JAN 2017 13:32 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link