Hoppa till sidans innehåll

Söndag 17 mars: "Drömmen som blev verklighet"(2)


Det här är stort, det är mycket stort – och definitivt bland det största som hänt i lagsport i den förhållandevis ”lilla” idrottsstaden Hudiksvall. Och det är många i den relativt unga föreningen HHC som ska hyllas och som nu med all rätt får dela glädjen med spelarna och tränarna – de som nu gjorde det som många drömt om, men inte riktigt vågat hoppas på.

Nu får HHC inleda kvalserien med matcher mot de två lagen från HockeyAllsvenskan, borta mot Vita Hästen torsdag 21/3 och hemma mot Almtuna lördag 23/3.

”Lilla Hudik”, och då talar jag om Hudiksvall som kommun, har förvisso genom åren fått både världsmästare och olympiska medaljörer som på vägen dit också plockat ihop ett ansenligt antal SM-tecken, men inom de stora bollsporterna kan jag bara påminna mig en sak som kan konkurrera med det som Hudik Hockey nu kan sätta upp på sitt ”cv”.

Det är naturligtvis omöjligt, och kanske också orättvist, att jämföra den ena prestationen mot den andra. Men efter att ha följt Hudik-idrotten på nära håll, först under några årtionden som sportchef och krönikör på HT och senare som ”idrottsnörd” på avstånd, vågar jag ändå väga in HHC:s prestation i vågskålen.

Vi får helt enkelt backa tillbaka till 70-talet för att hitta något som ens är jämförbart med att ta sig till den allsvenska kvalserien i hockey. Och då tänker jag på de fantastiskt härliga fotbollsåren med (tyvärr) nedlagda Hudiksvalls ABK i landets näst högsta fotbollsserie och då motståndarna bland annat hette AIK, Örebro, Degerfors, Sundsvall, Gefle, Brommapojkarna, Sirius och Brage.

Det var också stort – då. Och det är fortfarande stort när jag tänker tillbaka på folkfesterna och storpubliken på Glysisvallen.

Profilerna som gör skillnad
Det som har gjort HHC:s prestation möjlig är i grund och botten ett engagemang från några ovanligt entusiastiska och frikostiga hockeyälskare. Ni vet vilka – och framförallt vem. Det har också handlat om att våga och att ha tydliga mål, även om målen ibland upplevs som orealistiska.

Efter förra säsongens uppmärksammade och bittra uttåg redan i playoff 1 byggde HHC direkt en starkare plattform för det nya lagbygget. Där fick tränarna verktygen för att lyckas. 

Den här säsongen har vi också allt tydligare sett att man i laget måste ha spelarna som gör skillnad. Och där har HHC hittat rätt profiler. Det senaste exemplet är förstås Conny Strömberg. Det var många som undrade om den välkände hockey-nomaden verkligen hade något kvar att bidra med. Nu har han själv levererat svaret med sina magiska passningar som bäddat många av de viktigaste målen i playoff-spelets alla steg. Att HHC sedan också haft en målvakt som gett laget möjlighet att vinna hör liksom till bilden om att göra skillnad.

Hissa 10:an upp i taket
Ändå är det här en framgång som stavas
l-a-g-e-t  och som haft en förmåga att plocka fram precis det som behövs vid exakt rätt tillfälle. Titta bara på hur HHC tog sig ur kniptången i tredje matchen mot Östersund.

Nu väntar fem härliga kvalmatcher i Glysishallen de närmaste veckorna och det vore väl konstigt om inte publikrekordet skulle ryka nu. Nu pratas det hockey som aldrig förr i vårt Glada Hudik, som helt plötsligt inte känns så litet…

Till sist vill jag bara gratulera alla som på sitt sätt bidragit, på eller vid sidan av rinken. Ni är alla delaktiga i det historiska steg som Hudiksvalls Hockeyklubb nu har tagit.

Och som ett apropå kan jag väl också påminna om att vi har en spelare som nu gör sin 11:e säsong i laget. Han är vår lagkapten och har varit med på hela resan genom HockeyEttan – och om vi någon gång ska hissa en tröja upp i Glysisvallens tak, så ska det stå nummer 10 på den.

Uppdaterad: 16 APR 2019 13:54 Skribent: Lars Gösta Larsson

 

HHC_Sidobanner-300x80_FB
 
 
LIGASPONSORER
Best Western
 

 HUVUDPARTNERS

bauer
hs
monitor-logo-erp-grad (2)
 
 

OFFICIELL MEDIAPARTNER

HT
 
 

GULDPARTNERS

 

Hudik Taxi

Namnlöst

 Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link