Hoppa till sidans innehåll

Torsdag 22 juni: "Ur kriser föds ofta något bra"


Skriva en hockeykrönika? Nu? I mitten av juni...? Kanske kan det ses som en signal om att allt inte står rätt till ”där uppe” i huvudet. Men den risken tar jag.

Med tanke på allt som hänt runt Hudik Hockey de senaste månaderna så kliar det faktiskt i de gamla ”skrivarfingrarna”.

Bara för att ta ett exempel så kan jag börja med en fråga:

Hur många trodde, när det blåste riktigt snålt kring föreningen i våras, att vi skulle få återse våra favoriter Joonas Koskinen och Markus Västilä (bilden ovan). Eller att Magnus Åkerlund, en av HockeyEttans hetaste målvakter, skulle välja att spela för HHC?

Men vi tar det från början:

Det var i mitten på mars som HHC-skutan körde på grund med beslutet om att Lars ”Lillis” Lövblom inte skulle få fortsätta som föreningens tränare. Men med en skicklig undanmanöver och en stor portion beundransvärd ödmjukhet lyckades styrelsen backa skutan loss och på nytt ta den på rätt kurs in i farleden.

”Lillis” var tillbaka samtidigt som Magnus Nilsson och Johannes Westring anslöt som assisterande tränare efter sin succéfyllda premiärsäsong hos S/L. Någonstans där byggdes en intressant plattform för framtiden.

Många positiva signaler

Sedan dess har det mest handlat om en rejäl medvind och positiva signaler på många sätt. Och då menar jag inte bara spelartruppen, som jag ska återkomma till och som ser mer än lovande ut, utan också själva grundförutsättningen för att allt ska fungera. Ur kriser kommer ofta något bra – om man gör om och gör rätt.

Sedan väl HHC-styrelsen ändrat kurs kom också sponsorerna tillbaka, och flera nya har tillkommit. Och föreningen kunde för fjärde året i rad bokföra vinst i årsredovisningen. Visserligen kan 75.000 kanske ses som en klen utdelning på en omsättning runt 10 miljoner.

Men då ska vi komma ihåg att det inte är ett affärsdrivande företag vi talar om utan en förening som spelar i landets dyraste serie, sett till kostnaderna i förhållande till intäktsmöjligheterna. Det är inte många klubbar i HockeyEttan som når det här resultatet.

En riktigt spännande styrelse

Vid årsmötet nyligen lämnade Sven Görgård ordförandeposten. Många föreningar har i dag svårt att hitta kvalificerade efterträdare med erfarenhet av ledarskap från näringslivet. Men jag tror att HHC har gjort ett fynd. Janne Sjödén har en gedigen bakgrund som företagsledare. Han har också rutin från styrelserummen i flera andra företag. Att han är infödd Hudik-bo och allt sedan tonåren har ett stort hockeyintresse är förstås ett plus även om det inte är en nödvändig merit när nu Anders Danielsson och Petter Granberg går in i styrelsen med sin erfarenhet från is och omklädningsrum. En spännande styrelse, utan tvekan!

Truppen snart komplett

Jag nämnde Joonas Koskinen, Markus Västilä och Magnus Åkerlund tidigare och då är det väl lika bra att vi ser på spelartruppen – som den ser ut så här långt…

Det ska ju in ytterligare två backar och jag vet – utan att känna till några detaljer eller namn – att HHC är nära en lösning. Men håll med om att det redan nu ser lovande ut. När spelare som Mathias Eriksson och Anders Danielsson lämnar brukar det uppstå svåra hål i lagbygget. Vi kommer förstås alla att sakna Mathias ”Lillis” Eriksson, något av ”mister HHC” och en ishockeyns verkliga gentleman. Jag hade önskat att han väntat ytterligare något år med sin ”hockey-pension”. Alla lag behöver så laglojala och plikttrogna spelare. Men nu har han bestämt sig och vi önskar honom lycka till med det fortsatta livet.

Även om det ser riktigt bra ut med truppen så ska vi komma ihåg att namn på kontrakt inte är detsamma som en garanti för succé. Det är på isen det ska fungera och där spelarna tillsammans ska leverera. Och det blir den nya ledartrojkans uppgift att lägga ett pussel där bitarna ska passa.

Bland de första att skriva på för fortsatt spel fanns fjolårets förstaårsseniorer Oscar Bergkvist och Martin Naenfeldt. Det gläder mig för där tror jag vi har ett häftigt sparkapital.

Stark centerbesättning

Och när Patrik Elfsberg valde att byta Borlänge mot Hudik så innebar det att HHC återigen har en riktigt stark centerbesättning med Elfsberg, Lindström, Koskinen och Marcus Åkerlund. På forwardssidan tar HHC också in Mats Hjort och Viktor Hertzberg, två rutinerade spelare med olika framtoning och som var och en på sitt sätt kommer att bli rollspelare. Med det gamla ”hemmagardet”  Jonas Lindström, Adam Seydlitz och Johan Nilsson och med uppflyttning av Alexander Pettersson och Anton Hammargård har HHC nu 12 forwards på kontrakt. Det sägs att det möjligen kan bli ytterligare en forward. Kan säkert vara bra att ha eftersom ”Lillis” Lövblom helst vill spela med fyra kedjeformationer och att man alltid får räkna med att det kan komma skador.

Nu är det alltså på backsidan som truppen ska kompletteras. Här är Henric Nordin, Filip Lander och Hercules Ölander Horn nya. Bara Västilä och Magnus Larsson är kvar. Det betyder att HHC i höst går till spel med fem (!) nya backar. De två sista i det gänget kommer troligen att presenteras i mitten av juli. Och sedan får vi se vart den här säsongen tar vägen… 

Spännande ska det bli! 

Lars Gösta Larsson

Uppdaterad: 21 DEC 2017 16:02 Skribent: Lars Gösta Larsson

Postadress:
Hudiksvalls HC - Ishockey
Promenaden
82433 Hudiksvall

Besöksadress:
Promenaden
82433 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065093350
Fax: 065099425
E-post: This is a mailto link