Hoppa till sidans innehåll

Gradering


Graderingar hålls vanligtvis i slutet på varje termin, och för att få en ny bältesgrad krävs en godkänd gradering. De första graderingarna får man göra i hemma-klubben, men för de högre graderna måste man åka på graderingsläger som hålls tillsammans med andra klubbar i organisationen.


En gradering börjar med uppvärmning, därefter ska eleven/eleverna visa kihon (grundtekniker), kata och kumite enligt anvisningar.


Det finns inga krav på att man ska gradera, och det är heller inte givet att man får gradera varje termin. Det är instruktörerna i klubben som avgör om eleven får gradera eller inte. Har man deltagit vid flertalet av träningstillfällena under terminen, brukar det inte vara något bekymmer, men man måste självfallet också ha nått en viss kunskapsnivå. Man ska därför alltid prata med någon av instruktörerna i god tid om man är intresserade av att gradera. För högre grader finns även krav på att man ska ha deltagit på ett visst antal läger innan graderingen.


Barnen graderar (minst) två gånger på varje grad och har så kallade mon-bälten (vita med en längsgående färgad rand). På de graderingar där barnen inte får en ny färg på bältet, får de, beroende på kunskapsnivå, ett eller två svarta streck som sys fast på bältet. Normalt sett flyttar barnen upp till vuxengruppen den termin de fyller 13 år, och instruktörerna avgör då vilken grad de får gradera till vid nästa graderingstillfälle.

 

En gradering kostar mellan 100 och 300 kronor beroende på ålder och vilken grad man ska gradera till. Detta är en registreringsavgift, som är lika för alla JKA-anslutna klubbar i Sverige, och är alltså inget klubben kan ändra. Avgiften ska betalas före graderingen.

Uppdaterad: 29 SEP 2015 08:51 Skribent: Brita Timmermann

Välkommen till Hudiksvalls Karateklubb!

Vi tränar shotokan karate och håller till i B-hallen i Badhuset (Hudiksvall)

Träningstider fortsättningsgrupp våren 2022:

Måndagar 19:00-20:30 

Torsdagar 19:00-20:30 

Nybörjarträning:

Intagning/prova på vecka 3-6 för 13 år och uppåt

Torsdagar 19:00-20:00

Vi har för närvarande ingen träning för barn under 13 år

Postadress:
Hudiksvalls KK - Karate
Vänortsvägen 6
82441 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: +46702340500
E-post: brita.timmermann@gma...

Se all info