Hoppa till sidans innehåll

Om karate


Karate innehåller många saker, däribland att hålla sig i god form, träningen är allsidig och ger styrka och smidighet. Utöver motionsaspekten finns möjligheten att träna karate som tävlingssport. Karate kan vara en sorts stresshantering och en möjlighet att alltid förbättra dig själv. Givetvis är karate självförsvar. Karate är en kampkonst där fokus ligger på diverse slag, sparkar och blockeringar. Det tränas även svep, kast och i liten omfattning fasthållningar.
Karate kan tränas efter varje persons egna förutsättningar oavsett ålder och kön. Det finns inga krav, frånsett att man alltid skall göra sitt bästa under träningspasset.

Historik
Karate-do (jap. ung. den tomma handens väg) räknas till de japanska budokonsterna (stridskonster), exempelvis judo, aikido etc. Karatens historia ligger till stora delar i dunkel då mycket litet finns nedtecknat. Kampsystem som liknade karate fanns troligen i antikens grekland och spreds via indien till Kina där det kallas Kung-Fu eller Wushu. På den lilla ön Okinawa, sydväst om japan uppstod det vi i dag kallar karate. Man hade täta handelsförbindelser med Kina och influerades av Kung-Fu. Under tidigt 1900-tal spreds karate till japan av bland annat Gichin Funakoshi, Shotokan karatens grundare. Det var först efter andra världskriget som karaten vann popularitet utanför japan. Den stil vi tränar kallas Shotokan och vi tillhör JKA (japan karate association), vilket är världens största karateorganisation.  

Träningen
Inleds med en allmän uppvärmning och avslutas med styrketräning och stretch. Karateträningen har tre grundpelare – kihon, kata och kumite.
Kihon – grundtekniker: Framförallt tidigt i träningen läggs mycket tid på detta men grundtekniker tränas på alla nivåer inom karaten. Grundteknikerna är stora, övertydliga och ställningarna är låga. Syftet är flera med denna för nybörjaren underliga träningsform. Man utvecklar benstyrka, balans och lär sig att utnyttja höftens rörelser för att ge kraft till teknikerna, vilket är centralt i karate. Vidare utvecklar man bland annat timing, avståndsbedömning och kroppskontroll.
Kata – mönsterövningar: En vanligt förekommande träningsform inom all budo. Varje kata utgörs av en serie tekniker som skall utföras med en förutbestämd rytm och hastighet. Inom JKA finns 25 stycken kata i svårighetsgrad från nybörjar- till svartbältesnivå.
De olika kata är av varierande ålder, en del troligen flera hundra år gamla med rötter i kinesisk Kung-Fu. Kata är central i karate och kan tränas på olika nivåer och med skiftande syften. Från att tränas som enbart fysisk träning eller för att parvis träna sjävförsvarssituationer till en mer mental träningsform där man enbart har teknikernas utförande i tanken.
Kumite – kamp: Kumiten skiljer sig från nybörjare till avancerad. Gemensamt är att inom JKA tillåts inte fullkontakt utan teknikerna utför med full kraft men med kontroll så att de enbart nuddar motståndaren. Därför börjar nybörjaren med att träna förutbestämda tekniker och använder sig då av grundteknikerna vilket gör att man lättare lär sig avståndsbedömning och kroppskontroll. Efter hand ökar man svårighetsgraden till fri kumite.

Gradering
Inom JKA finns nio nybörjargrader (kyu-grader) som avspeglar kunskapsnivån hos utövaren. Man har olika bältesfärger beroende på grad och i slutet av varje termin genomförs en gradering där utövaren får visa upp kihon, kata och kumite. Ograderad har vitt bälte. 9e kyu har rött och därefter följer orange, gult, grönt, två blå grader och tre bruna.
Svartbältesgraderna kallas för dan-grader och finns i 10 grader.

Tävling
Man tävlar både i kata och kumite oavsett oavsett bältesgrad. Kata finns både som individuell tävlingsform och som lagtävling. Kumitetävling följer ovanstående principer angående teknisk kontroll och matchen bryts efter varje poänggivande träff.
Det finns inget krav på att man skall tävla utan man väljer själv på vilken nivå man vill träna. Det förväntas dock av eleverna att de efter egen förmåga skall göra sitt yttersta under träningarna.

Uppdaterad: 06 AUG 2015 14:25 Skribent: Brita Timmermann

Välkommen till Hudiksvalls Karateklubb!

Vi tränar shotokan karate och håller till i B-hallen i Badhuset (Hudiksvall)

Träningstider fortsättningsgrupp våren 2022:

Måndagar 19:00-20:30 

Torsdagar 19:00-20:30 

Nybörjarträning:

Intagning/prova på vecka 3-6 för 13 år och uppåt

Torsdagar 19:00-20:00

Vi har för närvarande ingen träning för barn under 13 år

Postadress:
Hudiksvalls KK - Karate
Vänortsvägen 6
82441 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: +46702340500
E-post: brita.timmermann@gma...

Se all info