Hoppa till sidans innehåll

Information från SvRF

13 MAR 2020 11:36
Information från Svenska Ridsportförbundet till Distrikt och klubbar!
  • Skapad: 13 MAR 2020 11:36

Till Svenska Ridsportföreningar och distrikt

Information med anledning av smittläget

Svenska Ridsportförbundet bevakar utvecklingen av coronaviruset och följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är av största vikt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen.
Folkhälsomyndigheten uppdaterar kontinuerligt sin hemsida med aktuell information om coronaviruset och här finns också ett fråge-svar-dokument.

Råd från Folkhälsomyndigheten och WHO hittar du längst ner i det här nyhetsbrevet

Svenska Ridsportförbundets styrelse hade på torsdagskvällen ett extra möte med anledning av den aktuella situationen där förbundsläkare Margaretha Rödén deltog.

Råd till ridskolor
När det gäller verksamheten på ridskolor kan den fortsätta som vanligt med uppmärksamhet på Folkhälsomyndighetens uppmaningar och råd. Handsprit, eller tvål och varmt vatten för handtvätt, bör finnas tillgängligt för ridskolans personal och elever.

Råd gällande möten
Interna möten, årsmöten m.m. inom Svenska Ridsportförbundet, distrikt och föreningar drar sällan upp till 500 personer, men det finns anledning att ha smittspridning i åtanke även vid mindre möten.

Oro för smittspridning kan också medföra att mötesdeltagare inte kan eller vill delta vid ett årsmöte och i det demokratiska arbetet. Närmaste tiden måste mötesarrangörer fundera över nödvändigheten av att ha ett fysiskt möte eller om det finns möjlighet att senarelägga mötet.

Svenska Ridsportförbundet rekommenderar att;

• Distriktens årsmöten flyttas fram till en senare tidpunkt med målsättningen att mötet genomförs senast 30 juni. Det gäller även de möten distriktens ungdomssektioner planerat.
• Interna möten, i sektioner, kommittéer m fl, i möjligaste mån hålls digitalt

Sammankomster med fler än 500 förbjuds
Regeringen har efter förslag från Folkhälsomyndigheten beslutat att allmänna sammankomster med över 500 personer förbjuds. Förbudet gäller hela landet och tills vidare.

Regeringsbeslutet innebär att det från och med torsdagen den 12 mars och tills vidare i hela Sverige blir förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Större idrottsevenemang, konserter, mässor och liknande kommer alltså inte få arrangeras. Beslutet kommer att påverka idrottsrörelsen i sin helhet.

Information angående ridsporttävlingar
Svenska Ridsportförbundet utgår från att alla arrangörer följer regeln att inte samla mer än 500 personer vid ett tillfälle. Det gäller samtliga som beräknas finnas på tävlingsplatsen, aktiva, medföljare, funktionärer, hästskötare, tävlingsledning och publik.

Några arrangörer har redan valt att ställa in, då man ser att det inte går att begränsa antalet aktiva och besökare till tävlingen. Kansliet har regelbunden kontakt med berörda arrangörer och har du som arrangör frågor kontakta Svenska Ridsportförbundets sportavdelning.
Tävlingar och uppvisningar i sport, idrott och flygning är offentliga tillställningar och för det krävs tillstånd från polisen. För dem som redan meddelats tillstånd gäller att sammankomsten får genomföras med begränsningen på 500 personer.
Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som hålls i strid med regeringens meddelade förbud. Om anordnare bryter mot förbudet kan denne dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Läs MER

Råd till våra tävlingsarrangörer som väljer att genomföra tävlingen

• Genomför tävlingen utan publik, informera genom föreningens hemsida, FB och uppdatera ryttarmeddelandet
• Meddela startande att de endast får medföra en medhjälpare till tävlingen
• Ställ in en eller flera klasser per dag för att minska antalet startande
• Lägg ett optimalt funktionärsschema, där funktionären lämnar området efter sitt uppdrag

På tävlingsplatsen
Tillhandahåll engångshandskar/handsprit/handtork/tvål vid toalettbesök
Stäng cafeterian alternativt sälja fika på flera ställen för att undvika köer och folksamling

Svensk travsport meddelade på förmiddagen torsdag att de kommer att köra sina tävlingar utan publik från och med idag.

Riksidrottsförbundets rekommendation är att följa Utrikesdepartementets och Folkhälsomyndighetens råd.

Det finns inga bevis för att smittan överförs från häst, hund eller katt till människa.

HÄR uppdateras vår information löpande

Råd från Folkhälsomyndigheten och WHO

• Tvätta händerna ofta - antingen med handsprit eller tvål och vatten
• Håll avstånd till någon som hostar eller nyser
• Undvik att röra vid ögon, näsa och mun med händerna
• Använd en näsduk eller lägg armen över näsa och mun om du nyser eller hostar
• Känner du dig sjuk med symptom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.
• Viktigt att personer med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, avstår kontakter som riskerar att sprida smitta.
• Rekommendationen är att stanna hemma och undvika kontakt med andra 1-2 dagar efter man känner sig fri från symptom. Handhygien är en fortsatt viktig åtgärd för att minska smittspridning.

 

Skribent: Åse Li Sterner
Epost: Adressen Gömd

Ridklubbens swishnummer 123 0182899
Bankgiro 654-4423

 

sponsorhuset logga 2
Handla här från kända nätbutiker och stöd HRPK


 

 

Våra  sponsorer

  zita
Iggesund_Holmen_CMYK kopiera

Sparbanken 

 
mc donalds 

 

 

 råsjö kross

 

 

Postadress:
Hudiksvalls Rid o PK - Ridsport
Östanbräcksvägen 67
82493 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 065094677
E-post: This is a mailto link