Hoppa till sidans innehåll

Elevinformation


Hästhållning


Vi som arbetar och driver Hufvudsta Ridskola värnar om att hålla en hög nivå på vår hästhållning. Med välutbildad personal arbetar vi dagligen med att upprätthålla välutbildade, välmående och friska hästar. Med hästen i centrum och ett modernt perspektiv på hästhållning individanpassar vi foder, utbildning/ tillridning, arbetsschema, utrustning, hagschema mm för våra hästar och ponnyer.

Vi har kontinuerligt besök av vår veterinär som känner våra hästar och följer upp hur de mår, vid behov besöker vi även klinik för mer akuta eller ingående undersökningar.

Var sjätte till åttonde vecka har vi vår kiropraktor på besök som får träffa de hästar som har behov av lite justering och hjälp. Vi skor våra hästar var sjätte till åttonde vecka. Varje häst har utrustning anpassat för sitt individuella behov.

Våra hästar får hösilage och Krafft, där även en del får specialfoder efter identifierat behov. Alla hästar står i box och går dagligen i hagen enligt schema och enligt djurskyddslag.

Vi tillämpar en viktgräns om 95 kg.


Elevens ansvar och delaktighet

Vi vill att alla elever och medlemmar skall vara stolta över den hästhållning vi håller och strävar efter att hålla. Nedan är en påminnelse om hur viktigt det är att eleverna också förstår och tar sitt ansvar i att upprätthålla god hästhållning genom skötsel av häst och utrustning.
Vi förväntar oss följande av våra elever som rider hos oss.

nbsp;

Hästhållning/Skötsel

  • I ett köpt abonnemang på Hufvudsta ridskola ingår det att man tar hand om sin häst. Kom i tid så du slipper stressa. Ibland behöver du ta hand om hästen både före och efter ditt pass.
  • Borsta, kratsa hovar och rykta gärna innan passet. Var försiktig med svansen! Använd fingrarna i svansen för att reda ut tovor istället för borste.
  • Efter passet torka av hästen med en svamp om den är svettig. Kom ihåg att torka rent huvudet. Smörj in mungiporna med lite salva. Borsta av hästen och kratsa hovarna.
  • Skölj bettet ordentligt. Smörj gärna av tränset med sadeltvål.
  • Borsta av vojlocken samt smörj av sätet på sadeln med sadeltvål. Borsta eller torka av sadelgjorden. Då slipper hästarna onödiga skavsår.
  • Om din häst har vattenhink eller täcke. Se till att fylla på med vatten om det behövs och lägga på täcket innan du lämnar hästen.

 

Hästens utrustning

Varje häst har individanpassad och utprovad utrustning. Det finns listor i varje stall som berättar vad hästen skall ha för utrustning.

Om du ser att det saknas utrustning eller om den gått sönder vänligen kontakta ridklärare eller stallpersonal för hjälp omgående.

 

Hjälptyglar

Vi använder två typer av hjälptyglar. Halsförlängare (snodd) och martingal och de markeras S och M i hästlistorna. Det är viktigt att du tittar i listan och får med dig rätt utrustning till lektionen så att det inte behöver ta onödig tid från lektionen för att gå och hämta i stallet om du har glömt.

Uppdaterad: 08 APR 2015 11:04 Skribent: Jenny Zachén

Postadress:
Hufvudsta RK - Ridsport
Hufvudsta Gård
17173 Solna

Kontakt:
Tel: +468831234
E-post: This is a mailto link

Se all info


Logo Kentaur magasin

 

Logo back 2 use

 

 

 

Banner Hööks grå

 


Logo Agria