Hoppa till sidans innehåll

Interna tävlingar


Tävlingskommittén på Hufvudsta Ridklubb arrangerar varje år ett flertal interna tävlingar för alla klubbens medlemmar. Från Blåbärsstyrning för de allra yngsta eleverna till Klubbmästerskap i hoppning och dressyr för de mest erfarna medlemmarna.

Alla som är medlemmar i Hufvudsta Ridklubb har rätt att delta i de interna aktiviteterna.

Att vara med på klubbtävling

  • Välj den aktivitet som matchar din nivå
  • Önska tre hästar/ponnyer vid de flesta aktiviteter
  • Betalning sker kontant vid samling
  • Du använder alltid hästens egna utrustning

Information och anmälningslistor för de olika aktiviteterna sätts upp cirka två veckor innan tävling. Det är först till kvarn som gäller. Viktigt att du som skriver upp dig vet att du kan delta, så att du inte tar någon annans plats i onödan. Får du förhinder är det viktigt att du meddelar detta/stryker dig från listan snarast, så att en reserv kan få plats samt att ridskolan kan planera hästarnas arbetstimmar.

Blåbärsstyrning

En träningstävling för våra yngsta och minst rutinerade ryttare på ponny. Här gäller det att styra runt på en enkel bana i skritt och trav. Till exempel ska du styra ponnyn i en slalombana, göra halt mellan två koner och genomföra några av de lättare ridvägarna. Du får poäng för varje genomfört moment så att du vet vad du ska träna vidare på. Alla deltagare får diplom, poängprotokoll och vi avslutar med en gemensam fika. Du får ha ledare, men du ordnar med det på egen hand. Ridlärarna delar ut ponnyer. Banan sätts upp i samband med anmälningslistorna så att du hinner memorera den.
Klädsel: Prydlig
Nivå: 0-1

HuRK-hoppet

En tävling för de barn och ungdomar som kommit lite längre i sin ridning. Här ska du ta dig runt en bana i skritt, trav och galopp, göra halt vid utsatta punkter och rida några av de knepigare ridvägarna. Ett litet hinder ingår också. Du som deltar i denna tävling ska kunna rida utan ledare samt ha hoppat ett par gånger på lektion. Ridlärarna delar ut ponnyer. Banan sätts upp i samband med anmälningslistorna så att du hinner memorera den.
Klädsel: Prydlig

Nivå: 2

Kaffe HuRKen Cup

En hopptävling på ponny och häst för dig som hoppat en del på lektion, känner att du har god balans och nu vill testa på en enklare bana på cirka 7 språng. Kaffe HuRKen rids i två omgångar på höstterminen. Vinner delomgångarna gör de som hamnar närmast idealtiden. Det gäller alltså inte att rida snabbast. Totalvinnare blir den som har högst cup-poäng efter två omgångar. Är det tio deltagare med får den som vinner omgången 11 cup-poäng, tvåan får 9 och sedan räknar man ner. Om två personer har lika många cup-poäng efter två omgångar skiljs de åt genom antal fel. Har de lika många fel särskiljs de genom bästa placering.

Du får önska ponny/häst, men det är ridlärarna som delar ut.
Klädsel: Prydlig
Nivå: 3-4

Lotta Memorial Cup

En dressyrtävling till minne av vår stallkamrat Lotta Wikström som hastigt lämnade oss 2009. Alla intäkter går till hennes minnesfond i Cancerfonden. Lotta Cup rids i två omgångar på vårterminen och döms oftast av utomstående domare. Du väljer om du vill rida LC:1, LB:1 eller LA:1, beroende på din och hästens nivå. Har du deltagit i KM året innan och ridit på godkända poäng är tanken att du ska rida LA i Lotta cup om du har en häst som är redo för det. I delomgångarna är de tre klasserna uppdelade var för sig, men ponny och häst tillsammans. Totalvinnaren blir dem som fått högst procent då de två omgångarna är sammanräknade, oavsett program. En vinnare på häst och en på ponny.

Du får önska ponny/häst, men det är ridlärarna som delar ut.
Klädsel: Prydlig, (gärna vita ridbyxor och kavaj).

Nivå: 3-5

Klubbmästerskap i dressyr

Klubbmästerskapen är den högsta nivån av våra interna dressyrtävlingar. KM rids i LB eller LA och döms av utomstående domare.

Här gäller det att klara av alla ridskolans ponnyer eller hästar utan hjälptyglar, eftersom de fördelas genom lottning. Lottningen går till så att du drar ett lottnummer och väljer häst i den ordning som står på lappen. Till omgång två vänds valordningen och du som valde häst först till omgång ett väljer nu sist. Klubbmästare blir den som samlat ihop högst KM-poäng efter två omgångar. Är det tio deltagare med får den som vinner omgången 11 KM-poäng, tvåan får 9 och sedan räknar man ner. Om två ekipage är likaplacerade på 1-3 plats i någon av grundomgångarna skiljs de åt enligt TR. Om två personer har lika många KM-poäng efter två omgångar räknas deras programprocent ihop. Har de lika höga procent särskiljs de genom bästa placering.
Klädsel: Vita ridbyxor och kavaj
Nivå: 4-5 

Klubbmästerskap i hoppning

Klubbmästerskapen är den högsta nivån av våra interna hopptävlingar. Banan är tekniskt svårare än till exempel i Kaffe HuRKen och hindren är högre; 90 cm för häst och 70-80 cm för ponny. Här gäller det att klara av alla ridskolans ponnyer eller hästar eftersom de fördelas genom lottning. Lottningen går till så att du drar ett lottnummer och väljer häst i den ordning som står på lappen. Till omgång två vänds valordningen och du som valde häst först till omgång ett väljer nu sist. Klubbmästare blir den som samlat ihop högst KM-poäng efter två omgångar. Är det tio deltagare med får den som vinner omgången 11 KM-poäng, tvåan får 9 och sedan räknar man ner. Om två personer har lika många KM-poäng efter två omgångar skiljs de åt genom antal fel i omhoppning, sedan grundomgång. Har de lika många fel särskiljs de genom bästa placering.
Klädsel: Vita ridbyxor och kavaj
Nivå: För dig som rider i hoppspecialen på fredagar. Hoppar du inte på fredagar ska du prata med Linda innan du skriver upp dig.

Är du osäker på vilken nivå du rider hittar du det på lektionsschemat.

Övrig information

På många av aktiviteterna får du själv önska häst. Tänk på att inte önska en häst som du aldrig ridit tidigare, eller kanske bara ridit någon enstaka gång. 

För att det ska bli trevligt och roligt för både ryttare och häst är det instruktörerna som har sista ordet då de sätter ut hästar. De interna tävlingarna sker utanför ridskolehästarnas vanliga schema och därför är det viktigt att belastningen blir så jämn som möjligt.

När instruktörerna sätter hästar har de bland annat följande i åtanke:

- Vad har hästen gjort den senaste tiden

- Vilken dagsform har hästen

- Hur kompatibla är ryttare och häst

Under tävlingsdagen hjälps vi alla åt med olika funktionärsposter samt iordningställande av domartorn, ridhus eller utebana.

Vi ser gärna att du som deltar borstar på din häst lite extra på tävlingsdagen och gärna smörjer utrustningen. Gäller framför allt aktiviteter från nivå 3 och uppåt. Ibland krockar aktiviteterna med hästarna hagtid, men då gör du det bästa av situationen. Prata alltid med stallpersonalen innan du tar in en häst från hagen.

Har du frågor kring aktiviteterna eller andra önskemål kan du höra av dig till oss på This is a mailto link

Uppdaterad: 22 APR 2016 09:36 Skribent: Agneta Wahlström

 

Styrelsen informerar!

Ny medlem? Läs mer här!

 

100925_lektion_clinic


Är du intresserad av att börja rida hos oss på Hufvudsta Ridskola ? 

Läs mer här

 

Kolla in våra snygga klubbkläder!

 

 

Säker med häst

Med fokus på hästen
Läs säkerhetsanvisningarna för svensk ridsport

Postadress:
Hufvudsta RK - Ridsport
Hufvudsta Gård
17173 Solna

Kontakt:
Tel: +468831234
E-post: This is a mailto link

Se all info


Logo Kentaur magasin

 

 Banner Hööks grå

 

Logo Agria