Hoppa till sidans innehåll

Tränarsymposium 2011


Rapport från Tränarsymposiet 2011….

Tränarsymposium 2011
Hotell Scandic Ariadne, Stockholm 17/10-19/10

Måndag 17/10  Tema: Play & Stay
Klockan 10.00 samlades alla för registrering och fika. Vi var ca. 100 stycken tränare från hela Sverige plus 3 stycken från vårt kära grannland Danmark. Därefter hälsade Svenska Tennisförbundets Ordförande Stefan Dahlbo och Generalsekreterare Henrik Källén oss alla välkomna.
Martin Gerge Nilsson började med att berätta om Sverigelanseringen av ”Play&Stay”, ett nytt sätt att lära ut tennis till dom minsta. Jag gillade metoden och kommer att jobba med att vi i vår klubb skall använda den metoden.
Henrik Ekersund höll en föreläsning om ”En barn- och ungdomsidrott i förändring”.
Efter lunch fortsatte Henrik Ekersund med ett föredrag om ”Så lär vi oss-teorier om lärande”och Roland Hansson fortsatte med ett inspirerat föredrag om ”Talang, begåvning, intelligens”.
Dagen avslutades med en promenad till Kungliga Tennishallen för middagsbuffé och Tennis.
Tisdag 18/10  Tema: Tränarskap
Dagen började med ett föredrag av Maria Lindström, fd. tennisproffs, som höll ett föredrag om ”Nycklar till framgångsrik kommunikation”.
Efter en fikapaus fortsatte Maria att tala om metaforens kraft. Hon har skrivit en bok om detta. Men föredraget handlade om ”Metaforer som inspiration”. Mycket intressant och givande.
Innan lunch berättade Rebecka Hjort från Förbundet om ”Min tennis”- pr satsning för svensk tennis. Dom öppnar en ny hemsida ”Min tennis”, som blir som en communitysida. Start vid nyår.

Efter lunch höll Niklas Fjeldstad, som under sommaren varit delaktig i arbetet medden nya tränarutbildningen och ansvarar bl.a. för att förnya materialet kopplat till tränarskap, ledarskap och coaching. Niklas höll ett föredrag om ”Tillämpning av lärandeteorier i tennisträning”. Sen talade Johan Sjögren, Sportchef på förbundet och Henrik Odervall om ”Ny kursinriktning för svensk tennis”
Efter en fikapaus återkom Niklas Fjeldstad med sitt föredrag om ”Utövarperspektiv i tränarskapet” där han bl.a. berättade hur han gick från expert till ”bollplank” i sin egen ledargärning. Det blev mycket diskussioner under föredragen, vilket var trevligt och inspirerande.
Dagen avslutades på Kungliga Tennishallen med mycket god mat och tennis.
Onsdag 19/10  Tema: Åldersrelaterad träning
Dagen började med en hissnade och fartfylld föreläsning om ”Träningslära – grunläggande principer” med  Michail Tonkonogi, rysk professor och fd. judobrottare. Han talade om och när barn och ungdomar bör träna. Mcket intressant och roligt.
Det forsatte med att Henrik Ekersund och Håkan Jonsson talade om hur vi med fördel anpassar teknikträningen för barn och ungdomar som befinner sig på olika nivåer i sin utveckling.Dagen avslutades med information av Josefin Sollander, SEB ang. SEB:s sponsring inom tennisen i Sverige.
Sammanfattningsvis kan sägas att det var tre mycket givande och roliga dagar.
Tre mycket trevliga danska tennisledare som jag hade nöjet att möta.

Från vänster Frits Rasmussen från VästJylland

I mitten Line Lauridsen, Danska tennisförbundet

Till höger en trött Karina Ildor Jacobsgaard, Junior tränare i Köpenhamn KB

Av janmalmberg

Bilder från Tränarsymposiet 2011…

Uppdaterad: 20 OKT 2015 11:10 Skribent: Jan Malmberg

Postadress:
Hyltebruks TK - Tennis
c/o Patrik Windefors, Solhemsgatan 4
31431 Hyltebruk

Kontakt:
Tel: 0709949113, 0705462327
Fax: 037140010
E-post: This is a mailto link