Hoppa till sidans innehåll

Mer om IFK Fjärås


IFK Fjärås i ett nötskal

IFK Fjärås är en fotbollsförening med målsättningen att erbjuda fotbollsspel som en positiv och meningsfull sysselsättning för ortens ungdomar. Föreningen har över 800 medlemmar och är organiserad i tre sektioner: herr- ,dam- och ungdomssektion. Därutöver finns tio kommittéer med speciell verksamhet. Totalt finns ett 100-tal klubbfunktionärer.

Huvuddelen av verksamheten är förlagd till Ögärdets IP vid Fjärås Fritidscentrum. Här finns vår klubbstuga och en gräsplan för 11-mannaspel och två konstgräsplaner ( en 11-manna och en 7-manna). Intilliggande Fjärås Fritidscentrum inrymmer simhall, idrottshall, gym mm, vilket är en stor tillgång för föreningen. Utöver ovan nämnda fotbollsplaner disponerar föreningen en plan i Gödestad (Lertäppa).

Föreningen satsar brett på både pojk- och flickfotboll inom alla årsklasser med lag från 8 år och uppåt. Därutöver bedriver man fotbollsskola för barn i åldern 6-7 år. Målet är att alla som vill, skall få spela fotboll under kamratliga former. Utslagning av mindre bra spelare får inte förekomma. Därför är strävan att ha minst ett lag i varje årsklass, för de yngre årsklasserna med 7-mannaspel minst två lag. Målet är ganska bra uppfyllt, föreningen brukar ha 25-30 lag i spel med ca 350 aktiva fotbollsspelare. Lägger vi till ungdomarna i fotbollsskolan så blir antalet aktiva spelare i IFK Fjärås över 450 st. Detta tycker vi är ganska bra i en så liten ort som Fjärås. Det är inte så många fotbollsföreningar i Halland som har större verksamhet.

Föreningen satsar alltså mycket på sin ungdomsverksamhet. Denna har alltid hållit god klass och lett till stora framgångar för våra representationslag. Det är också flera spelare skolade i vår ungdomsverksamhet som nått allsvenskan och en har tom spelat i U21-landslaget. Åren 2004-2005 hade vi en pojklagsspelare som hade en permanent plats i P16-landslaget och 2009 en flicka i F15-landslaget.

IFK Fjärås har representationslag för både herrar och damer. Båda lagen har under många år tillhört de bästa i norra Halland.

Herrlaget hade under senare år haft stora framgångar. Sålunda avancerade herrlaget från div 5-spel 1994 till div 2-spel 1998. Under senaste tioårsperoiden har laget med undantag för två år spelat i division 3.

På damsidan har IFK Fjärås historiskt hävdat sig väl. 1978 och 1979 spelade man t o m i allsvenskan , som på den tiden bestod av fyra serier. Större delen av 1980-talet höll man till i div 2. Efter en downperiod i början på 90-talet, då man ett par år inte hade något lag alls, startade man upp igen 1995 och tog sig snabbt ända upp till division 2 år 2000. Sedan följde åtta år i division 3, innan man 2009  åter var i division 2. Tyvärr åkte man ur direkt och är 2010 tillbaka i division 3.  Nu spelar damlaget i div 2 Halland.

 
IFK Fjärås arrangerar varje år lovverksamhet i juni för ungdomar i åldern 8-12 år, Fotbollsveckan. På programmet står fotbollsspel varvat med andra aktiviteter. Över 100 ungdomar brukar vara med.

För att finansiera verksamheten har IFK Fjärås satsat på publika arrangemang. Vår Midsommarfest på Tjolöholm har under de senaste åren vuxit upp till ett av Göteborgsregionens mest populära familjemål på midsommar. Det brukar bli över 6000 besökare som på de båda festdagarna samlas kring midsommarstången på gräsmattan framför slottet. Därutöver brukar IFK Fjärås årligen medverka i andra stora publika arrangemang på Tjolöholm.

Uppdaterad: 10 SEP 2018 16:03

Postadress:
IFK Fjärås - Fotboll
Klövervägen 2 A
43971 Fjärås

Kontakt:
Tel: 0300540877
E-post: This is a mailto link