Hoppa till sidans innehåll

Historisk återblick


De första åren

IFK Fjärås verksamhet startade 1932. Födelsen ägde rum på Westergård, där några fotbollsintresserade grabbar bestämde sig för att bilda en fotbollsförening. Någon dokumentation från det historiska tillfället finns inte, men den förste som förde klubban i den nya föreningen var Erik Fransson.
• Man började spela på en slåttervall på Westergård, men hösten 1933 flyttade man till Lertäppa i Gödestad, en allmänning som ägdes av bönderna runt om. Detta blev sedan hemmaarenan fram till 1952 då man flyttade till Frodevallen och Lertäppa föll i träda. De första åren är för övrigt höljda i dunkel, troligen spelade man i Fjäreserien och Lygnernserien. Motståndarna var lag som Ubbhult, Gällinge, Idala, Stråvalla, Sundstorp, Fjärås IF (!).
• De äldsta arkiverade årsmötesprotokollen är från slutet av 1930-talet. Vi kan konstatera att IFK Fjärås var en verklig kamratförteckning. Man spelade inte bara fotboll utan man anordnade t ex promenader, utflykter och terränglöpningar för medlemmarna. Årsmötena avslutades med samkväm, kupletter och dans till långt fram på småtimmarna….
• Under 1940-talets första hälft lade kriget sin mörka skugga över föreningen. Ständiga inkallelser, bensinbrist och dyrtid dämpade verksamheten. Att det var svårt att få in medlemsavgiften även på den tiden ser vi av en notering från årsmötet 1945 där det står: ”Medlemsavgiften sänkes från två kronor till en krona, då det är bättre att få in en krona än ingen alls”.
• I början var det ganska tunt med de sportsliga framgångarna, men 1944 vann man i alla fall Kungsbackaserien och avancerade till Hallandserien.

1950-talet, ett framgångsrikt årtionde

Under de första 20 åren leddes träningen av någon av spelarna. 1952 bestämde man sig emellertid för att skaffa en ”riktig” tränare. Valet föll på Roland Lindberg från Göteborg med allsvenskt förflutet i Gårda. Anskaffning av tränare i kombination med många talanger ledde till en period med stora framgångar. Man vann snabbt Hallandsserien och avancerade till Elitserien, eller nationella serien div 4 som den sedan döptes om till. Jämfört med dagens seriesystem borde detta motsvara åtminstone div 3. Nu följde några goda år, med undantag för ett år så spelar IFK Fjärås i div 4 fram till 1958. Då var det klang och jubel i klubben.
• Man gick också ofta till final i Nordhalländska Cupen, där motståndarna brukade vara IFK Kungsbacka. I den årligen spelade matchen ”landsbygd mot stad” dominerades landsbygdslaget av spelare från IFK Fjärås.
• Det fanns således många goda spelare på den tiden. Under en 10-årsperiod bestod stommen av i stort sett samma spelare. Vi räknar inte upp dem här, men en måste vi nämna, ”Mål-Kalle”, Karl-Erik Hansson. Vi hittar honom i nästan alla laguppställningar från 1942 till 1958. Tidningsreferaten flödar av superlativ om hans insatser, förmodligen var han en av Hallands bästa målvakter.
• Offentlig dansverksamhet har gamla anor i IFK Fjärås. Den började redan på 1940-talet. Då det började gå bra för A-laget behövdes mera pengar och man beslöt bygga en riktig festplats. Den fick namnet Bräckaåsen och låg på Bräckan ovanför Bygdegården. Det blev en mycket populär och välbesökt festplats. Publikrekordet sattes 1956 med ”Snoddas” Nordgren som gästartist. På 60-talet blev det inte så populärt att roa sig utomhus, så 1969 gick festplatsen i graven.

1960-talet, ett svagt period

1958 föll man ur div 4, och vad värre var, man ramlade ur nästa serie också. Det gamla gardet hade lagt av och det nya räckte inte till. Vid ingången till 60-talet återfinnes IFK Fjärås i Hallandsserien div 2, vilket senare blev div 6. Givetvis försökte man återta en plats i solen, men det gick trögt. Bl a anlitades år 1962 Henry Andersson, gammal stjärnmålvakt i IFK Göteborg, som tränare. Men det hjälpte inte, man låg väl förankrad i ”lingonserien”.
• IFK Fjärås växte på bredden istället. Större ungdomsverksamhet låg i tiden och 1965 bildades ungdomssektionen. Men man hade förstås pojklag och juniorlag långt tidigare.
• En nyhet var också att damerna (flickorna) började intressera sig för fotboll. 1968 drog man igång. Första seriematchen 1969 mot Ubbhult gick inte så bra, förlust med 10-0. Men man repade sig snabbt och tog revansch på hösten.

1970-talet, damernas årtionde

Under 70-talet expanderade damfotbollen kraftigt i Halland, så också i Fjärås. IFK Fjärås kom att bli ett av de dominerande lagen i Halland. 1977 avancerade man till Allsvenskan! Visserligen fanns det fyra allsvenska serier på den tiden, men det var ändå en stor prestation. Sejouren i allsvenskan blev tvåårig, 1980 är man åter i division 2.
• För herrarna gick det inte lika bra, men dock lite bättre än på 60-talet. Man var uppe och vände två gånger i div 5, men fick aldrig något fotfäste.
• På ungdomssidan växte man kraftigt och 1978 hade man 10 ungdomslag. Samma år startade IFK Fjärås microputteserie för lag i norra Halland. På den tiden spelade alla lag 11-mannafotboll. Microputteserien utvecklades senare till det poolspel för ungdomslag i Norra Halland som IFK Fjärås numera står som arrangör för.
• 1973 stod den nya planen på Ögärdet klar och samma år fick IFK Fjärås en egen klubbstuga. Vad gäller klubbstugan råkade man i fejd med dåvarande Fjärås kommun. Kommunen ville inte släppa till någon tomt på Ögärdet utan hänvisade till en källarlokal i den nya simhallen. Detta slutade med att föreningen byggde klubbstugan på mark som hyrdes av Hushållningssällskapet som innehade Rossared. Den kom att hamna vid Rossaredsvägen, ca 1 km norr om Ögärdet.
• 1974 bildades IFK Fjärås Supporterklubb med målsättningen att stödja ungdomsfotbollen. Ett resultat av detta blev uppväckandet av Lertäppa, den gamla planen i Gödestad. 1980 invigdes planen med gästspel av Blåvitts slocknade stjärnor.

1980-talet, ungdomarna tar över

Den stora inflyttningen till Fjärås på 70-talet ledde till att antalet ungdomar växte kraftigt. Styrelsen insåg att man hade en stor mission att fylla genom att erbjuda fotbollsspel som en meningsfull fritidssysselsättning. Breddfotboll skulle bli tidens melodi och det skulle finnas lag för alla som ville vara med. Detta ledde till att IFK Fjärås blev en av de största fotbollsföreningarna i Halland.
• Många ungdomslag och bra tränare ledde till en hel del framgångar. Särskilt bra årgångar var F66/67, P70, P71 och P72. Pojklagen skulle senare bilda grunden för IFK Fjärås stora framgångar på 1990-talet.
• F66/67 var Hallands bästa flicklag med bl a en 2:a plats i Gothia Cup, 2:a plats i Skadevi Cup (en stor cup på den tiden) och var Hallands representant i den s.k. 70-iaden.
• P70-laget gick t ex till final i 3 DM (det var max på den tiden) och tog 1 guld och 2 silver. Laget var också Hallands representant i Västsvenska Cupen.
• Även för herrarna gick det bättre, åtminstone i början. 1980 tog man steget upp i div 5 med Gunnar Linnéll som spelande tränare. Man satte detta år också svenskt rekord i att inte släppa in några mål. Efter 11 seriematcher hade man 26-0 i målskillnad. Nollan spräcktes med en straff i 12:e matchen och då hade IFK Fjärås spelat i över 1000 min utan att släppa in något mål. Det blev några år med stabilt spel i div 5, men 1987 var man på nytt nere i div 6.
• För damerna blev det spel omväxlande i div 2 och div 3. Stundtals kunde man göra riktigt bra ifrån sig. I en inomhusturnering 1983 hade man Sveriges då bästa damlag, Öxabäck, på fallrepet, men det blev till sist förlust i sudden death.

1990-talet, klubbens mest framgångsrika period

Vid ingången till 1990 hade herrarna just lyckats återta en plats i div 5. Klubben hade också ändrat målsättning, Man skulle inte längre vara plantskola för andra klubbar med mera elitinriktad verksamhet, utan förbättra träningen och förutsättningarna för seniorfotbollen och försöka behålla de egna talangerna. Detta slog mycket bra ut. 1995 spelar man i div 4 och 1998 spelar man i div 2, snabbt marscherat! Det blev visserligen bara ett år i div 2, men man fortsatte att klara sig bra i div 3.
• En starkt bidragande orsak till dessa framgångar var att flertalet av våra talanger som tidigare gått över till andra klubbar för att utvecklas, nu kom tillbaka då förutsättningarna var bättre. Bland de hemvändande spelarna återfinner vi Klas Palm (7 år i ÖIS och allsvenskan), Fredrik Elofsson (allsvenskan för GAIS, div 2 för KBI och Åsa), Roger Lindén (div 2 för KBI), Glenn Heed (Åsa), Andreas Begovic (Åsa), Lars-Henrik Enered (ÖIS, Åsa). Klas Palm är vår hittills mest framgångsrike spelare från vår ungdomsverksamhet med över 70 allsvenska matcher och spel i U21-landslaget.
• För damerna såg det mörkt ut i början. 1992-1994 hade man inget lag, men sen kom Gunnar Linnéll med sitt F79-lag och drog igång damfotbollen igen. Det gick raskt uppåt och år 1999 vann man div 3 och avancerade till div 2. Det var 10 år sedan sist. Jessica Linnéll blev IFK Fjärås första landslagsspelare representerande IFK Fjärås med spel i flicklandslaget. Klas Palm har visserligen spelat i juniorlandslaget och U21-landslaget men representerade då andra klubbar.
• 1992 flyttades klubbstugan till Ögärdet och fick samtidigt en kraftig utbyggnad.

2000-talet

Vid ingången av år 2000 spelar herrarna i div 3 och damlaget i div 2. IFK Fjärås är nu norra Hallands mest framgångsrika fotbollsförening vad gäller seniorfotboll. Verksamheten är mycket stor, totalt är det nästan 500 aktiva spelare från 6 år och uppåt och man har norra Hallands bästa representationslag. Det sjuder av liv i klubben.
• År 2002 tillkommer 2 st nya gräsplaner på Ögärdet, en 11-mannaplan och en 7-mannaplan. Därmed har träningsmöjligheterna för ungdomslagen kraftigt förbättrats och närheten till Fjärås Fritidscenter gör att förutsättningarna för våra fotbollsspelare är mycket goda.
• 2013 spelade Damlaget i div 2 och hamnade i mitten av serien, på en hedrande femte plats. Herrlaget som spelade 2013 i div. 3 Sydvästra Götaland kom på sista plats och spelar 2014 i div. 4 Elit Halland. Herrlaget har efter 5 år i div. 3 tyvärr åkt ur och vi hoppas att tiden i div. 4 blir lika långvarig som förra gången då vi gick tillbaks direkt.

//Lennart Palm

Uppdaterad: 13 JAN 2014 08:35 Skribent: Gunnar Linnéll

Postadress:
IFK Fjärås - Fotboll
Klövervägen 2 A
43971 Fjärås

Kontakt:
Tel: 0300540877
E-post: This is a mailto link