Hoppa till sidans innehåll

Historik Grotfallet


GROTFALLETS SKIDSTADION

 
 
IFK:s skidstadion ligger på västra sidan av samhället 1,5 km från riksväg 60. Höjden, 360 m.ö.h. gör att det är en av de snörikaste platserna söder om Dalälven. Vid flera tillfällen har snön kommit redan i oktober och legat kvar till maj månad. Första maj 1985 och 1995 kördes skidtävlingar på spåren då snön låg kvar sent. På elljusspåren har mycket bark lagts ut vilket gör att man kan utnyttja motionsspåren när bara några centimeter snö har fallit. Den tidiga snötillgången har medfört att många skidåkare från olika klubbar kommer till Grängesberg och tränar på försäsongen. Vid snöfattiga vintrar har många tävlingar flyttats till Grotfallet. Bland annat har Östergötland genomfört DM-tävlingar vid två tillfällen, 1991 och 1995.
När snötillgången är god så finns det anslutning till flera spårsystem med spår till Ljungåsen och Fjällbergets slalombackar. Vid anläggningen finns vår klubbstuga med samlingsrum och servering. I samma byggnad finns även plats för speaker och tidtagning. Det finns också en övernattningsstuga med 10 bäddar och en vallningsbod. I samma byggnad finns även möjligheter till ombyte och dusch samt bastu för damer och herrar.


GROTFALLETS HISTORIA
I mitten av 50-talet högg man ner den gamla gruvskogen på Grotfallet. Tidigare fanns här fina stigar och gamla hästrågar. Grotfallet har alltid utnyttjas för skidåkning eftersom det fanns bra stigar och vägar i terrängen och att det var ett mycket snösäkert område. 1960 beslöt IFK:s skidsektion att bygga ett elljusspår här. Grängesbergsbolaget stod för det ekonomiska och arbetsinsatsen var frivillig. Spårsträckningen gick efter kraftledningar och över nyhuggna fall. Det blev en mycket kuperad och hård vändpunktstbana på 2,5 kilometer. Någon markberedning utefter banan hade inte gjorts så det måste till ganska mycket snö för att få åkbara spår. Elljusspåret stod klart inför skidsäsongen 1961-62. Elljustävlingar var mycket populära på den tiden och skidsektionen arrangerade kvällstävlingar i Grotfallet med flera landslagsåkare på startlinjen. Det enda krypin som då fanns i Grotfallet var en värmekoja som skidsektionen delade med tennisklubben.

Ett nytt elljuspår
I slutet av 70-talet fanns önskemål om ett nytt elljusspår i Grotfallet. Efter ansökan beviljade Ludvika Kommun bidrag till ett nytt spår. En rundslinga på 2,5 kilometer röjdes upp hösten 1980. Man började arbetet med att spränga stolphål för elstolpar, därefter drogs elledning ut och sattes upp. En grävskopa användes vid grovplaneringen och under vintern kördes det ut vask runt hela banan När det nya elljusspåret stod klart säsongen 1981-82 kunde man åka den nya slingan i välbelysta spår. Även efter detta har det gjort mycket arbete. Eftersom spåret var mycket blött och mossigt på många ställen har det körts ut mera vask. Spåret har breddats och nya slingor med övergångar har tillkommit. För att få ett så fint underlag som möjligt har det lagts på åtskilliga mängder med sågspån och bark.

Mauritz Furunäs


 

Uppdaterad: 31 MAR 2011 14:47 Skribent: Michael Vöks

Bildresultat för skidspår.se

 

Vi tar gärna emot ert frivilligt skänkta spårbidrag. Detta sker enklast genom att swisha valfritt belopp till vårt nummer 123 477 95 34.

Bildresultat för swish

 

 

Följ IFK Grängesberg SK Draghund på Facebook  : 

Postadress:
IFK Grängesberg SK - Skidor
Ingrid Larsson, Hagvägen 1
77250 Grängesberg

Kontakt:
Tel: +4624020135
E-post: This is a mailto link

Se all info

Bildresultat för handelsbankenBildresultat för kjells plåt

Bildresultat för wikers plåt

Bildresultat för gulf

Bildresultat för abb

 

 

 

 

Bildresultat för trä-bygg-järn