Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ungdom


Vi är ett gäng tjejer och killar i åldern upp till 16 år som tränar, tävlar och har kul tillsammans. Tränar gör vi på måndagskvällar, oftast vid vår klubblokal i Vidingsjö, och ibland även på andra tider och platser. Hör av dig till This is a mailto link om du är intresserad av att träna med oss.

Tävlar gör vi i tävlingsklubben OK Roxen

Inom orientering benämns olika svårighetsgrader med färger, på samma sätt som i flera andra sporter, och vi delar in oss främst utefter kunskap. Åldersangivelser nedan är ungefärlig ålder på ungdomarna som just nu befinner sig på respektive nivå. Följande träningsgrupper har vi i Vidingsjö. 

Skogslek

Skogslek är för barn mellan 5-6 år. Här lär vi känna naturen, skogen och kartan genom lek, glädje och nyfikenhet. De yngsta barnen får gärna ha med en förälder. Vi är flera ledare, men huvudansvarig är Åsa Boberg.

Grön-vit

Gröna gruppen

Vår yngsta grupp där leken är lika viktig som orienteringen. Vissa är med och tävlar ibland, vissa är bara med på måndagsträningar och kanske ungdomsserien. Här jobbar vi med att lära sig grunderna i orientering som att passa kartan och karttecken. När barnet behärskar orientering på grön nivå blir nästa steg vit grupp. Från 7 år.

Ledare: Anniken Gustafsson

Vita gruppen

Gruppen som klarar av att ta kontroller vid sidan av stigen och lättare vägvalsproblem. Vi kommer att ta hjälp av andra ledare samt föräldrar vid vissa tillfällen. Från ca 8 år.

Ledare: Charlotte Nedfors, Jennie Axin och Mary Torsson

Träningar

Vi tränar på måndagar vid klubbstugan i Vidingsjö motionscentrum kl. 18:00 under april - juni samt augusti - oktober. Vid några måndagar erbjuds även träning för vita gruppen på andra kartor i Linköpings närhet.

Tävlingar

Vi rekommenderar tävlingar och stafetter och ansvarar för lagen till dessa i samråd med er. När vi tävlar finns det klasser för alla färdighetsnivåer och åldrar. Vi hjälper till när det är dags! (HD 10 är den i ålder lägsta tävlingsklassen, men bra klasser för Nivå Grön är Inskolning och U1 och för Nivå Vit, U1 och U2). 

Målet med Grön och Vit Nivå:

A

Kartförståelese, passa kartan

B

Kartans färger, de viktigaste karttecknen

C

Passa kartan med hjälp av terrängen och kartpassare

D

Handgrepp, vikning, tumgrepp, kartpassare, stämpelteknik

E

Känna till och orientera efter entydiga ledstänger

F

Framförhållning, vara uppmärksam på ledstångsbyte

G

Mer kartkunskap, andratyper av ledstänger

H

Enkel vägvalsbedömning, kort eller lång väg

I

Vara uppmärksam på terrängföremål bredvid vägen

J

Gena och snedda mindre än 100 m

 

Gul-orange

De som tränar i denna grupp börjar mer och mer att lämna tydliga ledstänger och måste förlita sig på höjdkurvor, sankmarker och kompassen för att närma sig kontrollen. Steget mellan gul och orange nivå är ett av de största stegen när det gäller tävlingsorienteringen, så ett mål är att förbereda ungdomarna för detta. På träning är det inte farten som är det viktiga, utan kartkontakt och koll på var man är är prioriterat.

Tävlingsklasserna som använder sig av gul och orange nivå är HD 12 och HD14K respektive HD14 och HD16K.

Ledare är Jenny Sandh och Johan Frodin.

Träningar och tävling enligt OK Roxens hemsida, respektive Eventor.

Violett och uppåt

Denna grupp av äldre ungdomar, juniorer och seniorer orienterar på egen hand, även i okänd terräng. Som stöd finns möjlighet till uppföljning under eller efter passet, och stor del av teknikträningen under säsong sker på IFKs kartor söder om Linköping, alternativt tillsammans med övriga OK Roxen.

Ledare: Henrik Marmelid

Träningar och tävling enligt OK Roxens hemsida, respektive Eventor

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:38 Skribent: Bo Jernberg

Postadress:
IFK Linköpings OS - Orientering
Vidingsjö motionscentrum 2
58953 Linköping

Besöksadress:
Vidingsjö motionscentrum 2
58953 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info