Hoppa till sidans innehåll

Vad är fotboll


Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarnas målbur. Kontakt mellan hand och boll är inte tillåten, undantaget målvakten vars uppgift är att skydda målet och som får använda händerna inom straffområdet framför eget mål. Den vanligaste formen av fotboll spelas med en målvakt och tio utespelare i vardera laget.

Matcherna spelas normalt i 2 halvlekar på 45 minuter vardera med en halvtidspaus emellan. Det lag som gjort flest mål då matchen är slut har vunnit. Om lagen har gjort lika många mål när matchen är över blir resultatet oavgjort. I vissa turneringar, till exempel utslagningsturneringar, tillåts inte oavgjorda resultat och för att få ett avgörande tillgrips förlängning, straffsparksläggning eller omspel.

Fotboll benämns ofta som världens populäraste sport. Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar drygt 240 miljoner människor i 200 länder fotboll regelbundet. Fotbolls-VM som arrangeras vart fjärde år är det mest beskådade sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 beräknas ha setts av 715 miljoner människor världen över.

 0067

Ingen vet var fotbollen ursprungligen kommer ifrån. Arkeologer har dock hittat tecken på att fotbollen utövades i Kina redan på 300-talet före Kristus. På den tiden spelade människor, som idag, i två lag och hade två mål (nät uppspända mellan bambustänger). Bollen var tillverkad av läder och fylld med fjädrar eller liknande.

Att kung Filip den långe utfärdade ett förbud mot fotboll visar att spelet förekom även i Frankrike, under 1300-talet. Även i Italien, speciellt i Florens, har fotboll spelats länge. Under 1400-talet utövades spelet på en plan med ungefär samma mått som används idag. Spelarna var indelade i två lag och spelet gick ut på att få bollen över motståndarens kortlinje; mål förekom ej.

I England, liksom i Frankrike, är det ett förbud som visar att fotboll förekommit under 1300-talet. I det här fallet var det Edvard III som utfärdade förbudet med motiveringen att allmänheten istället skulle ägna sig åt bågskytte. Fotbollen blev då istället ett gatunöje med dåligt anseende, eftersom den ofta ledde till gatuslagsmål.

I början av 1800-talet hade spelet etablerat sig och börjat tas upp av brittiska internatskolor. Under den här tiden var fotbollen en blandning av "vanlig" fotboll och rugbyfotboll. Fotbollen växte sig allt större och blev mer och mer populär. 1863 bildades Englands fotbollsförbund Football Association. Redan 1871 bröt sig en grupp ur organisationen och bildade Rugby union. När brytningen mellan de olika spelen genomförts startades den engelska FA-cupen och sedan dess har spelen rullat på. En benämning för fotboll i England är association football efter fotbollsförbundet. Även på svenska har översättningen associationsfotboll använts som benämning. I vissa engelskspråkiga länder, främst där olika inhemska varianter av fotboll är populära, används den förvanskade formen soccer.

Den 30 november 1872 spelades den första landskampen, mellan Skottland och England, i Partick, Glasgow, Skottland. Resultatet blev 0–0. 1872 spelades även den första FA-cupfinalen mellan Wanderers FC och Royal Engineers. Wanderers vann med 1–0 i denna världens första fotbollsturnering.
Fotbolls-VM 1962 i Chile.

0068

I slutet av 1800-talet spreds spelet jorden runt. Den första landskampen utanför Brittiska öarna spelades den 28 november 1885 i Newark delstaten New Jersey i USA mellan USA och Kanada, och Kanada vann med 1–0. Den första landskampen på den sydamerikanska kontinenten spelades 1901 i Uruguay mellan Uruguay och Argentina, medan den första landskampen på den europeiska kontinenten spelades 1902 i Wien mellan Österrike och Ungern, som hade egna landslag fastän de båda ingick i staten Österrike-Ungern tills det delades upp 1918 (liknande de fyra landslagen som finns inom Storbritannien än idag). I slutet på 1800-talet hade fotbollen andra regler än vad den har i dag, i början av 2000-talet. Även taktiken var annorlunda. Passningar till exempel användes bara som nödlösning, men sedan ett lag vunnit FA-cupen med hjälp av passningsspel ändrade spelet karaktär till dagens system.

1885 legaliserades proffsfotbollen i England och säsongen 1888/1889 startades engelska ligan. 1904 bildades världsförbundet FIFA och sedan Uruguays seger i OS 1924 har fotbollen blivit världens mest betydelsefulla sport.

1930 spelades VM i fotboll för första gången, värdnationen Uruguay stod som segrare.

1954 bildades UEFA och två år senare, 1956 spelades Europacupen för första gången. Real Madrid vann finalen mot Stade de Reims med 4-3 och stod därmed som första segrare. Turneringen spelades som UEFA Champions League första gången 1993. Olympique Marseille besegrade AC Milan med 1-0 i finalen.

Under 1900-talet utvecklades fotbollen till att bli en världsomfattande idrott. Fotboll spelas numera på professionell nivå över hela världen. Miljontals människor går regelbundet till fotbollsarenor för att följa sina favoritlag, medan miljarder följer matcher via medier som TV och internet. Ett mycket stort antal människor spelar även fotboll aktivt. Enligt en undersökning genomförd av FIFA som publicerades 2001, så spelas fotboll regelbundet av över 240 miljoner människor från mer än 200 länder. Fotboll är den idrott som har den största TV-publiken i världen.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:31 Skribent: Håkan Tängerfors

Postadress:
IFK Mora FK - Fotboll
Vasaloppets Hus
79232 Mora

Kontakt:
Tel: 025039215
Fax: 025039250
E-post: This is a mailto link