Hoppa till sidans innehåll

MT-Cupen 30 år


                                          MORA TIDNING CUP 30 ÅR  ! 

  Mora Tidning Cup – MT-cupen – arrangerades första gången 1982. Initiativtagare var sportjournalisterna på tidningen , Lasse Klockar och Ingemar Karlberg. Syftet var att få till matcher och utbyte för de allra yngsta, vilka då avsåg 10-11 åringar.  Detta att jämföra med de senaste årens MT-cuper, då det varit spelare ner till 5-6 års ålder, medan de äldsta med några undantag varit 9 år.

  Första året var det sex lag som deltog: Mora I och II, Sollerön, Orsa, Våmhus och Färnäs. Allra första matchen spelades på det då ganska nya konstgräset på Prästholmen, 22 maj var dagen och första paret ut var Mora I och Färnäs och målskyttar i premiär matchen var Moras Niklas Olsén och Mattias Larsson. Cupen växte till efter hand, allt fler lag deltog och flera klubbar kom att arrangera sammankomster.  I början spelades bara på en plan och varje lag spelade bara en match, några två, men efterhand tillkom spel på två planer och de senaste åren t.o.m. spel på tre planer samtidigt. Under 90-talet steg antalet lag ordentligt: över trettio lag var vanligt och åren 1991-93 var det respektive år 37, 42 och 38 lag som deltog ! Spelformen har varit 7-mannafotboll ända fram till 2011 , då MT-cupen ändrades till, det i andra cuper och distrikt för spelarnas ålder rekommenderade, 5-manna.

  Det fanns ett visst motstånd till förändringen, men det har visat sig att 5-mannaspel har kommit för att stanna. En annan ändring som det också fanns motstånd till, framförallt hos ledarna, var avskaffandet av tabeller och seriesegrare.  Inte heller här är det någon som nu saknar eller efterlyser serietabeller, det viktigaste är ju att ungdomarna får träffas och spela fotboll. Denna ändring gjordes inför säsongen 2001.

  Tillsammans med föreningarnas sommarfotbollsskolor kan man definitivt fastslå att MT-cupen spelar en stor roll för rekryteringen av nya fotbollslirare. En viktig roll är också den sociala gemenskapen, speldagarna har utvecklats till riktiga folkfester, med picnic i det gröna, servering av kaffe, korv och hamburgare, snabb resultatrapportering m.m.  Många är de som själva har spelat MT-cup  som  nu för  traditionen vidare till sina egna barn! Åtskilliga  har spelat fotboll i någon av föreningarna i ovansiljan, nu står man som ledare för ett lag och träffar med - eller motspelare från förr som också är ledare.

  Det kan bli ordentligt med publiktillströmning, i Mora Tidning 1989 står det efter omgången i Öna 2 sep så här: ” uppskattningsvis tusentalet personer, inklusive de unga spelarna bevistade under dagen den naturskönt belägna planen nere vid Österdalälven ”. Önas egna plan var nyanlagd och det var premiär för föreningen att stå som värd för en MT-cupomgång – snacka om intresse! Efter genomgång av tidningsarkivet i MT-källaren kan man få fram lite siffror kring MT-cupen och arrangörskapet. Under de 30 åren, 31  säsonger, som vi hållit på har det, efter att 2012 års cup avslutats, genomförts 180 arrangemang, med 12 olika arrangörer. IFK Mora, som varit och är lite av huvudansvarig för turneringen har arrangerat 30 gånger, därav 25 höstavslutningar, men också Orsa , Färnäs och Sollerön har varit trogna fixare respektive 29, 27 och 25 gånger. Idre/ Särna kom med som arrangör 1997 och har sedan dess bara missat två år.  Första eller andra höstomgången är  ” Särnadagen ” med - nästan alltid sol – och mygg - på Dalarnas bästa gräsplan ! Överhuvudtaget, möjligen något år undantaget, har föreningarna stått på kö för att få arrangera, vissa år har man fått lotta om vilka som skulle få möjligheten, de som  missade hade förtur året efter. Utöver ovan nämnda har MT-cupen genom åren gästat: Vika (16) Våmhus (13) Nusnäs (10) Furudal/Boda-Ore (6) Öna (4), Venjan (2) och Oxberg (2).

 Lite anmärkningsvärt att den klubb med nu  livaktigaste ungdomsverksamheten – Öna SK - bara har haft  fyra tillfällen, men kanske har det  hängt samman med ” ojämn verksamhet ” och problem med plan. Funderar man över Oxbergs medverkan, då man aldrig haft något eget lag, så var det  ledaren Kenneth Lindberg som vid två tillfällen mobiliserade byn  att vara arrangörer, det fanns oxbergsungdomar som spelade i Moralag. 

 

 MT-cupen 30 år ! En idé som slog, säkert  mycket  beroende på de många fina reportage och bilder, ofta helsidor, som fått många läsare och som spritt intresset cupen och får vi hoppas  att de som var med i MT-cupens begynnelse också får stå vid någon plan och som mor- eller farföräldrar heja fram barnbarn – vi siktar väl på 30 MT- Cup år till!

Bosse Thunberg

Uppdaterad: 05 JUN 2017 22:42 Skribent: Bosse Thunberg

 IFK Mora FK - Fotboll
Vasaloppets Hus
0250-392 15

Kansliet öppet v. 6

Måndag: 7-14 möte 9.30

Tisdag: 7.15-14 Idrottsfrukost i Hemus 7.30, möte 10  

Onsdag 7.30-14

Torsdag: 7.30-13

Fredag: Stängt

 

 

Fakturerings adress:

IFK Moras Fotbollklubb

EANMOT: 7368844013796

Box 171

831 22 Östersund
 
sponsorhuset
 

VL_logo_sv

JohnsSportLogotype kopia

 

Trycket-NWP-logotyp-3f

 

 

dt

 

 

 

facebook

 
Certifierad förening - logga 
 

 

 

Antal besök st