Hoppa till sidans innehåll

Jonas Buud springer legendariska Western States

2017-06-22 08:51
Under midsommarhelgen avgörs Western States 100. Världens äldsta lopp över 16 mil, eller 100 miles. På plats i Kalifornien finns Jonas Buud för att utmana i det tuffa startfältet med flera av världens bästa ultra-trail-löpare.
  • Uppdaterad: 2017-06-22 16:49

Vi tog ett snack med Jonas inför det legendomspunna loppet som startade 1974. Loppet startar i i Squaw Valley, Kalifornien nära platsen för 1960 års vinter-OS och slutar 16 mil senare i Auburn. Loppet är mycket kuperat och passerar flera stora och djupa raviner.

 

Har förberedelserna gått enligt plan Jonas?

– Jag tycker att min planering inför Western States 100 har fungerat som planerat. JAg Valde ju bort Comrades i år för att fokusera på det här lopet. Detta har gjort att jag sprungit mera i skogen och mera backar jämfört med tidigare, berättar Jonas. 

 

– Det som saknas är möjligen värmeträningen, det kan ju bli upp emot 40 grader i dalgångarna. Jag var över och provsprang stora delar av banan i slutet av maj. Detta gav mig också mycket nyttig för mig, fortsätter Jonas.

 


Värmen, det kan bli upp emot 40 grader, är en tuff utmaning under loppet i Kalifornien.

 

Vad är största utmaningen med Westen States 100?

– Jag har kört ett 100-miles-lopp tidigare på en platt bana, så detta kommer att bli den längsta tiden som jag har tävlat. Banrekordet är lite under 14 timmar, så jag kommer att springa flera timmar längre än vad jag någonsin har gjort.

 

– Det kommer bli spännande att se hur kroppen reagerar efter 12, 14 kanske 16 timmars löpning. Det gäller att försöka att vara förberedd på att det kommer att gå tungt bitvis men att det kommer att släppa efter ett tag.

 


Hög höjd innebär att det blir snökänning längs banan.

 

Målsättning och tankar inför loppet?

– Det är svårt att sätta upp någon placeringsmålsättning, men jag är nöjd om jag blir topp tio och genomför loppet utan för stora svackor, avslutar Jonas.

 

Jonas är inte ensam svensk på plats. Ockelbo-löpare Elov Olsson är också med i loppet. Fjolårets åtta på Ultravasan sägs vara i mycket bra form.

 

Här finns en förhandsintervju gjord med Jonas på plats inför loppet av Bryon Powell på irunfar.com. Via irunfar.com kan man också följa tävlingen via livebevakning.

 

Skribent: Johan Trygg
Epost: Adressen Gömd

Öppettider

Vasaloppets hus:
Receptionen
må - fr 8-16:30
lunch 12-13


FIK:s kansli öppet:

Kansliet är öppet
oregelbundna tider.

Når säkrast på This is a mailto link

Välkommen!

 

 

schneider_LIO_Life-Green_RGB

 

sisu

 

NSK_bildbanner-260x123

 

 

  

 

Fotografier på hemsidan:

Ansvarig utgivare och ansvarig för publicering av bilder på hemsidan är Stefan Ahron, ordförande IFK Mora Friidrottsklubb. Klubben ska from 2011-11-13 följa RFs dokument Bildpublicering på personer i idrottsmiljöer.

 

Klubbkläder till försäljning

Trimtex-kollektionen finns på kansliet.  Mer info läs på Medlemsinformation - Klubbkläder eller klicka HÄR.

Postadress:
IFK Mora FIK - Friidrott
Vasaloppets hus (OBS! ej fakturor, se fakturaadress)
79232 Mora

Besöksadress:
Vasaloppets hus
79232 Mora

Kontakt:
Tel: 0250-392 20
E-post: This is a mailto link

Se all info