Hoppa till sidans innehåll

Med sikte på en "Ultra-lång" säsong

01 FEB 2013 19:14
Med en rekordtidig premiär nästa helg tar IFK Moras Ultradistanslöpare och trefaldiga VM-silvermedaljör sikte mot nya framgångar 2013. Hemsidan passar på att fråga Jonas hur han har lagt upp planeringen av säsongsinledningen.
  • Skapad: 01 FEB 2013 19:14

I år så kommer det att bli tävlingspremiär redan i början av februari i Frankrike (som hemsidan berättade om tidigare).

Tävlingen i Frankrike (Trail-Glazig) kommer att bli ett skönt avbrott i vinterträningen för Jonas. Loppet består av 2 delar. Den första delen är 18 km och den springs på lördag kväll (9 februari) med pannlampa. Del 2 startar på söndag morgon den 10 februari och den är 43 km. Sista dagarna har det varit varma vindar i Frankrike och förhoppningen är förutom att få en härlig löpupplevelse även få känna lite "vårkänsla" som förhoppningsvis ger lite spring i benen säger Jonas.

- Förutom tävlingen nästa helg kan jag erkänna att jag börjar längta en del till V.11 då hela familjen åker till Portugal (Monte Gordo) med Springtime Travel. Barnen har pratat en del som förra årets resa och det ska bli kul för dem att få komma tillbaka till den enorma sandlådan på Algarvekustens strand och leka lite.

Årets andra tävling blir Madrid ½ maraton som avgörs samtidigt som jag kommer att vara i Madrid på träningsläger i början av april (veckan efter påsk). Halvmaran i Madrid bjuder på en kuperad 21 km bana förbi flera av stadens sevärdheter. Dessutom brukar klassen på startfältet vara riktigt högt. 

Har varit i Madrid säkert 10 gånger på läger, de första sju som orienterare och de sista tre som löpare. Det är alltid lika kul att få komma tillbaka till de fantastiska bergen norr om Madrid. Mitt favoritpass, en bana på ca 45 km asfalt med riktigt rejäla backar brukar alltid avklaras när jag är där nere. Dessutom är det skönt att återkomma till ett ställe man väl känner till. Resan, boendet, träningen, ja allt blir så mycket enklare och bättre!

I början av juni är det dags för att av säsongens stora mål, Comrades Marathon i Sydafrika. Detta är världens mest prestigefyllda ultramarathon med 18.000 startande. Det första loppet gick redan 1921. Att få äran att vara en av de startande är stort. Stämningen i starten är helt fantastisk, sången, folket, ja hela atmosfären efter banan. Detta lopp ger träningsmotivation i minst ett år till. 2011 lyckades jag bli 4:a i loppet, förra året gick inte så bra (65:a). Det var för nära mellan VM på 100 km och Comrades, endast fem veckor och då jag dessutom var lite krasslig mellan loppen var det en tuff men lärorik upplevelse.

Med erfarenhet av detta har Jonas gjort en justering i grundplaneringen för 2013 och det är att helt fokusera på Comrades under vårsäsongen, vilket bland annat innebär att Svenska landslaget har en medaljkandidat mindre när EM på 100 km i franska Belves avgörs den 27 april. - Tyvärr måste man ibland prioritera och då EM ej är kombinerat med VM på 100 km (VM avgörs i Oktober) så valde jag Comrades istället. Dock kommer jag göra en 100%-ig satsning mot VM och där vill jag självklart springa riktigt bra.

Säsongen tar dock inte slut i och med Comrades utan snarare börjar på allvar då....

Mer om detta i kommande artiklar.

Skribent: Peter Fredricson

Öppettider kansliet:
Jag jobbar mest hemifrån.
Ring Ing-Mari Skogs på
070 483 20 65 för mer information.

Vasaloppets hus:
Tills vidare stängt för spontanbesök
8-16:30, lunchstängt 12-13

 

 

 

 

 

 

NSK_bildbanner-260x123

 

 

  

 

Fotografier på hemsidan:

Ansvarig utgivare och ansvarig för publicering av bilder på hemsidan är Stefan Ahron, ordförande IFK Mora Friidrottsklubb. Klubben ska from 2011-11-13 följa RFs dokument Bildpublicering på personer i idrottsmiljöer.

 

Klubbkläder till försäljning

Trimtex-kollektionen finns på kansliet.  Mer info läs på Medlemsinformation - Klubbkläder eller klicka HÄR.

Postadress:
IFK Mora FIK - Friidrott
Vasaloppets hus (OBS! ej fakturor, se fakturaadress)
79232 Mora

Besöksadress:
Vasaloppets hus
79232 Mora

Kontakt:
Tel: 025039220
E-post: This is a mailto link

Se all info