Hoppa till sidans innehåll

Mora-Nisse-stipendiet till Gustaf Berglund och Moa Lundgren!

12 OKT 2018 15:30
På torsdagskvällen tilldelades Gustaf Berglund, IFK Mora SK och Moa Lundgren, IFK Umeå Mora-Nisse-stipendiet. De får 11000 kronor vardera i stipendium för sin fortsatta satsning mot elitkarriär inom längdskidåkningen.
  • Skapad: 12 OKT 2018 15:30

Stipendieutdelningen skedde i Hemusgården vid Mora skidstadion på torsdagskvällen. Gustaf Berglund fanns på plats och Mora Lundgren var med via Skype från hemstaden Umeå.

Det var en glad duo som gladdes åt både utmärkelsen och pengarna. De fick båda stora applåder av ett stort gäng ungdomar från IFK Mora skidklubb som deltog på prisutdelningen innan sin egen träning på torsdagskvällen.

Ungdomarna fick ställa en del frågor och både Gustaf och Moa kunde berätta om hur den under uppväxten provat och varit aktiva i många olika idrotter innan de valde att satsa fullt ut på skidåkningen.

Både Gustaf och Moa är nu två av Sveriges mest lovande talanger och ingår bägge i utvecklingslandslaget för åkare mellan 19-23 år.

Bägge gör i vinter sin första säsong som seniorer och det blir spännande att se deras framfart. Moa har redan visat upp sig med den äran på seniorsidan som den vassa sprinter hon är. I vintras tog hon ju också JVM-guld på just sprint.

Gustaf var i vintras bäste junior vid SM på 15 kilometer med sin 14:e plats. På JVM imponerade han genom att som ende startande staka 10-kilometersloppet. Det slutade med en fin 18:e plats som andre svensk.

Bägge två studerar nu parallellt med sin fortsatta elitsatsning. Moa läser till läkare på halvfart i Umeå och Gustaf pluggar till byggnadsingenjör i Borlänge men bor i Falun. 

Det är styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Gustaf Berglund, Mora och Moa Lundgren, Umeå till mottagare av Mora-Nisse stipendium för år 2018. De får 11000 kronor vardera i stipendium för sin fortsatta satsning mot elitkarriär inom längdskidåkningen.

Motiveringen lyder:

Gustaf Berglund, IFK Mora SK 

”Ensam på Upplandsslätten 13 år gammal togs de första stavtagen som tävlingsåkare. I skuggan av de bästa jobbade Gustaf Berglund på med sans och balans år efter år. Skidglädjen var bränslet. Och att han ville bli bäst. I Vasaloppsstaden Mora kom lyftet på skidgymnasiet. Nu ropar Gustaf ur spår till de flesta. Dubbla JSM-guld i Hallby och JVM-deltagande i Goms, Schweiz i vintras är drömmar som blivit sanna. Verkligheten är nu att den lilla grabben från Sigtuna blivit stor och utvecklats till en elitåkare av blå-gul klass. Framtiden är din, Gustaf!” 

Moa Lundgren, IFK Umeå 

”Boll, puck, slalom eller längdåkning. Allsidiga idrottsbegåvningen Moa Lundgren behärskar det mesta. Lyckligtvis blev längdåkning sporten nummer ett för henne i den klassiska skidstaden Umeå. Allsidigheten imponerar både i och utanför skidspåret. En lagspelare och individualist som vet att både ge till gruppen och ta för sig själv på träningar och tävlingar. JVM-guldet i sprint i vintras var toppen på en strålande säsong i skidspåren. Lägg därtill ett kliv från skidgymnasiet till universitet och läkarstudier på halvtid. Moas kombination elitidrott och studier på högsta nivå är värd all respekt. Det kräver något alldeles extra.”

Stipendiet instiftades i samband med Mora-Nisses 65-årsdag 1982 och fonden har till syfte att stödja unga skidtalanger i åldrarna 17–20 år i Sverige.

 

Under åren har följande skidjuniorer belönats med stipendiet:

1989: Cathrine Engman, Timrå

Anders Nordanbro, Hulån

Tony Forsman, Kvarnsveden

Håkan Nordbäck, Mora

1990: John Wikman, Borås

1991: Mathias Fredriksson, Borås

1992: Karin Säterkvist, Falun

1993: Thobias Fredriksson, Häggenås

1994: Marika Engström, Mora

1995: Isabell Andersson, Mora

Glenn Olsson, Östmark

1996: Sandra Gerhardsson, Borås

Fredrik Östberg, Norberg

1997: Lotta Ekberg, Mora

1998: Jenny Olsson, Fagersta

Anna-Karin Strömstedt, Vansbro

1999: Mattias Almgren, Mora

Lina Andersson, Malmberget

2000: Mariana Handler, Åsarna

2001: Johan Höök, Åsarna

2002: Maria Rydqvist, Stockvik

2003: Julia Limby, Mora

2004: Ida Ingmarsdotter, Myrsjö-Oviken

2005: Eva Svensson, Mora

2006: Charlotte Kalla, Tärendö

2007: Adam Johansson, Rättvik

2008: Calle Halfvarsson, Mora

2009: Lisa Larsen, Sundbyberg

2010: Hanna Brodin, Falun

2011: Maria Nordström, Gävle

Daniel Svensson, Mora

Gustav Eriksson, Borlänge

2012: Julia Jansson, Månkarbo

Stina Nilsson, Malung

2013: Julia Svan, Vansbro

Rasmus Hörnfeldt, Strömsund

2014: Jonna Sundling, Umeå

Jens Burman, Åsarna

2015: Ebba Andersson, Sollefteå

Oskar Svensson, Falun

2016: Jenny Solin, Sollefteå

Viktor Thorn, Ulricehamn

2017: Frida Karlsson, Sollefteå

Eric Rosjö, Hallby

2018: Moa Lundgren, Umeå

Gustaf Berglund, Mora

Skribent: Tomas Bredberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
IFK Mora SK - Skidor
Vasaloppets Hus
79232 Mora

Kontakt:
Tel: 0250-39216
E-post: This is a mailto link

Se all info