Hoppa till sidans innehåll

Stina förde Sverige till historiskt VM-guld!

28 FEB 2019 15:33
Stina Nilsson spurtade hem Sveriges första VM-guld i stafett på damsidan någonsin. Detta efter en rysarsträcka där hon jagades av Therese Johaug. – Jag tänkte att idag dör jag hellre än kommer tvåa, säger Stina efter sin slutsträcka.
  • Skapad: 28 FEB 2019 15:33

Ebba Anderson och Frida Karlsson öppnade starkt för Sverige och Charlotte Kalla grillade sen Astrid Uhreholdt Jacobsen rejält och gav till slut Stina ett försprång till Johaug på 18,8 sekunder.

 

Då var Sverige i det läge man hoppats på i innan stafetten.

 

– I vår bästa fantasi skulle vi ha 20 sekunder ut på sista sträckan, säger landslagstränaren Stefan Thomson till SVT.

 

Med världens bästa skidåkare jagande bakom sig gjorde Stina Nilsson en fantastisk slutsträcka.

 

– Jag var beredd på att hon skulle komma ifatt mig på första varvet i sprintbacken. När hon inte gjorde det var det en positiv boost, berättar Stina för SVT.

 

När sen Stina fortsatte att hålla Johaug bakom sig växte förstås hoppet om ett svenskt guld både hos lagkamrater och fans.

 

När Johaug till slut nådde ifatt Stina in i sprintbacken på andra varvet gick norskan stenhårt uppför backen men man såg samtidigt att Therese med vidöppen mun var sliten. Stina kunde följa upp över krönet och där kände nog både Stina och Therese att det fördel Sverige.

 

– Jag tänkte att idag dör jag hellre än kommer tvåa, säger Stina.

 

Stina gick sen snävt in mot sargen ner mot stadionområdet och gled förbi Johaug och var först upp i sista backen innan upploppet och när Johaug inte kunde göra något där så var allt bäddat för Sverige.

 

Ner på upploppet var Stina först och där hade norskan som väntat inget att sätta emot.

 

Officiellt resultat.

Stina har nu tre medaljer på tre lopp i VM. Silver på sprinten, guld på sprintstafetten och guld på stafetten. Detta efter en månads rehab inför VM. Så imponerande!

 

Skribent: Johan Trygg
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
IFK Mora SK - Skidor
Vasaloppets Hus
79232 Mora

Kontakt:
Tel: 025039216
E-post: This is a mailto link

Se all info