Hoppa till sidans innehåll

Gästkrönikör - Curt Einarsson


Curt var förbundskapten för Sveriges herrlandslag i bandy 1973–75 och 1987–89. Han är före detta tränare för IF Boltic (SM-Guld), Vetlanda BK (SM-Guld) och Öjaby IS. Han är far till bandyspelarna Ulf Einarsson, Per Einarsson och Björn Einarsson. Alla fostrade i Vetlanda BK.

 

Så sitter man då där med skägget i brevlådan.

I min förra krönika gjorde jag nämligen en anspelning på jubileum, ovetande om att ett sådant fanns runt hörnet. Men jag skall inte ställa mig vid klagomuren.

Det är en glädje att få skriva om det bästa som finns, bandyn!

Och en av landets bästa föreningar, över tiden, IFK Motala!

 

Ta tag i ryssen!

Du vet väl att bandyn är den näst största OS- vinteridrotten efter ishockeyn?

Än mer märkligt då att bandyn inte är på de olympiska arenorna! Troligtvis nationsantalet som hindrar.

Om det skulle bli så att bannbullan över ryska friidrottare pga dopningssamröre även skulle medföra Njet till OS skulle det svida i Ryssland. Kanske tom mer än vissa sanktioner.(Idrotter med OS-status därborta tilldelas större resurser på alla nivåer.)Det är otäckt hur den smarte, otäcke ryske presidenten Vladimir Putin har köpt, mutat till sig ett antal mästerskap i olika idrotter. Och därmed kan använda idrotten som ett propagandavapen för sina egna syften. Djupt beklagligt!

Om den korrumperade Sepp Blatter i fotbollens högkvarter är en allmän spottloska idag, finns det kanske andra idrotters ledare som också borde rannsaka sig. Eller bli rannsakade precis som friidrotten nu senast.

Vi i bandyn utgör inget undantag. Jag själv har bockat och bugat alltför många gånger.

Men det har också under årens lopp varit mycket protester och diverse fotisättningar mot diverse ryska metoder. Visst njöt vi lite extra den där gången när vi delade ut kläder och utrustning till de ryska ungdomarna i ett omklädningsrum och vi hade samlat alla ryska ledare som en undanglidande manöver i ett helt annat rum.

Omgående borde det införas ngn typ av begränsning för hur många VM ett land får arrangera i rad. Ryssland genomför i vinter det femte världsmästerskapet i bandy under de senaste sex säsongerna.

När vi startade VM varje säsong var det tänkt att ett visst ekonomiskt överskott skulle satsas på internationell ungdomsbandy. Och att VM varje år skulle utvärderas. Eftersom det var mitt förslag kan jag innehållet i beslutsagendan.

VM håller på att urvattnas.

 

Ungdomsbandyn avgör.

Utan krafttag för ökad ungdomsbandy nationellt och internationellt är vi snart en perifer idrott.

Eller som speedway där det finns ett antal "gästarbetare" ?!

Är det fem lag som den trevlige och duktige Piratföraren, Greg Hancock 45 kör i?

Vi kanske snart måste återgå till två elitgrupper, toppen är snart så tunn att spelarna kan, får, måste spela i ett lag i norr och ett i söder...Slutspelet seedas och om spelarens båda lag möts i en SM-final måste ngt snillrikt skapas.

Hänger ni med?

Tror inte att tillgången på spelare är så mycket bredare i allsvenskan.

Tillbaka till behovet av större ungdomsbandy.

Det är roligt att få skriva det alldenstund IFK Motala har ungdomslag i alla åldersgrupper.

En Crille Edlund i Sandviken, kanske den mest spektakulära profilen idag och med sina släktrötter lika mycket i Motala som i Vetlanda hade inte varit där han är idag utan bra ungdomsbandy.

Vissa hävdar att Vetlandas nr 8, den ny korade landslagsmannen, Jocke Andersson,( Patrick "Putte" Johanson hade också på sin tid nr 8 och skridskoåkningen som sitt signum) redan är den mest sevärde. Den kraftfulla, skridskoåkningen och genombrottskraften är det främsta kännetecknet. För sex år sen valde han bandyn före fotbollen. Utan bra ungdomsbandy hade valet säkerligen varit något annat.

Jo, jag vet att många tycker att det är självklarheter med ungdomsbandy.

Men förklara då för mig varför intresset, satsningen, långsiktigheten inte finns inom vissa föreningar? Attityden är ej bättre i våra intresseorganisationer. Dom hävdar att det är en fråga för föreningarna. I själva verket är det många strukturfrågor som måste bearbetas typ sänk åldern för juniorer.

Förbund och elitorganisationer måste komma ner från läktaren, eller de slutna rummen, ta av sig slips och kavaj och börja jobba med såväl huvud som hand. Ut på fältet och möt verkligheten!

 

 Vilka fighter- på många plan.

 När Motala och Vetlanda drabbade ihop under klubbarnas gemensamma storhetstid var det ibland som när Sverige och Danmark möts i fotboll. VBK spelade och IFK höll ihop sitt lag och spelade tight och var mycket snabba och effektiva i sitt omställningsspel. Under ett antal år när vi hade minuspoäng i mötena hade vi mycket svårt att erkänna IFK som ett bättre bandylag.

 Innan "Sandvikenrumpan "hade etablerats som försvarsmetod var Motalas sätt att lite smart med handen hålla i motspelarnas höft etablerat. Vilket som metod var mycket effektivt och omtalat. Men när hela laget gör det konsekvent har inte rättskiparna en chans att beivra det.

 Det var på den tiden defensiven bestod i att åka med och styra. En metod som tom ishockeyn tog efter. Många gånger omtalat av den store DIF-ledaren, obs lyckosam i både fotboll och ishockey, Ingvar "Putte" Carlsson Starkt att öppet säga att stora hockeyn har hämtat något från lilla bandyn .Men så hade " Putte" själv också spelat bandy.

 Ett spel som gjorde att det var kamp över hela bandyplanen och utvecklade spelarna offensivt och defensivt. Ett sådant spel är egentligen så mycket mer än kamp.

 Det är även hjärnornas spel!

 I form av att bla i momentet "öppna upp ytor " och lura motståndarna att åka dit man har lättast att stoppa dom. Samt skapa bra omställningslägen.

 Nu består defensivspelet, alltför ofta, av att ena laget, ibland båda, backar hem och ställer sig utanför eget straffområde. "Parkerar bussen " heter det på idrottspopspråket.

 Ett spel som innehåller mycket begränsade utvecklingsmöjligheter för spelarna. Ett dylikt spel är också mycket intetsägande för tränarna att utvecklas i. Därför att det är enkelt att lära ut och måste vara svårt att utvärdera.

 Då hela det försvarande laget finns i och runt det egna straffområdet.

 Det publika underhållningsvärdet??

 Ändå är kultursporten bandy så rolig att titta på.

 

Se och lär av Spångberg.

 Bara att följa Patrick "Putte" Spångberg 44 är värd dubbla entrèpengar.

 Skönt att den där skridskospetsen i ansiktet, i en helt oförarglig krock på Kopparvallen, Åtvidaberg för några säsonger sedan inte blev slutet på karriären.

 Hela tiden aktiv på banan, oavsett vilken roll han har i laget. Förstår att han tycker det är roligt att spela. 

Och att IFK har klokheten att låta honom fortsätta.

 Dessutom är han ett levande bevis på att alla med åldersfixering, som hävdar att man måste sluta med dä och dä vid en viss ålder, har fått sig en tankeställare.

 Även vi andra kan lära oss något av Motalas Patrik " Putte" Spångberg,44 och Greg Hancock 45. 

 Ja, genom att besegra vår ålder via att vara aktiva och inte låta omgivningen styra våra liv till passivitetens dunkel.

 Hustru Elisabeth och möjligen vår Herre har skänkt oss tre söner, Björn,( två säsonger i IFK) Ulf och Per. Det har varit stort alla gånger, nästan, man fått se dem spela bandy.

 Men jag har inte fått uppleva att spela ihop med dem som, Patrick får göra med Viktor och Anton Va stort! En vacker dag går det också upp för sönerna hur unikt det är för dom.

Hoppas mamma Ann Charlotte kan njuta av det redan nu.

  

Legendarer.

 Under våra duster med IFK, först när jag var i Boltic och sen i Vetlanda var det tre ledare som var framträdande; Gösta Westling ordförande, Ola Brodén lagledare och sist men inte minst Pär Höckert, spelare från IFKs första match som fjortonåring till spel i högsta serien. I det avseendet endast slagen av Stefan Linden som var på plan ända fram till SM-finalen -85. Pär Höckert, här dock behandlad som pådrivande, outtröttlig tränare.

 När vi talar med Gösta Westling är det än idag den omtänksamme, berömmande ledaren som talar. Runo Linden -startade IFK ihop med mig- Bo Sällin, Rune Andersson och Tommy Svensson är namn utöver Höckert och Brodén som vi hinner med att notera.  Den ene betydelsefulle ledaren efter den andre kommer som på ett pärlband. Plötsligt sjunger han den höga visan för gamle bandybasen Arne Argus och dennes arbete för att dokumentera svensk bandy ala NHL- nivå. Eftersom jag ett antal gånger hört Arne Argus positiva respons på VIP-mottagandet under IFKs hemmamatcher i regi av Gösta Westling är det ytterligare en bekräftelse på den fd ordförandes vidsynthet utanför det traditionella klubbtänkandet. Eller är det den duktige stilisten Westling som har talat.

 Ola Brodén är den finurlige, genuine idottsledaren som alltid höll stilen och gratulerade motståndarna oavsett hur illa nederlagets bittra kalk smakade.

 - Blir den yngste bäst av bröderna, sa han för ett tiotal år sedan bakom ena målet på Isstadion. Kanske snurrade han snuset en extra runda när han såg hur överraskad jag blev. Att i motståndarlyan få höra något sådant hör till ovanligheterna.

 Förra säsongen hade tydligen någon sett oss stå och prata med ryggen mot planen under en match. Det var kanske någon viktig offside eller dylikt som skulle redas ut...

 Ola Brodén, kunde hantera såväl svarven som produktionsledarjobbet på Motala Verkstad med bandyledarskapet. Var han den balanserande praktiske ledaren som utgjorde en rätt kontrast, komplettering till den pådrivande tränaren Pär Höckert?

 Gösta Westling är lyrisk än idag över hur Ola Brodén vid underläge i halvtid i Vetlanda i IFKs premiärmatch i högsta serien ställde sig upp på en bänk och höll ett så eldigt, övertygande brandtal att matchen i andra svängde över till IFKs fördel.

 Pär Höckert är den långa vägens man i IFK som också teoretiskt, ambitiöst förkovrade sig. Slutligen via den högsta idrottsledar / lärarutbildning vi har i landet, GIH. Var tunn, vältränad och envis oavsett om det gällde att vid löpning ta täten i spåret eller att köra ett extra varv med skridskoåkning på isen.

 Drabbades av en elakartad ögonskada som spelare.

 Drog sig inte för att ta kontakt med tränare och föreningar som hade något att tillföra, inget fick hindra honom att ta sitt kära IFK till bandytoppen.

 Var tom engagerad som kyrkopredikant i Sunds kyrka.

 Duktige journalisten Åke Stolt skrev lyriskt i Östgöta Corren om Pär Höckert i pastorsrollen. 

 Åke Stolt, mottagare av Stora journalistpriset, idag verksam som krönikör, tyckare på nättidningen Idrottens Affärer.

 Pär Höckert var under en följd av år U-23 landslagets förbundskapten och också assisterande FK vid senior- VM.

Det går inte att komma närmare att bli förbundskapten i svensk bandy än så.

 Har under flera år också tagit på sig det tunga och otacksamma ordförandeskapet.

 På senare tid har Pär Höckert dragit en lans för en bandyhall i Motala. På sikt kanske detta är den viktigaste bandyfråga som den gode Höckert någonsin har haft att ta i?!

 Med den lilla provokationen får avslutningen gå i samma riktning; Finns det någon som över tid har lagt ner så många timmar på femtioåringen IFK Motala som Pär Höckert?

 

Toppledare.

 När Östgötaidrotten skall skriva sin laghistoria har trion Westling, Brodén och Höckert en lika självskriven plats som Nalle Hallde'n, Åby Ericson och Jan Andersson i Norrköping och Gunnar Ericsson, Lasse Hallgren i Åtvidaberg! 

 Linköping i hockey då? 

 Vi berörde här endast mästarlag i bollidrotter...

 Klubbchefen Pär Beckne tillhör Sverigetoppen!

 Kommit in i den funktionen den rätta vägen, via ideellt ledarskap.

 Tog ansvar för föreningen och tom gick in som ordförande för en 7-8 år sedan när det blåste som allra mest. Föreningen var i kris både sportsligt och ekonomiskt.

 Pär Beckne tillhör bandyns Sverigetopp som klubbchef och han tillhör IFKs framtid!

Grattis IFK Motala.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:47
Skribent: Curt Einarsson

Välkommen till Skridskokul!
Välkommen till Skridskokul!

 


 

IFK 50 år!

Var med och stöd Elitrycket du oxå!
Nilsson

 

Ungdomsslipen kommer från CAG-ONE

cag-one


Postadress:
IFK Motala BK - Bandy
Bangårdsgatan 1
59135 Motala

Kontakt:
Tel: 0141212008
Fax: 0141-51120
E-post: This is a mailto link

Se all info