Hoppa till sidans innehåll

Almost Blogg


IMG_3049

"Sittsjuka" 2015-11-18

Jag är inne och kikar på Runners Worlds hemsida ibland - framförallt när jag tröttnat på att jobba och tycker att jag är värd en liten paus. Där finns en mycket underhållande och intressant blogg skriven av en mycket kunnig och intresserad ultralöpare. "Hjärnfysikbloggen", heter den. Otroligt läsvärd. Igår såg jag att samma man skrivit en artikel på hemsidan och "Sittsjukan". "Sittsjukan" är en otäck liten sjukdom, betydligt otäckare än vad den låter. Den drabbar oss pga. vi sitter ner på våra mjuka, goa bakdelar så mycket nu för tiden. Nja, inte alla förstås, somliga är välsignade med arbeten där man får vara i farten under dagen - stå, gå, kravla, klättra och krypa omkring. Men andra, sådana som jag t.ex., kan lätt hamna i sittande position långa stunder under arbetsdagen. Som väl är har jag roffat åt mig det enda höj- och sänkbara skrivbordet här på vårdcentralen, så nu för tiden står jag upp och arbetar för det allra mesta. Varför? Jomen givetvis pga. rädsla för den där obehagliga sittsjukan!

Möjligtvis är jag lite extra oroad utav denna sjuka då jag träffar så många patienter som drabbats. Ont i nacke, bröstrygg, ländrygg, axlar - egenligen utav oklar anledning. Men när man frågar och klurar lite så verkar man kunna koka ner det hela till att personen i fråga i princip sitter ner - hela dagen. De försöker mota sjukan med att gå en promenad på en halvtimme, kanske till och med en timme. Men vad hjälper en timmes träning när man sitter ner 6, 7 kanske 8 timmar om dagen?! Inte mycket...

Här kan du läsa mer om sittsjukan!

 

/ En hypokondrisk reporter - för Almost live

 


Jättenbulelöpet! 2015-11-09

En dryg vecka har passerat sedan Jättenbulelöpet 2015 gick av stapeln. Almost live har under tiden som passerat försökt smälta alla intryck och koka ner det hela till någon typ av skriftlig sammanfattning.

Enkelt sammanfattat så var det en underbar dag, ett underbart lopp men hejdlöst många löparglada deltagare!

Vädret var optimalt för snabba tider, skulle vi vilja påstå. Lite gråmulet, ingen egentlig vind, inget regn. Hög, fin höstluft full av syre att suga ner i hårt pressade löparlungor. "Expo-området" var tjusigare är någonsin och speakern var i högform.

 

Många inom klubben har spekulerat kring när Ronny Tengwall ska blomma ut på allvar. Han har sett lovande ut hela säsongen. Under årets bulelöp fick vi äntligen se honom i full blomm! Dödsföraktande tog han rygg på de två kanonerna Urban Östh och Jacob Nyström och släppte sedan aldrig taget om deras rövskägg. Rekordtid, blev resultatet av denna vågade satsning. Härligt! Som vanligt såg han helt oberörd ut när han trippade över mållinjen.

 

Lennart Hansson slog sina söner på fingrarna. Till och med massmedia uppmärksammade denna bedrift. Vi som tränat med Lennart är dock inte förvånade - han har sett oförskämt pigg ut på intervallträningarna.

 

Själv gick jag ett match mot Samuel Ahlberg i de inledande backarna. Samuel pep om mig efter sisådär 2-3 km och jag fick snällt se honom försvinna upp för nästa backe. Jag försöker övertala mig själv att jag var klok som inte gick med - med det är möjligt att jag helt enkelt bara var feg. Jag kom aldrig ifatt honom, hur som haver.

 

Min Almost Live kollega har en fantastisk förmåga att befinna sig på flera platser samtidigt. Han syntes till på flera platser kring spåret tillsammans med sin stridvagn till MTB. Han bar även en prydlig pull-over (eller var det en reflexväst?) i ett försöka att dra till sig extra uppmärksamhet från publiken. Att döma av de diskussioner som följt efter loppet verkar hans taktik ha fungerat!

 

På tal om MTB syntes även Lollo Bergqvist och Hillevi Samuelsson till längst spåret, hejandes, i full cykelmundering. En underbar syn, givetvis - men Almost live funderar över när de ska sluta hojka och börja springa? Med sådana där cykelspiror är det väl inga som helst bekymmer att hålla 4:30tempo runt bulespåret?

 

Nog med skvaller!

Tack, arrangörer, för en underbar löpardag!

 

/ Hanna Gunnarsson, för Almost Live

 Lunkat Sjögarpssjön runt 2015-10-25

Idag har 50% av Almost lives redaktion varit på löparäventyr i Boxholm. Sjögarpslunken, ett terränglopp inte helt olikt vårt eget Bulelöp. Man kan välja om man vill springa 14 km, 7,5 km eller 5 km. Knattarna har dessutom uppvisning på lite kortare distanser - med stolta föräldrar som påhejare.


Vädergudarna gjorde sitt bästa för att vara löparna till lags. Strålande sol som strilade ner mellan färglada löv där ute i skogen och temperatur runt 10 värmande plusgrader. Banan gör dock sitt bästa för att sätta käppar i hjulen för den med spring i benen. Uppför, uppför, uppför. Sen lite nedför. Och så uppför igen. Branta backar, flacka backar, långa backar, korta backar. Aldrig riktigt någon tid för myspyslöpning eller återhämtning - pulsen ligger konstant högt och benen brinner. Och med det i åtanke är Sjögarpslunken är utmärkt formkontroll inför Bulelöpet. Tar man sig runt här på en vettig tid borde man kunna stå på och göra en vettig tid även på Bulelöpet.


Jimmi Andersson fanns på plats för att hålla IFK flaggan högt. Högtidigt iklädd IFKs tävlingsställ tog han sig an 7,5 km loppet, och gjorde så med bravur givetvis. Man kunde tydligt avläsa avundsjukan i övriga startfältets ansikten över denna praktfulla klädsel. Trots att jag befunnit mig på en hiskeliga massa tävlinga hit och dit har jag aldrig sett någon klubb med stiligare utstyrsel. Almost Live fick en intervju med Jimmi efter loppet och sammanfattningsvis var han nöjd men lite trött. Han såg dock pigg och fräsch ut!


Som Almost lives utsända sprang givetvis också jag. Jag gick, min vana trogen, ut alldeles för hårt - uppspelt och övermodig tack vara publikens heja-rop när starten gick. Tack vare att man i starten springen ganska länge på bred skogsväg uppstod ingen som helst trängsel. När jag granskade mitt läge insåg jag att jag hade en pigg och spänstig kvinna framför mig, i övrigt inga damer i sikte. Jag valde att tänka positivt och bestämde mig för att detta måste betyda att jag låg 2a. Tjejen framför visade dock inga tecken på att tröttna, inledningsvis, och jag ställde in mig på att bevaka min 2a plats. Men! Så plötsligt, ett svaghetstecken. Hon tog sig mot ryggslutet, upprepade gången. "Skadad" tänkte jag, "ont i ryggen möjligen..." Och likt ett rovdjur som förföljer ett döende byte, bet jag mig fast sisådär en 20 m bakom och inväntade hennes fall. Runt 8 km slog hon av på takten, jag var plötsligt ifatt och om. För att undvika att hon högg sig fast i mitt rövskägg och åkte med trippade jag på lite snabbare och blev snabbt ensam. De avslutande kilometrarna var en kamp mot motlut som avlöste varandra - men till slut kommer man ju, tack och lov, till mål. Och när jag sprattlat mig över mållinjen blev jag informerad om att jag mycket riktigt var först. 


Jag lyckades även få en intervju med min kombatant från spåret efter loppet. Hon kom till slut på 3e plats. Det som fällt henne var inte, som jag trodde, ryggsmärtor utan astma. Tacka gudarna för astma och de astmadrabbade! Utan dem hade jag inte fått smaka på segerns sötma. Vi tackade varandra för god match, sa "grattis, grattis" och skiljdes som vänner.


Segraren i herrloppet kom i mål efter 55 minuter, drygt. Almost live hade givetvis väntat sig att få se Boxholms egen Fix-stjärna, Peo Svahn på startlinjen men han syntes aldrig till. Detta lämnar ju såklart utrymme för spekulationer... Tjuvtränar han? Tränar han inte alls? Sparar han sig till Bulelöpet? Den som lever får se...


Hur som haver! Tack och bock till arrangörerna för en finfin Sjögarpslunk.

 

Det här var Hanna Gunnarsson, för Almost live.

 

 

 

Premiär! 2015-10-24

Almost lives redaktion kravlar sig så sakterliga längre och längre in i F.R.I Sportarnas och IFKS's organisation. Vi har nu lagt rabarber på inloggningsuppgifter till klubbens hemsida. Då André Pops tycks få behålla sitt jobb (vi har åtminstonde inte fått några erbjudanden om att ta över ännu) kommer vi istället att breda ut oss lite i detta forum för att kunna informera omvärlden om våra atleters förehavanden.

Informationen på denna blogg kommer att bestå av en härlig blandning av fakta, hörsägen och hitte-på!

På återseénde!

/ Hanna Gunnarsson, för Almost live.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:00 Skribent: Hanna Gunnarsson

Postadress:
IFK Österbymo
Box 71
57302 Ydre

Besöksadress:
Idrottsvägen
57374 Ydre

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info