Hoppa till sidans innehåll

Vad är orienteringsskytte?


Orienteringsskytte, som tidigare hette Fälttävlan, är en civil mångkampsidrott som liksom skidskytte, modern 5-kamp och orientering har sitt ursprung i den militära idrotten. Sedan 2002 tillhör idrotten, tillsammans med modern 5-kamp och militär 5-kamp, Svenska mångkampsförbundet. Orienteringsskytte utövas förutom i Norden i ett antal länder i övriga Europa.

Orienteringsskytte är ganska likt skidskytte och består av delgrenarna skytte och fri orientering samt i klassisk distans även punktorientering.

Skjutmomentet som genomförs efter eller under orienteringsmomentet går till så att man skjuter med skidskyttevapen (.22 long) på självmarkerande mål enligt samma principer som i skidskytte. Varje miss ger ett straff antingen i form av straffrunda eller tidstillägg. Skjutmomentet kan tyckas ganska enkelt (att från 50 m träffa en cirkel med diametern 4,5 cm i liggande och 11,5 cm i stående) men det skall genomföras med hög puls och trötta ben i kombination med stor stress vilket inte alltid är så enkelt. För att inte skada sig själva eller vapnet så springer man inte med vapnet i skogen utan det står uppställt på skjutvallen och används enbart i skjutmomentet.

Orienteringen är en vanlig orienteringsbana som för herrseniorer är mellan tre och 15km beroende på distans och terrängtyp.

Punktorienteringen genomförs efter en snitslad bana och är ca tre km lång. I startögonblicket erhålls en karta med endast starten inritad. Utefter banan finns det punkter (terrängföremål) vars läge man skall ange på sin karta med ett nålstick. Normalt ska det finnas tio punkter (fem punkter i banan och fem punkter utom banan). För varje mm fel får man en minuts tidstillägg.

Det tävlas i följande distanser:

Sprint: Orientering – fem liggskott (ev straffrundor) - orientering – fem ståskott (ev straffrundor). Orienteringsmomentet skall ta ca 18 minuter och straffrundorna skall vara ca 45 sekunder.

Masstart: Som sprint fast med gemensam start och tre till fyra orienteringsslingor och fyra skjutstationer. Orienteringsmomentet skall ta ca 80 minuter och straffrundorna är ca 60 sekunder.

Klassisk distans: Punktorientering – friorientering – tio liggskott – löprunda – tio ståskott. Friorienteringen skall ta ca 60 minuter och straffet i skyttet är två minuter per bom.

Stafett: Genomförs med två- eller tremannalag där varje löpare springer enligt samma princip som i sprint fast med längre banor och tre extra reservskott per skjutstation. Straffrundorna skall vara upp mot 90 sekunder.

(Källa:Wikipedia)

Uppdaterad: 18 NOV 2012 18:16 Skribent: Charlotta Östervall

 25Manna 2017

   25manna 2017

  Våra sponsorer

 

B_LIL_logo_light_purple

 

ica

 

 ica_supermarket (385x327)

Ica Supermarket

Solbo

Björkvägen 2, TUMBA

 

 

 

 

    Fastighetsbyran_srgb

 

 

Postadress:
IFK Tumba SOK - Orientering
Skyttbrinksvägen 2
14739 Tumba

Besöksadress:
Skyttbrinksvägen 2
14739 Tumba

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info