Hoppa till sidans innehåll

Skidlegendaren ”Sme-Harald” Eriksson, IFK Umeå har avlidit

04 JUN 2015 08:32
Skidlegendaren Harald ”Sme-Harald” Eriksson avled den 20 maj efter en tids sjukdom. Han var född i Örträsk den 22 september 1921 och skulle alltså i höst ha fyllt 94 år. Han sörjes närmast av hustrun Margot, dottern Eva och barnbarnen Anton och Maria
  • Skapad: 04 JUN 2015 08:32

Haralds främsta merit är OS-silvret på femmilen i St Moritz 1948. Samma år blev han stor grabb nr 16 inom svensk skidsport. Han ansågs som skidåkare vara en briljant tekniker med utpräglad diagonalteknik, stark som få och med ett sprudlande temperament.

 

Framgångsrik redan i unga år

Redan i unga år tävlade han framgångsrikt på skidor och spelade fotboll för Örträsks SK. Haralds främsta merit för ÖSK var andraplatsen på 15 km i äldre juniorklassen vid Junior-DM i Storuman 1941 efter sin blivande klubbkamrat Gunnar Karlsson, IFK Umeå. Det kommande året, när Harald gjorde sin värnplikt på I 20 i Umeå, gick han över till anrika IFK Umeå. Efter rekryten arbetade han en tid som smed hos sin svåger i Örträsk - därav smeknamnet "Sme-Harald". Harald flyttade vid denna tid till Umeå och fick jobb på sportaffären Monark där han hade Gunnar Karlsson och efter något år också Martin Lundström (från Tvärliden, Norsjö) som arbets- och träningskamrater. I IFK Umeå var redan då Alvar ”Lia” Jonsson entusiastisk skidledare. Under de kommande tio framgångsrika skidåren var han en ovärderlig ledare och vän för Harald och hans klubbkamrater.

 

I svenska eliten 1944 och världseliten 1946                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Vintern 1944 slog Harald definitivt igenom i svenska eliten. Vid SM ingick han i IFK Umeås segrande stafettlag på 3x10 km (tvåa på sin sträcka) och blev dessutom 5:a på 5-milen och 3:a på 3-milen. Vid SM i Kramfors 1945 tog han sitt första individuella svenska mästerskap genom att överraskande vinna tremilen, 1 min och.3 sekunder före Mora-Nisse. Liksom året före blev det lagguld till IFK Umeå på sträckan. På 50 km åkte han in som trea och i stafetten tog IFK Umeå lagsilver. I slutet av året fick Harald Västerbottens-Kurirens utmärkelse som årets bäste idrottsutövare i Västerbotten!  Vid Skellefteå-SM 1946 blev han femma på femmilen, sexa på 15 km och var med i IFK Umeås segrande stafettlag. I den internationella debuten på 5-milen i Lathis samma år imponerade han genom att bli tvåa! Under 1947 fortsatte framgångarna och ”Sme-Harald” var definitivt etablerad i världseliten. Vid "För-OS" i St Moritz åkte han in som tvåa på femmilen och vid SM i Falun blev det guld på samma sträcka. Med tiden 2.49.24 satte han ett suveränt SM-rekord på distansen, 17 minuter bättre än Mora-Nisses bästa SM-tid. Under 1947 vann också IFK Umeå för tredje året i rad SM-titeln i stafett med Harald på som etta på andrasträckan och Gunnar Karlson och Martin Lundström på övriga sträckor.

 

Succéåret 1948

Inför OS i St Moritz 1948 var Harald i bra slag vid avresan och hade funderingar på femmilsguldet. Vid 11 km ledde han med 25 sekunder före Mora-Nisse och halvvägs var ledningen 1.03. Vid 36 km hade Mora-Nisse övertagit ledningen och vann till slut med över fyra minuter. Men Sme-Harald blev olympisk silvermedaljör drygt fem minuter före bröderna Vanninen från Finland. Ett av hans absolut bästa lopp var femmilen i Holmenkollen strax efter OS. I den kuperade banan i trakterna av Nordmarka vann han 2.25 min före norrmannen Eggseth. Vid SM i Kiruna samma år blev han SM-tvåa på 3-milen halvminuten efter Martin Lundström. I stafetten hade Harald åter en gång bästa tiden på andra sträckan och tog här sitt fjärde SM-guld i stafett tillsammans med Gunnar och Martin.


Skador och sjukdomar

De kommande åren efter OS i St Moritz förföljdes Harald av skador och sjukdomar (en krånglande hals) och kom sällan tillbaka till sin gamla form. Hans bästa insatser var en överraskande tredje plats på 18 km vid Svenska Skidspelen 1949, andraplatsen vid Skidspelen 1950, femteplatsen på SM-femmilen 1951 och femteplatsen 1952 för IFK Umeå i stafett-SM.

 

Ivrig jägare och fiskare

Sedan unga år och upp i hög ålder var Harald ivrig fiskare och ägnade sig åt jakt i alla former, inte minst älgjakten.  

Att Harald var en duktig skytt visade han många gånger i jaktsammanhang. Efter den aktiva tiden som elitåkare på skidor bosatte sig Harald i Örträsk tillsammans med sin familj. Han lät bygga en fastighet på Fridas Gränd några "stavtag" från Örträsk Kyrka. Till en början arbetade han i sin brors rörfirma och från 1953 fram till pensioneringen 1984 var han anställd vid Vattenfall. Han åkte land och rike omkring och jobbade med högspänningsledningar (el- och värmemekanikeravdel-ningen). Senare blev han arbetsledare vid Juktans kraftstation i Storuman där han jobbade fram till pensionen.

 

Många uppdrag

Harald har varit flitigt utnyttjad inom kommunpolitiken som ledamot i kommunstyrelsen, ordförande i kyrkofullmäktige, ordförande i jaktvårdsföreningen etc. Dessutom var han till för några år sedan aktiv runt om i länet som sångare, predikant och efterfrågad föreläsare om skididrott. Från SM på skidor i Umeå i januari 1996 är vi många som minns Harald som omtyckt prisutdelare och funktionär vid start- och målplatsen på Gammliavallen tillsammans med sina gamla klubbkamrater Martin Lundström och Gunnar Karlsson. Harald hade också hedersuppdraget att medverka vid inledningsgudstjänsten i Umeås fullsatta kyrka där kung Carl-Gustaf och landshövding Georg Andersson (före detta Örträskbo) fanns på plats. Harald är nämligen sedan drygt 40 år veniat, som innebär att biskopen gett honom fullmakt till kyrkotjänst Från predikstolen berättade Harald om sin religiösa övertygelse och den inre harmoni som var av stor betydelse för hans skidframgångar.


Ivar Söderlind

IFK Umeå, huvudstyrelsen

 

Skribent: Anton Jonsson

 

IFK Umeå samarbetar med

Idrottshögskolan_sv

Postadress:
IFK Umeå
Hyggesvägen 19
90346 Umeå

Kontakt:
Tel: 090773708
E-post: This is a mailto link

Se all info