Hoppa till sidans innehåll

Bättre sent än aldrig – rapport från ett knippe DM-tävlingar

25 SEP 2016 12:34
Stefan bjuder på ett fylligt reportage med bilder.
  • Uppdaterad: 20 JAN 2017 21:41

Årets geografiska epicentrum för distriktsmästerskap låg troligen på rekordlångt avstånd från Kungsbacka. Faktum är att på DM-medellördagen gick det distriktsmästerskap på närmre håll i Bohuslän, Göteborg och Västergötland. Nevertheless, det var bara att bita i det sura äpplet och pallra sig iväg. Vi kör detta i kronologisk ordning.

2016-09-03 – DM-Medel – Simlångsdalens IF

Kartan från inledningsdagarna för O-ringen 2012 låg till grund för dagens tävlingsområde och det är ett ganska fint litet terrängavsnitt. Klubben lyckades plocka några DM-tecken och stoltast var nog Andy Granfors i H10. Överst på pallen fick också mamma Ulrika i D40 och Thilda i D14 kliva.

Maja, Emelie S, Ylva och Bernt blev samtliga tvåor medan Alfred, Unni och Martin B fick nöja sig med var sin bronspeng.

Värt att diskutera är om detta var en riktig tävling, eftersom markan inte sålde grillade hamburgare. Det är väl numera ett kriterium från Svenska Orienteringsförbundets sida.

2016-09-04  – DM-Lång – Laholms IF OK (tillsammans med Hjärnarp)

Maja och Ida tar emot sina DM-plaketter från världsmästare Lysell (klicka för större bild).

Här fick vi åka allra längst söderut i distriktet och springa på Hallandsåsen. Längst av alla att åka idag hade dock den relativt nybakade sprintvärldsmästaren Jerker Lysell, som agerade prisutdelare bland ungdomarna – kul och uppskattat (kanske mest av föräldrarna som nu fick ta massa kort).

Rent krasst så var nog inledningen med 2km hygge inget som man sprang och njöt över, men min bana bjöd på någon riktigt intressant långsträcka i sluttningarna lite senare. Hursomhelst så fanns det grill på tävlingen [webbmastern vill inflika att det även erbjöds sill- och äggmackor – ett menyalternativ som man gärna hade sett oftare].

Även denna dag blev klubben med distriktsmästare i och med Majas seger i D12.

Hela sju rigorianer placerade sig på andra plats och därutöver blev det tre tredjeplatser för klubben.

Thilda och Unni på prispallen (klicka för större bild).

2016-09-09 – DM-natt – Halmstad OK

Det här, mina vänner, var ett litet mysigt arrangemang vid HOKs klubbstuga. Terräng och banor var faktisk riktig natt-propaganda, till skillnad från förra årets överlevnadsträning.

Undrar dock om Halmstad gjorde någon större vinst i markan. Kaffet kostade en femma och då ingick bulle.

Detta blev också klubbens mest framgångsrika DM-tävling i år med fyra segrare. Unni (D14), Ulrika (D40), Emelie (D18) och Jens (H45) drog samtliga längsta strået i sina respektive klasser. Att natträven Jens fått det tuffare i H45 märktes tydligt. I år vann han endast med 9 minuter. Ett ögonblick jämfört med förra årets redan episka 30-minutersseger i H40. Lina fick revansch för sin knappa pallmiss på DM-medel och slutade trea i D16.

Om det är någon av klubbmedlemmarna som undrar vem den äldre mannen som gick runt och pratade med alla var, så var det min svärfar. Utan honom hade vi riskerat att få gå ca 2500m från parkeringen, men eftersom vi nu fyllde upp bilen hyggligt bra så blev det parkering sisådär 30m från arenan.

2016-09-11 – Stafett-DM - Oskarströms OK

Lena, Malin och Ulrika gjorde en stark insats i D120 och slutade 3:a (klicka för större bild).

Den riktigt nördige kunde ju omedelbart konstatera att detta var historisk orienteringsmark i Nissaström. Här gick det SM-stafett i början av 80-talet. Då man kom ut i terrängen kan man fråga sig varför, men mitt minne av framkomligheten kanske grumlades då vaden brast redan till trean.

Rigor mönstrade åtta lag, men inte heller i år blev det någon seger. Viktigast är ju dock att delta och upptäcka att det är riktigt roligt att springa stafett tillsammans.

Ett H120-lag (av tre) och H200-gänget slutade på andra plats. Ena HD12-laget samt D120 slutade som treor.

Det gjordes många bra prestationer och Erik H (HD16), Jens (H120), Lena (D120) och Steffen (H200) vann samtliga sina sträckor.

Ett av tre lag i H120, Emil, Johan och Thomas (klicka för större bild).

Då dessa rader skrivs så går september på sista versen. Snart är det 25-manna och det är riktigt roligt att IF Rigor återigen står på startlinjen där. Får passa på att önska laget lycka till i Stockholm.

/Stefan

Skribent: Jens Arvidsson
Epost: This is a mailto link

Stena Recycling 

ER Kyl

Årsmöte 210222

EventorBanner178x42_3

Ullmax

Rigorbladet

 

Pulssport

oringentopp

3dagars

3skåningarochendansk

tiomila

Tjoget

25manna

 

 

Postadress:
IF Rigor - Orientering
Box 10220
43423 Kungsbacka

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: orientering@ifrigor....

Se all info