Hoppa till sidans innehåll

Information gällande Coronaviruset

12 MAR 2020 20:01
IK EskilstunaGymnasterna följer de restriktioner vi får från Gymnastikförbundet.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2020 20:42

Information gällande Coronaviruset

IK EskilstunaGymnasterna följer de restriktioner vi får från Gymnastikförbundet. På Gymnastikförbundets hemsida finns idag (2020-04-20) följande information:

Gymnastikförbundet

Gymnastikförbundet förstår att frågorna kring Coronaviruset är många. Vi tar oron på allvar, följer och agerar utifrån officiella källor och beslut som tas kring frågan. Vi står i löpande kontakt med RF och de internationella gymnastikförbunden FIG och European Gymnastics. 

Gymnastikförbundet är inte en kunskapsorganisation kring detta område utan vi hänvisar till Folkhälsomyndigheten, UD och WHO. Vi uppmanar till att följa dessa källor och påminner om att det är viktigt att komma ihåg att allas situation är unik och att exempelvis sjukdomshistorik i familj eller närmsta omgivning kan påverka beslut. Gymnastikförbundet rekommenderar att var och en fattar sitt beslut utifrån faktisk aktuell kunskap.

Folkhälsomyndigheten anser fortsatt att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta. Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. Alla föreningar ska göra en riskbedömning enligt riskbedömningsverktyget för all sin verksamhet.

Alla beslut, råd och rekommendationer från regeringen eller Folkhälsomyndigheten ska ses som att de gäller tillsvidare, även om vissa är tidsatta. När den rådande situationen förändras så kommer beslut och rekommendationer att förändras. Det kan bli både striktare och det kan lättas upp. Gymnastikförbundet följer utveckling löpande och kommer att uppdatera informationen på hemsidan allt eftersom beslut och rekommendationer från regering och myndigheter förändras.

 Sammankomster med mer än 50 personer förbjudna

Regeringen har på Folkhälsomyndighetens inrådan beslutat att förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. Dit räknas t.ex. tävlingar och uppvisningar inom Svensk Gymnastik. Men Gymnastikförbundet rekommenderar att det taket på max 50 personer ska vara vägledande för all verksamhet inom Svensk Gymnastik. Det innebär att det inte ska vara mer än 50 personer i en träningslokal.

Sammankomster med färre än 50 personer

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer för idrott den 2 april. Gymnastikförbundet uppmanar samtliga föreningar att följa dessa rekommendationer för att minimera risken för smittspridning.

  • Det viktigaste rådet är att den som är sjuk, även med milda symtom, inte ska delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under aktiviteten ska man gå hem direkt.
  • Alla föreningarna ska se till att det finns tydlig skyltning av råden om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien.
  • Alla aktiviteter ska anpassa antalet personer som deltar i förhållande till lokalens storlek så att trängsel undviks. Om deltagarna står i kö, se till att alla håller ett tillräckligt avstånd. Om kö bildas på ett speciellt ställe i lokalen, så markera gärna avståndet på golvet.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar till att minska moment med närkontakt och att man ska göra andra moment istället. Ett vanligt förekommande moment där närkontakt förekommer inom gymnastikträning är passning. Gymnastikförbundets rekommendation är att man i största möjliga mån försöker undvika övningar där passning förekommer. Det innebär att vi inom Svensk Gymnastik bör undvika träning som kräver passning. För att inte riskera våra gymnasters säkerhet, både kring eventuell smittspridning samt risk för skador, är det nu upp till varje förening att anpassa sin träning utifrån detta. I dialog med Folkhälsomyndigheten har vi fått OK att kunna säkerhetspassa barn och ungdomar (upp till och med 18 år) i deras gymnastikträning.

Källor att vända sig till

Folkhälsomyndigheten

För nationella frågor kring Coronaviruset är det Folkhälsomyndigheten som är kunskapskällan. Läs mer via denna länk: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/fragor-och-svar-om-nytt-coronavirus/

 

Det nationella numret för frågor är 113 13
Om man känner symptom och vill ha rådgivning ska nummer 1177 användas.

 

Med vänliga hälsningar
Styrelsen

Skribent: Charlotte Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Certifieringslogga

 

Sparbanksstiftelsen Rekarne

Tusen tack Sparbanksstiftelsen 
Rekarne för de välkomna
bidragen!

 


Gå in och gilla oss på Facebook

Sponsra föreningen på olika sätt!

Eskilstuna-El

Det bästa avtalet med både fast och rörlig kostnad.


Hemmavinsten

Gå med och vinn!
Detta är lotteriet för de lokala
föreningarna i Eskilstuna och

vinstchansen är riktigt hög!

Läs mer 

Handla via sponsorhuset.se
när du gör dina inköp på nätet. Både du och föreningen tjänar på det

När du spelar via Svenska Spel kan du samtidigt göra en insats för föreningen.

______________________________________________________

Vi samarbetar mycket med

SISU Idrottsutbildarna


 

Postadress:
IK EskilstunaGymnasterna - Gymnastik
Sättargatan 3
63229 Eskilstuna

Besöksadress:
Sättargatan 3
63229 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 016515151
E-post: This is a mailto link

Se all info