Hoppa till sidans innehåll

Historia


Från gården Klint i Bjärka Säby till Lambohov

I dag skriver vi IK Östria Lambohov men från början var föreningens namn Klints IK.

Namnet kommer från gården Klint som lydde under Sturefors och gården drevs av förste sekreteraren Tage Anderssons pappa. I torparstugorna runt Klint växte föreningen upp, till en början av ett gäng grabbar som inte riktigt kände någon samhörighet med "sociteten" i Bjärka Säby GOIF. Klassmotsättningarna var onekligen större då i mitten av 1930-talet och det är förklaringen till till att Bjärka Säby kom att ha två idrottsföreningar.

1935 började Tage Andersson, Vitalis Karlsson, Einar Åström och de andra grabbarna att "lattja" med bollen. Vintertid spelades lite pingis och så ordnade man en och annan skidtävling. I januari 1937 hade verksamheten stabiliserats och den 24:e samma månad bildades Klints IK med de tre nämnda i spetsen. Vitalis blev ordförande, Tage sekreterare och Einar kassör. Den första officiella aktiviteten var en skidtävling arrangerad den 14 februari. Startavgiften var 25 öre och två pokaler inköptes.
 
Efter en knapp förlust mot  Grebo på våren  tog den nya klubben mod till sig och anmälde sig  till den pokalserie som kom att gå under namnet Sturefors-serien. Debuten i serien blev lyckosam. Hjulsbro IK:s B-lag besegrades på hemmaplan med 5-4, men i andra omgången förlorade laget retfullt med 2-3 i derbyt mot Bjärka Säby GOIF:s B-lag.

Att var och en fick hålla sig med egna dräkter  och övrig material var självklar. Den första klubbdräkten bestod av svarta gymnastiktröjor och så hade man ordnat ett broderat klubbmärke med bokstäverna K.I.K.
 För att hålla kostnaderna nere cyklade man till bortamatcherna. Bil hade ingen i klubben på den tiden och pengar att hyra bussar fanns inte.

Den 26 september 1937 togs beslutet att byta namn till Bjärka Säby Östra IK. Medlemsskap söktes samtidigt i Östergötlands Fotbollsförbund. Enligt protokoll fanns många namnförslag innan Bjärka Östra blev ett faktum.

I övrigt åktes det skidor, sprangs terränglopp samt spelades bordtennis, eller pingpong som sporten kallades då.
 

Uppdaterad: 13 FEB 2008 09:57 Skribent: Webadmin

Antal besök från 2013-02-28:

besöksräknare
räknare

 

Studyroom

 Coop Extra

 

 

 

 

 

 

Postadress:
IK Östria Lambohov - Fotboll
Tröskaregatan 77
58333 Linköping

Kontakt:
Tel: 013213129
E-post: This is a mailto link

Se all info