Hoppa till sidans innehåll

Historik


Klubben bildas 1 mars 1925

1 mars 1925 bildades Malmö Dövstummas idrottsklubb efter initiativ av Edvard Levau. Den första styrelsen fick följande utseende Edvard Levau, ordf. Gustav Jönsson, vice ordf, Bernt Assarsson, sekr. Malte Holmgren, kassör och Lars Zettervall, ledamot. 23 nya medlemmar inskrevs vid stiftelseåret. Egentligen fanns det en tidigare bildad idrottsklubb i Malmö redan år 1913 som hette atletklubben "Herkules".

Denna klubb var mest verksam inom gymnastik och styrkesport. Men den blev mer och mindre kortlivad då det skedde mitt i första världskriget och lades ned år 1918. Dess kaptial överlämnades till Schackklubben "Strid", numera SK 15.

Varför "Strid" fick just dom har sin naturliga förklaring, nämnligen att Gustav Jönsson var med och stiftade schackklubben och därmed verksam i den period och att det saknades en annan idrottsklubb.

När idrottsklubben bildades år 1925 var det för sent, men Gustav fick i alla fall sitta med i den första styrelsen för klubben som vice ordförande. Värt att notera är att Herkules redan samma år hade 2 personer i den första styrelsen i Sveriges Dövstummas Idrottsorganisation, numera SDI Svenska Dövas Idrottsförbund.

Nytt klubbnamn

Precis i slutet av andra världkriget återvände Bertil Franklinsson till staden efter diverse arbete i andra städer i landet. Han övertog ordförandeposten år 1945 och stannade där i 2 år. Den perioden blev en så kallad uppbyggnadsperiod och många nya ungdomar anslöts sig till klubben. Samma år ändrades klubben namn till Idrottsklubben Scania , IK Scania. Tidigare namn, Malmö Dövstummas idrottsklubb blev till EMDI och verkade som en oldboys klubb för medlemmar över 35 år.

IK Scania, en idrottsförening som verkar för döva och hörselskadade medlemmar. IK Scania är Malmö stad äldsta handikappidrottsförening och troligen också Skånes äldsta.

IK Scania, då namnet betyder Skåne på latin och klubben var den enda dövidrottsklubben i Skåne på den tiden.

Uppdaterad: 09 NOV 2011 16:46 Skribent: Ulf Nilsson

Postadress:
IK Scania
Malmö Dövas Förening "Svenske", Almbacksgatan 4 B
21154 Malmö

Besöksadress:
Malmö Dövas Förening, Almbacksgatan 4B
21154 Malmö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ikscania1925@gmail.c...

Se all info