Hoppa till sidans innehåll

Föreningens historia


Idrottsklubben Tord


Det var den 14 december 1919 som ett gäng grabbar samlades på Café Svea och bildade idrottsklubben Tor. Dessa grabbar var Sven Sager, Arvid Oskarsson, Erik Lindsten, Karl Blom, Gustav Johansson, Gunnar Ahlnér, Sten Wiridén, Nils Lööf, Eskil Svensson, Valdemar Johansson, John Johansson och Jakob Andersson.

Det första namnet på klubben var således Tor men vid ansökan om inträde i Sveriges Riksidrottsförbund 1921 avslogs detta namn. Namnet ändrades då till Tord och inträdesansökan beviljades.

Den första grenen i verksamheten var boxning men redan 1920 kom fotbollen in. Den första matchen spelades mot Forserum. Även allmän idrott startade detta år och en sektion för bandy 1921.

År 1922 beslöt man att med fotbollslaget deltaga i nordvästra Smålandsserien och samma år började man med brottning.

Handboll började man med 1933. Denna sektion tillkom mest för att hålla igång fotbollsspelarna under vinterhalvåret. Redan året därpå spelades Smålands första DM-turnering och Tord lyckades ta sig till final mot specialklubben Fram. Tord vann men arrangören var så övertygad om att Fram skulle vinna att man redan före matchen hade överlämnat en lista med Fram- spelarnas namn till prisutdelaren som till publikens stora munterhet läste upp dessa i stället för Tordspelarnas.

Boxning ströks ganska snart från programmet medan bandysektionen fortsatte sin verksamhet till slutet av 30-talet liksom den allmänna idrotten.

Fotbollslaget tog 1936 steget upp i div II där man gjorde utmärkt ifrån sig och var nära serieseger. Några år senare kom kriget och alla inkallelser gjorde att laget splittrades.

Allmänna idrotten hade stora framgångar under 30-talet där Erik ”Spänst” Svensson var det stora namnet med bl a svenskt rekord i längdhopp med 7,53 och OS-medalj i Amsterdam.

Inom brottningen hade klubben stora framgångar ända in på 60-talet och man arrangerade bl a flera stora brottningsgalor i Idrottshuset.

Handbollens guldålder var på 60-talet då man 1963-67 deltog i Allsvenskan. Mest på grund av ledarbrist beslutades i slutet av 70-talet att slå ihop handbollen med Jönköpings Södra och då bildades den nya klubben HK Tord/Södra.

Från 1971 och nästan 20 år framåt fanns damfotboll på programmet men denna övergick sedan till specialklubben IFK Jönköping. På senare år har dock flera flicklag åter startats inom Tord och som möjligen inom några år återigen kan ge liv åt ett damlag.

Herrfotbollen var ju stor på 30-talet men även i början av 60-talet hade man ett bra lag och var då nära uppflyttning till div II som då var näst högsta serien i landet. I början av 2000-talet var man bara någon poäng från uppflyttning till Superettan. I övrigt har fotbollen mest bedrivits i ”gamla” div III och IV och efter senare omläggning av seriesystemet i div II med några år i div III.

Under flera år fanns en fritidssektion vars främsta uppgift var att driva den av kommunen förvärvade gården Myrebo vid Ekeberg. Helt naturligt döptes den till Tordgården. Här hölls många möten och tillställningar av olika slag och söndagarnas tipspromenader blev ett tillfälle att träffa många gamla tordare.

Under åren har klubben haft stödföreningar i form av Damklubben, Kamratföreningen Gamla Tordare och Tords Vänner. Damklubben fick på grund av bristande ork och intresse vila under flera år men är nu åter aktiv och Tords Vänner gick i slutet av 90-talet upp i Gamla Tordare.

När de unga grabbarna 1919 bildade klubben hade de nog inte i sin vildaste fantasi kunnat drömma om att den skulle finnas idag men i november 2009 firades klubbens 90 år under trevliga former med ca 120 gäster.

Vad som händer framöver vet ingen men ungdomsverksamheten är på frammarsch så kanske kan klubben gå en ljus framtid till mötes.

Detta är bara en kort sammanfattning av klubbens verksamhet. För den som vill läsa mer rekommenderas jubileumsboken från 1994 i vilken de första 75 åren på ett omfattande sätt beskrivs i ord och bild. Boken kostar 100:- och kan beställas genom kansliet, 036-715168.

Lennart "Bebben" Larsson

Uppdaterad: 10 JUN 2010 23:13

Postadress:
IK Tord - Fotboll
Box 5042
55005 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036715168
Fax: 036150224
E-post: This is a mailto link

Se all info