Hoppa till sidans innehåll

Om olika discar


Det finns olika typer av discar/frisbees: De som flyger långt, kort, medeldistans, höger, vänster, s-kurva osv. Många faktorer avgör hur en disc flyger, till exempel discegenskaper som form, vikt och hur sliten discen är. Yttre faktorer såsom vind har också stor betydelse.

I discgolf använder man olika discar för olika typer av kast. Golfdiscar delas in i tre typer: drivers för utkast, midrange för halvlånga hål och putt & approach för inspel och putt.

Drivers  är spetsiga och låga i syfte att skära luften med så lite motstånd som möjligt. Drivers används för de allra längsta kasten, och världsrekordet i längd är 250 meter.
Midrange  är en mångsidig typ av disc fom funkar för såväl halvlånga utkast som inspel, och även att putta med. En midrange är lite enklare att kontrollera än en driver.
Putt & Approach används när man kommer nära korgen. De är lite högre och mjukare, och enklare att kasta rakt med.

 

När du köper en golfdisc i affären eller på nätet hittar du oftast fyra siffror som beskriver discens flygegenskaper:

Speed  beskriver hur snabbt discen skär luften. Högre siffra betyder snabbare disc, men också mer svårhanterlig. De högsta siffrorna som finns på discar idag är 14-15.
Glide beskriver hur mycket glid en disc har. Nästan alla discar liggar inom spannet 0-7.
Turn beskriver hur stor eller liten benägenhet discen har att vika av åt höger eller vänster i hög fart (alltså i början av flygbanan). Ju lägre tal, desto mer höger viker discen för en högerhänt backhandkastare. På denna skala finns även siffror under 0.
Fade beskriver hur stor benägenhet discen har att falla (vänster för en högerhänt kastare) i slutet av flygbanan när farten minskar.
Uppdaterad: 01 NOV 2019 13:36 Skribent: Jonas Castor
E-post: Adressen Gömd

AKTUELLA TÄVLINGSTOURER:

logga_smalandstouren 

 

 

SPONSORER:

 

 

 

 


Postadress:
Habo Frisbee - Frisbee
Joakim Grahn, Bergstigen 53
56634 Habo

Kontakt:
Tel: 03646601
E-post: This is a mailto link

Se all info