Hoppa till sidans innehåll

Träna


Träning i Istrums SK orienteringssektion

Orienteringsträningen hos oss ska i första hand vara rolig och skapa en bra gemenskap. Vi är av den uppfattningen att klubbkänsla, gemensamma aktiviteter, samhörighet och kamratskap på sikt skapar en livslångt intresse för vår klubb och för orienteringen.

Orientering som sport är en uthållighetsidrott. När man kommit så långt att man börjar tävla (9-10 års åldern) tävlar man i sprint, medel och långdistans. Tiderna, under vilka man presterar i skogen, varierar mellan 20-90 minuter. Utöver dessa grunddistanser tävlar man även i stafett och nattorientering. Det mesta, förutom sprint som är en tävlingsform för tätorter, tävlar och tränar man i skogen.

Förutom att ha en hög förmåga att kunna springa i skogen innehåller även orienteringen tekniska moment såsom att kunna hantera karta och kompass. Detta tränas under specifika former och blir mer avancerat ju äldre man blir upp till 17-18-årsåldern.

För att definiera tävlingsformerna används både en åldersindelning och en svårighetsgradsindelning. Svårigheterna är grön, vit, gul, orange, röd, violett, blå och svart. Klasserna heter inledningsvis inskolning och först i herr/dam 10 börjar man tävla på riktigt. Våra träningar i Istrums SK följer ungefär den beskrivna indelningen.

Våra träningsgrupper är:
- Skogslek -Grön , motsvarar inskolning/ utveckling i åldern 6-9 och svårigheten grön. Här handlar det mycket om rolig lek i skogen med inslag av orientering.
- Vit/ gul, åldern 9-12 år. Här börjar vi bekanta oss med karta och att hitta vägar mellan platser/ kontroller i skogen längs ledstänger.
- Gul/Orange, 11-14 år. Här börjar vi prova på mer avancerade vägval genom obanad terräng och behöver hjälp av bättre kartläsningsförmåga och kompassen.
- Violett, 14-18 år. Svårare banor som dessutom blir krävande fysiskt.

Alla grupperna tränar varje vecka torsdagar mellan 18:00-19:30. För grupperna orange/ violett tränar vi även tisdagar mellan 18:00-19:30.

Säsongen pågår från mitten på mars-mitten på juni samt från mitten av augusti-mitten av oktober. Under sommaren får man både ha lite ledigt och träna och tävla på egen hand.

Under tävlingssäsongen finns det möjlighet att ordna gemensamma transporter från klubbstugan i Istrum till de olika tävlingarna under helgerna.

Mer information finns på https://www.svenskorientering.se/

Har du frågor är du välkommen att
- göra ett inlägg på vår Facebook sida, istrums sk orientering
- Maila till, This is a mailto link
- Ringa eller skicka SMS till, Malin Sörstrand, 070-3085009

”Orientering är självvald väg i okänd mark, tankens skärpa vid kroppslig möda, snabba beslut under spännande tävling. Orientering bjuder dådfylld kamp mot goda kamrater, ensam strid mot markernas hinder, vilsam växlan mot vardagens ävlan. Orientering skapar ett gladlynt och frimodigt släkte, en härdad stam med längtan till äventyr och dust, kärlek till naturen - källan för livslust och levnadskraft.”
Mottot ovan skrevs ner på 1930-talet, men är lika giltigt idag.

Uppdaterad: 27 MAR 2019 22:44 Skribent: Malin Sörstrand
E-post: Adressen Gömd

 

Våra sponsorer

 

 ISTRUMS VALMET

Sparbanken

 

 

 

Ange alt-text här.

 

 

Vallle vandring

 

 

Postadress:
Istrums SK - Orientering
Istrumlyckan
53296 Skara

Kontakt:
Tel: 051163287
E-post: orientering@istrumss...

Se all info