Hoppa till sidans innehåll

All Japan Open Synskadade 2017

25 NOV 2017 20:00
Den 25 november var det dags för All Japan Open i Kodokan, Japan, för synskadade där Nicolina Pernheim försvarade sin titel från 2015 genom att ta guld.
  • Uppdaterad: 29 NOV 2017 22:51

Dag 1

Snökaos i Götet vid flygstart. Höll på att missa anslutningsflighten från Helsingfors till Tokyo på grund av försening i Göteborg. Claudio hann precis inhandla present till arrangörerna, det blev en tomte!?

Dag 2

9 timmars flygning gör att man kommer fram bra sliten och tidsomtumlad. Idag blev helt plötsligt igår utan att vi hann sova… Claudio hann se de flesta filmerna som erbjöds av flygbolaget, Nicolina lyssnade på pods och Mikaela kammade sig i ca 3,5 tim. En galen asiat med mask framför munnen snarkar som en besatt samtidigt som några små barn skriker och hoppar på sin mor samtidigt som man av njuter det fina finska köket (granbarrs-glass blev Nicolinas favorit). För övrigt gick flighten bra.

Vid framkomst trodde vi att vi att vi kommit till kirurgakutens operationsmottagning eftersom flera av den lokala befolkningen envisades med att gå omkring med mask framför munnen (visade sig senare att ”masken” var antingen för eller emot infektioner, vi blev aldrig riktigt kloka på vilket)

Våra japanska vänner plockade upp oss med tåg samtidigt som de försökte kommunicera via Google Translate, som inte verkade vara helt fullt bearbetat.

Den gamla ”herr Jetlag ” nattade oss ända fram till kvällen.

Till middag blev det något med ris.

Dag 3

Hotellrummen visade sig vara byggda för tomtar & troll, småväxta i varje fall. Stora problem att äntra toalett medan resväskan låg öppen! Mikaela passade på att kamma sig igen och Nicolina klippte tånaglarna samtidigt som Claudio svor över de små tomterummen då han slog i huvudet varje gång han skulle på toa.

Kodokan besöktes, foton togs, vikt kollades och Kusakurabälten inhandlades i lokala shopen.

Mikaela förvånades över alla japaner som fanns i staden. Nicolina lyssnade på pods & Claudio försökte få klarhet med varför internet hade tagit slut i hans mobil. Till lunch blev det något med ris liksom till middag.

Dag 4

Övriga deltagare från 3 kontinenter anländer. Första träningspasset, registrering och invägning till Nicolinas stora förtjusning, vilken hon klarar med marginal på 1 hekto. Gamla och nya vänner och bekanta möts. Vi träffar personer som hippieti-hoppeti, choklad-pojken, dockansiktet m.fl.

Uppladdning inför tävlingsdagen skedde med japansk maträtt innehållandes bland annat ris. Claudio går vilse, som vanligt.

Dag 5

Dagen med stort D. Nu var Det äntligen Dags. All Japan Open Championships med allt vad det innebar startade på självaste Kodokans stordojo på vån 7, med japanska nationalsången som sjöngs i kör av sekretariat, tidtagare, shinpans (domare) samt en månghövdad publik. Nicolina var här för att försöka försvarara sin All Japan titel som hon erövrat 2015. På Kodokan är det ett udda upplägg, omklädning på våning 4, uppvärmning på våning 5. Det är ordning och reda. Claudio får sig en utskällning av någon sne japan då han vägrar lägga ifrån sig sina så välanvända flip-flops.

Nicolina är heltaggad och harmonisk. Segrar över USA och Japan på fasthållning såg till att hon återigen stod som segrare i detta mästerskap.

Till lunch blev det Bentobox med ris och till middag blev det bankett på kinakrog som serverade flera utsökta rätter. Även dessa med ris.

Dag 6

Träningsläger startar med 70-talet deltagare. Flera nationer är med, bl.a. Tyskland, Korea, USA, Rumänien, Sverige och självfallet Japan.

Flera rödvitbältade äldre farbröder presenteras och håller tillsammans med frk Yuko landslagstränare för damer, i två givande träningspass med ett femtiotal olika randoribyten.  Dock förekom ibland oklarheter om vilka övningar som skulle utföras och antal gånger då det fanns lite många kockar i köket. Detta bland annat på grund av att översättningen av träningsplaneringen höll liknande nivå som Google Translate. Nicolina och Mikaela fightas på bra och lyckas betvinga flera av antagonisterna från de olika länderna, som visade sig vara ettriga, aggressiva, bra i greppningen och lite annorlunda från vad man är van vid hemifrån. Nicolina får en ny vän i form av en koreansk tungviktare. Tyvärr gick vänskapen bara i ena riktningen.

Jo till lunch blev det Bentobox med ris och middag blev japansk rätt med mer ris. Claudio något trött på riset, beställde en pizza för att gå på det säkra. Det blev även sista gången han beställde en sådan i detta land.

Dag 7

Samma som dag 6 gällande lägret och riset. Antalet randoribyten ökade något från föregående dag. I den två timmar ”långa” pausen inhandlades téer, godis och saké samt presenter av olika digniteter. Arrangörerna frågar ifall vi känner till uchi-komi i rörelse, något förbryllade svarar vi att ja, det gör vi. Korea började tröttna, en tyska har brutit fingret, vår nya amerikanske vän ”Hippieti-hoppeti” kämpar på, något som amerikanerna lyckades överraska oss med då de inte verkade vara så väl förberedda inför detta läger. Randoribytena haglade som spön i backen men våra flickor kämpar på bra och lyckas bemästra de flesta, inklusive det koreanska dockansiktet. Koreansk judoka som vi kallade detta då hennes coach verkade vara väldigt mån om hennes porslinsdrag. Till middag blev det, ja, återigen ris.

Dag 8

Sista träningsdagen hade man förlagt till ett dubbelpass på förmiddagen. Det blev randori igen. Mikaela åker berg-och-dalbana, som tur var efter träningen. Nicolina, lycklig över att allt har gått bra, shoppar loss på eftermiddagen och hon och Mikaela går bärsärkagång på Starbucks varvid Mikaela är så exalterad över sin beställning att hon i rena rama farten tar någon annans. Middag åts på annan restaurang. Mikaela och Nicolina valde nudlar för omväxlings skull. Claudio valde ris för att gå på det säkra.

Dag 9

Återstår att se.

Dag 10

Hemfärd (förhoppningsvis). Pigga och raska åker vi 9:00 från Tokyo för att hinna med kvällsträningen 18:00 på Sakura samma dag. 

Skribent: Mikaela Barrera Birath, Nicolina Pernheim, Claudio Reggiani

 

 

 

 

Postadress:
JK Sakura Göteborg - Judo
Reggiani, c/o Reggiani, Aftongatan 10
41544 Göteborg

Besöksadress:
Lilla Regementsvägen 29
41527 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0707612472
E-post: This is a mailto link