Hoppa till sidans innehåll

World Cup Synskadade 2017

09 OKT 2017 22:00
I World Cup för synskadade i Tashkent, Uzbekistan tävlade Nicolina Pernheim och tog hem en bronsmedalj.
  • Skapad: 09 OKT 2017 22:00

Den 9:e oktober var det dags för World cup för synskadade i Tashkent, Uzbekistan. Tävlingen skedde i samband med Grand Prix för seende, 6-8:e oktober, och var det första eventet då IBSA (International Blind Sports Association) samarbetade med IJF (International Judo Federation) i hopp om att även framtida tävlingar ska kunna ske parallellt mellan seende och synskadade då det trots allt är samma idrott dessa håller på med. Med hjälp av IJF:s sponsorer som vanligtvis genererar prispengar till de seende kunde även de synskadade under detta event ta del av den premien.

Vi som åkte var Nicolina, som tävlande, Kristina, som fysioterapeut och teamledare, samt underskriven som coach. Efter några dagars acklimatisering och träning i detta gamla sovjet-liknande, men fina, land var det dags för tävling. I -63 fanns 6 tävlande, varav hela tre B1:or, alltså helblinda, vilket inte hör till vanligheterna men däremot till önskemålen. Hela tävlingen innehöll en hyfsad mängd B1:or och fusket med synen verkar ha minskat det senaste året.

Nicolina var andraseedad genom sin sjätteplats på världsrankingen och första matchen stods därför över medan andra matchen skulle gå mot vinnaren av Brasilien och Japan. Brasilianskan hade nyligen hoppat upp en viktklass efter att ha tagit silver på hemmaplan under Paralympics förra året i -57 och dessa erfarenheter visade sig då hon slog japanskan och tog sig vidare till matchen mot Nicolina.

Nicolina såg lugn och stark ut från början och kunde blockera attackförsök från brasilianskan, störde mycket på fötterna och stod stabilt. Efter en stund började brasilianskan böja ner Nicolina lite lätt vilket gjorde att Nicolina såg passiv ut och därmed åkte på en passivitetsvarning. Efter detta kom fler attacker från Nicolinas sida men kvantiteten översteg kvaliteten och brasilianskan kom in på en vänster o-soto-gari som resulterade i en wazaari. Dock delades denna ut till Nicolina på poängtavlan och utan kritik fortsatte matchen till Nicolinas fördel. Brasilianskan gav sig inte och fortsatte att böja ner Nicolina mer och mer och fick tag i sitt önskade nackgrepp som gjorde det snäppet svårare att stå i den tidigare så stabila positionen.

Tillslut kom en vänster harai-goshi som kastade runt Nicolina på ippon och matchen var över. Trots en stark inledning blev det alltså tyvärr förlust men återkvalet stod redo med en bronsmatch några timmar senare som det var att ladda om till. Med samma återhämtningsförmåga som under EM i augusti stod Nicolina, trots tidigarelagt finalpass, pigg och redo mot en indiska som hon aldrig tidigare mött. Nicolina visade snabbt vem som bestämmer och kastade indiskan på en vänster ko-uchi-gari som gav wazaari och följde direkt upp i en omkramande fasthållning som indiskan inte hade en chans att ta sig ur. Efter endast en halvminut från matchens start stod Nicolina som klar bronsmedaljös mitt emot den mindre nöjda indiskan.

Det blev en lyckad tävling med bra erfarenheter och lärdomar i ett tidigare obesökt land och vi hoppas att även tävlingsarrangörerna sett fördelen med att slå ihop seende- och synskadetävlingar och även den ökade mängden riktiga synskadade. Riktigt bra kämpat av Nicolina och vi i klubben är stolta över att ha en judoka på så hög nivå hos oss. Nästa tävling blir Alljapanska mästerskapen i Tokyo med efterföljande läger i slutet på november som det nu kommer tränas hårt inför.

Skribent: Mikaela Barrera Birath

 

 

 

 

Postadress:
JK Sakura Göteborg - Judo
Reggiani, c/o Reggiani, Aftongatan 10
41544 Göteborg

Besöksadress:
Lilla Regementsvägen 29
41527 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0707612472
E-post: This is a mailto link