Hoppa till sidans innehåll

Seglarträffen 2017

2017-11-24 22:43
Läs om nya idéer från andra klubbar runt om i Sverige och en rapportering från Hans Holm om det viktigaste som diskuterades.
  • Uppdaterad: 2017-11-24 22:43

I helgen 18 – 19 november hölls den årliga seglarträffen, denna gång i Stockholm tillsammans med 260 personer från hela seglarsverige. Vår ordförande Hans Holm var på plats och diskuterade årets tema ”Enkelhet” som ingår i SSF:s vision om segling tillgänglig för alla.

Seglarträffen är en mötesplats för Svenska Seglarförbundets medlemmar som vill diskutera, inspirera samt ge varandra nya idéer. På seglarträffen finns alla funktioner inom segling representerade och tillsammans kan vi göra seglingen populärare och enklare. Upplägget för träffarna de senaste åren har varit några externa föreläsningar och sedan massor av seminarium och workshops som varje individ får välja vilka de tycker är viktigast beroende på vad de har för roll inom segling.

En viktig del på årets träff var att börja prata om en ny färgmodell som seglingen använder sig utav. Just nu har vi en färgpyramid som beskriver hur duktig en seglare är, på botten grön har vi nybörjare medan i toppen har vi svart med OS och VM-seglare. Istället finns tankar om att göra om pyramiden till en rektangel. På bilden nedan ser du hur gymnastikens färgrektangel ser ut. Den planen är mer öppen och bjuder in alla att få vara med. Istället för att alla ska satsa på tävling så tillåter denna idé att alla ska få vara med på den nivå som de själva önskar och tycker är roligast.

Hans Holm kunde såklart inte vara med på alla seminarium men beskriver för oss de viktigaste och roligaste diskussionerna enligt honom.

Askersund pratade om deras seglarfritids där alla barn får vara med. ” Syftet med seglarfritids var att erbjuda segling utan de krav som ställs under en seglarskola. Kortare dagar och mer fokus på skoj och lek skulle locka. Med detta hoppades vi på att hitta nya seglare genom möjligheten att prova sporten, helt gratis!” Skrivs det på SSF:s hemsida. à länk. http://www.svensksegling.se/Nyheter/Startsidesnyheter/2017Q3/paseglartraffenseglarfritidsiaskersund/ Detta är ett väldigt liknande sätt som årskullen 1996 på Hamreskolan fick testa på när JKV lät skolbarnen testa på segling i samband med skolan. Det uppskattades mycket och många började komma på kvällsträningarna efteråt. Bland annat jag själv.

Mälarhöjdens kanotsällskap fick en idé om att göra segling mer lättillgänglig genom att fler skulle kunna segla tidigare och senare på säsongen. Ett problem många som precis börjat segla är att de inte har kläderna som krävs för att få vara med. Det finns en policy om att det måste vara 15 grader eller varmare för att få segla utan torrdräkt/våtdräkt. De löste problemet med att köpa in 7st torrdräkter som barnen kunde hyra för en mindre summa pengar. På så sätt kunde alla vara med hela säsongen tillsammans med sina kompisar som hade torrdräkter. Detta är också en grej vi borde ta efter tycker Hans Holm. Läs mer här à http://www.svensksegling.se/Nyheter/Startsidesnyheter/2017Q4/attgoraseglingmertillgangligt/

Sen pratades det såklart om den nya division 1 som ska bli den division som är under Allsvenskan. De fyra sämsta i Allsvenskan åker ner till division 1 för att sedan försöka kvala upp sig igen året därpå. Division 1 seglas under två helger och det är arrangörsklubbarna själva som får bestämma vilka båtar som ska seglas, så länge det är minst två i besättningen och båtarna är i samma skick. Men JKV vill såklart hålla sig kvar i Allsvenskan framöver, skrattar Hasse och fortsätter prata. Läs mer om allsvenskan och division 1. http://www.svensksegling.se/SSFtavlingar/Allsvenskan/

Till sist nämnde Hans också en liten sms-kupp som flera unga seglare hade deltagit i med Johan Sjöstrand i täten. Dessutom har det skapats en Facebookgrupp under namnet Ung Segling. Vi kontaktade honom och frågade vad som pågick.
”Idéen om gruppen Ung segling på Facebook kom upp under ett seminarie med enbart personer till och med 26 år. Där vi diskuterade mycket om hur vi vill kunna påverka svensk segling. Tanken med FB-gruppen är att den ska vara ett forum för unga att föra fram sina åsikter där den som ansvarar för gruppen (i nuläget jag) ska föra fram det som är lämpligt till styrelse eller kansli. Även styrelse och kansli ska kunna ställa frågor till de unga i frågor de arbetar med för att ta del av deras åsikter. Seminariet inleddes med att ordförande Anders Selling pratade lite kort med ungdomarna om hur viktiga vi är. Som avslut visade vi hur enkelt det är att hitta kontaktuppgifter till kansli, styrelse och kommittéer och gjorde i samband med det en sms-bombning av Anders Selling för att visa hur enkelt det är att ta kontakt med honom. Så han mottog ca 40 sms.” - Johan Sjöstrand
Se länk för att hitta FB-gruppen för er som är under 26 år. https://www.facebook.com/groups/385552805208747/

 

Mycket att ta in och nu ska vi ta lärdom av så mycket som möjligt för att kunna förbättra JKV:s verksamhet och göra segling tillgängligt för alla.

Några huvudmeningar som beskriver SSF:s vision:

Det skall vara enkelt att hitta till klubben och få prova på segling.
Det skall vara enkelt att lära sig segla oavsett om man är ung eller gammal, tjej eller kille men det skall också vara enkelt att fortsätta efter seglarskolan.
Enkelhet innebär också förenklade kappseglingsformer som gör det enkelt att förstå och utöva vår sport.

 

@Andreas Vasberg, Administratör JKV
This is a mailto link

Skribent: Andreas Vasberg
Epost: Adressen Gömd

svenska_sjo_banner_300x250

 

svenskasjo_190x158

Postadress:
Jollekappseglarna Västerås - Segling
Box 12 067
72012 Västerås

Besöksadress:
Ankargatan
72348 Västerås

Kontakt:
Tel: 021-80 38 12
E-post: This is a mailto link

Se all info