Hoppa till sidans innehåll

Ytterliggare ett SM-guld för duon!

01 OKT 2019 22:35
Läs berättelsen från Maja och Björn som återigen visar vem som är bäst på årets SM i 2-krona som seglades sista helgen i augusti.
  • Skapad: 01 OKT 2019 22:35

Vi, Maja Wikman och Björn Sandberg, vann SM-guld i klassen 2-krona sista helgen i augusti på Ekoln, Uppsala. Riktigt kul att vi kunde försvara vårt SM-guld från förra året!

Det var nytt deltagarrekord med hela 32 besättningar på startlinjen! Det var väldigt varierande vindar, från 3-11 m/s under de två tävlingsdagarna. Hela 9 st seglingar genomfördes, varav tre av dem i lätt-mellanvind, tre i mellanvind och tre i hårdvind.

Vi började med två andraplatser efter årets silvermedaljörer, tillika hemmaseglarna, Staffan Eklund med gasten Ebba Ettemo. De vann de första två racen och ledde det tredje racet inför sista gaterundningen och den korta kryssen in i mål. Vi valde det andra gatemärket för att segla på den andra kanten i ett försöka segla om dem. När vi möttes igen, precis vid mållinjen, lyckades vi vinna med 1 meter tillgodo. Det var en väldigt viktig seger, både för resultatet och mentalt!

Vi kände att vi inte kunna hålla Staffan och Ebbas höjd på kryssen de tre första racen. Vi trimmade därför om skotpunkterna på focken för att försöka hitta bättre höjd i båten. Det var spännande att i race 4 och se om det skulle hjälpa. Det blev en stor skillnad och vi fick en bättre höjd i båten, med bibehållen fart. Nu var det vi som gick aningen bättre på kryssen. Staffan och Ebba var snabbare på undanvinden, så vi var hela tiden tvungna att jobba upp ett tillräckligt försprång på kryssen. Vi lyckades vinna de resterande tre racen under lördagens seglingar och hade ett fantastiskt resultat efter första dagens seglingar med resultaten, (2),2,1,1,1,1, men Staffan och Ebba låg bara två poäng efter med raden 1,1,2,2,2,(9), med en segling borträknad.

Inför söndagen ökade vinden betydlig och det var vindbyar upp till 11 m/s. Vi är i vår besättning relativt lätta, men vi var nog ganska lika med Staffan och Ebba i besättningsvikt. Vi visste att om vi bara var före dem i två race, av dagens tre, så skulle vi vinna SM. Det blev jobbiga seglingar i den hårda vinden. Vi lyckades segla in som 2:a och Staffan/Ebba kom 3:a i första racet, så vi utökade ledningen med en poäng till. I nästa race hade vi en tät fight med Staffan/Ebba och lyckades komma 4:a och de kom 6:a. Nu var SM guldet säkrat, härligt! Vi lyckades vinna sista seglingen på SM, så det kändes fantastiskt att kunna avsluta årets 2-krona SM på topp på alla sätt och vis. Det var härligt att se att vi kunde hävda oss så bra i den hårda vinden, vilket vi var osäkra på inför söndagens seglingar.

Det var flera seglare med stora framgångar i andra klasser som var på årets SM. Staffan Eklund har vunnit flera SM-guld i Neptunkryssare och IF. Hans gast Ebba Ettemo var tidigare i år och seglade VM i Feva i Italien.

På bronsplats kom Linus Berggren och Elias Andersson. Linus och Elias har tidigare vunnit SM och JSM i Feva. Linus och Elias har också seglat 29:er ihop och Linus har ett JSM Brons i 29:er. Linus har tidigare i år tagit studenten från seglargymnasiet i Motala.

Det vinnande konceptet under detta SM var ett fantastiskt bra teamarbete i båten! Vi delade upp uppgifterna mellan oss, dvs Maja ansvarar själv för trim av focken och Björn storen, vilket gjorde att vi kunde koncentrera helt oss på våra egna uppgifter. Taktik och strategi diskuterade vi flitigt under seglingarna för att hitta bästa vägen på banan tillsammans! Vi är ett riktigt bra team helt enkelt och kompletterar varandra perfekt!

Foto: Sten Hollman

Skribent: Andreas Vasberg
Epost: Adressen Gömd

svenska_sjo_banner_300x250

Länsförsäkringar Bergslagen 

 sailing week

svenskasjo_190x158

 Sailwave scoring software

Postadress:
Jollekappseglarna Västerås - Segling
Box 12 067
72012 Västerås

Besöksadress:
Ankargatan
72348 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info