Hoppa till sidans innehåll

Historik Johannishus SK– Det är byafighten, kamratskapet och lagandan i fotbollen, som är viktig, säger Svante Svensson i Johannishus.
Han svarar för en 50-årig kulturhistoria i Johannishus, sedan han 1933 på eget initiativ startade Sportklubben.
Då med ett fotbollslag, som hängde med i Blekingeserien, men tyvärr upplöstes när kamraterna skingrades i krigsberedskap på 40-talet.
Till 50-års jubileet har Johannishus ett nytt seniorlag färdigt.
Där emot har Svante Svensson fått lön för mödan, att han aldrig gav upp, utan höll klubben vid liv. 
På 30-talet hade de flesta orterna fotbollslag, runt Johannishus var det Edestad, Kuggeboda och Listerby. 
Svante Svensson var före 1933 aktiv i Nättraby IK, men tyckte det skulle vara roligt med ett hemmalag i Johannishus. Lantbrukare Torsten Nordström ställde mark till förfogande i Hjortsberga och där växte gräsplan och mål fram.
Det blev ett fotbollslag och traktens boende fick sitt helgnöje, som på den tiden inte var mycket mer än att se på fotbollsmatcher.
Vi spelade i Belganet, Ramdala, Karlskrona och Ronneby. Det var inga problem med transport, för Sigge hade taxi och var själv med i laget, berättar Svante Svensson.
Sigge vare alltså Sigvard Håkansson i Mölleryd, en av de många som inte längre finns i livet och som var stommen i Johannishus Sportklubb.


KONTRAKT 1954

Ur lagandan i idrotten växte mycket annat i Johannishus fram. Det som på detta sätt kände varandra idkade också politiska aktiviteter, var med och startade Johannishus samhällsförening och satte egenhändigt de första gatubelysningsstolparna i marken. Ett viktigt år för Johannishus Sportklubb åter skulle börja röra på sig blev 1954, då greve Hans Wachtmeister skrev ett kontrakt. Det var ett kontrakt på 49 år för upplåtelsen av sin mark där nu fotbollsplanen ligger. Ett och ett halvt hektar fick Johannishus Sportklubb förfoga över.


HOPPADES

Hela Johannishus samhälle ställde upp för att iordningställa den nya fotbollsplanen, som Svante Svensson själv skötte fram till 1960.
Jag lade nog ned ett par tusen timmar på att klippa planen, säger Svante Svensson, som gick där i sin ensamhet och hoppades på att något skulle hända.
Nättraby hyrde planen ett par år och från ett tidningsreferat kan man läsa att 1963 var Fridlevstad och Fjärdsjömåla AIF var i Johannishus. Av kritikerna att döma var denna fotbollsplan bland seriens bästa. 

Sedermera började ungdomsfotbollen florera i Johannishus Sportklubb. Nya yngre krafter visade intresse för det arbete ordföranden Svante Svensson lagt ned. Och efter många sega år, fick initiativtagaren åter uppleva Johannishus seniorlag, mem sedan då med Jan-Erik Holst som ordförande.

När fotbollen på 40-talet dog i Johannishus, startade sedermera aktiviteter såsom bordtennis och motionsgymnastik. Johannishus Sportklubb nämndes också inom skidsporten, då Erik Cassel deltog i tävlingar.

Uppdaterad: 05 JAN 2015 22:39 Skribent: Okänd

Postadress:
Johannishus SK - Fotboll
Grevavägen 35
37295 Johannishus

Kontakt:
Tel: 045733129
E-post: info@johannishussk.s...

Se all info