Hoppa till sidans innehåll

Jönköpings RFK - Flygsport

            

 

 facebook
 
Välkommen till Jönköpings RFK's  hemsida, JRFK är en klubb  för alla modellflyg intresserade. Vi är ca 50 medlemmar och vårt  NYA flygfält  Granö  ligger mellan Tenhult och Barnarp. 
Vår målsättning är att på ett enkelt, lättsamt och kamratligt sätt utveckla vår hobby och klubbverksamhet.Är man intresserad och nyfiken på Teknik-Motorer-Mekanik-Elektronik  och olika sorters byggtekniker från balsa till avancerade glasfiber-kolfiber matrial. Och givetvis att flyga, då är modellflyg rätt sport för er.Det finns alltid något som passar just Dig !
Motorflyg, Segelflyg(bogsering) , Helikopter ,Konstflyg ,El-flyg ,"Jetflyg", 250 racers och parkflyg
Ja,vi är en klubb där vi flyger med det mesta och i alla storlekar.
Vi annordnar även olika tävlingar ,både nationellt och klubbtävlingar.
Vi har medlemmar som varit SM-vinnare i ex F3A (Konstflygnig) ,även högt placerade i F3C ( Heli )  IMAC (Konstflyg med förebilder av olika extrema motorflygplan ex Extra,Sukhoi ,Edge, Yak m.m)
 
Vi bedriver även vid behov utbildning (skolflyg)  med ett klubbägt flygplan med dubbelkommando.Som gör det enklare att lära sig att flyga utan att behöva riskera onödiga krascher med sitt ev egna Modellplan/ Helikopter . Säkerheten är absolut det viktigaste inom Modellflygsporten.
Vi hjälper mer än gärna till med tips och råd inför dina inköp av modell etc.
 
Ring gärna våra kontaktpersoner och/eller  besök  vårt NYA flygfält på Granö med stora fria ytor runt om.
På tisdagskvällar och  lördagar är det säkrast någon på fältet när vädret tillåter.
Start & Landningsbana 120 m lång  x 30 m  bred.
Vi är godkända av transportstyrelsen att flyga upp till 450 meters höjd på flygfältet Granö och 120 m på Elmia enligt anslagna regler.


Nyhet: Alla som flyger modellflyg eller drönare måste fr.o.m. 2021-02-01 registrera sig som operatör hos Transportstyrelsen och märka sina modeller med tilldelad operatörs-identitet. De som är yngre än 18 år måste låta någon annan ta ansvar för modellflygplanet och märka upp det.
Man måste själv göra detta via denna länk: Drönarsidan (transportstyrelsen.se) eller på blankett
 (några undantag för mycket lätta modeller).

Nyhet: SMFF sänker medlemsavgiften. Nya avgifter  för år 2021:   

Senior  från  26 År                         575 kr    ( Varav  145 kr till SMFF och 430 kr till klubben) 

Junior  upp till  25 År                     150 kr    (Varav  100 kr till SMFF)

Familj på samma adress                 755 kr    (Varav  420 kr till SMFF)
Senior utan medlemskap i SMFF     430 kr     (om man betalar till RCFF, förbundsavgift i annan
                                                                        klubb eller är passiv stödmedlem )

Betalas till JRFK Plusgiro 612415-0, Ny medlem till SMFF måste ange sitt personnummer och för alla gärna en mailadress, mobilnummer och operatörsid.

Om SMFF medlemmar vill ha sitt operatörsid på medlemskortet i Cardskipper måste ni meddela detta id till kassören gärna i samband med betalning av medlemsavgift. Då accepterar ni samtidigt reglerna för modellflyg på samma sätt som RCFF medlemmar kan göra direkt i Cardskipper appen. Ni får då operatörsid utskrivet på medlemskortet och det blir heller inga oklarheter vid besök hos andra klubbar eller vid eventuellt försäkringsärende.

Tidningen Modellflygnytt ges inte ut i år och dess framtid är oklar.

Medlemmar som anslutes till SMFF (Sveriges Modellflygförbund) kan delta i alla nationella och internationella tävlingar och meetings i SMFF regi och erhåller också en ansvarförsäkring mot tredje part som gäller i hela världen när man följer gällande regelverk på respektive plats och också en olycksfallförsäkring.

Tävlingslicenser, se https://www.modellflygforbund.se/forbundet/Avgifter2021/.

Medlemskort i form av plastkort skickas numera inte ut från SMFF kansli om man inte begär det mot en avgift på 100kr. Alla medlemmar får utan kostnad ett bevis på medlemskap via appen Cardskipper per e-post eller sms direkt från förbundet.

Försäkringen gäller till 31 mars nästkommande år. Kontakta kassören om ni har frågor angående klubbavgiften,försäkringen etc.  

OBS ! Betala in avgiften före 1 mars , så att kassören kan registrera dig för att SMFF försäkring kontinuerligt fortsätter att gälla. För ny medlem gäller försäkringen när kassören matat in uppgifterna till SMFF.

Dokument:                JRFK_stadgar.pdf                                             Fältregler

Visa även  hänsyn och  kör sakta förbi bostadshuset  ( Familjen  Ek ).

Vi är ett modellflygfält godkänt av Transportstyrelsen. En karta över Sverieges modellflygfält registrerade hos SMFF och RCFF och viktig information om sveriges luftrum hittar du här: https://www.faltregister.se/

Du kan också hitta var vårt fält ligger med Model Airfields appen. Du svänger av vägen mellan Barnarp och Tenhult vid stora skylten Miljöcentrum och följer skyltar mot Granö. Sedan finns klubbens skyltar från ladugården, där du kör bakom förbi silon och sedan den nya vägen till vänster. 

Karta:

 

Kontaktpersoner JRFK / Granö    År 2019
  
 
Ordförande:                 Robert Larsson          0738-307065
 
Kassör:                         Ingemar Thöörn        036-97141                Mob:0706-854567 
  
Säkerhetsansvarig:    Robert Larsson          0738-307065
 
Fältansvariga:             Robert Larsson           0738-307065
                                       Sven-Olof Nilsson       0705-751181
 
 Flyg   :                          Sture Persson               036-66747              Mob:0707-991930 

 Heli    :                          Magnus Karlsson         0380-12565            Mob:0706-337358 

 Segel :                           Robert Larsson            0738-307065
 
 Skolflyget  :        Kontakta någon ovan vid intresse!
 
 
Vi påminner om våra flygregler och att enbart de som är medlemmar och anslutna till SMFF alt RCFF får flyga på vårt fält av försäkrings-skäl  Det kan annars bli dyrt om man t.ex. flyger in i en parkerad bil eller ännu värre, en personskada sker. Gästflygare som är SMFF/ RCFF medlem i annan klubb (ange huvudklubb)  är varmt välkomna efter att tagit kontakt med någon av våra kontaktpersoner.                           

Fältet från söder 2015: 

flygbild1
  
Från norr:
flygbild2
Fler bilder finns på facebook

 

5  Maj 2015
Fältet är nyklippt. Vägen dit är farbar men gropig. Vi avaktar just nu med mer bättring av väg tills vi får besked om eventuell ny väg nu i Maj. 

 

/Ingemar
 
25 Augusti 2014
Gräset gror bra på den nysådda banan och vi har jämnat till depåområdet förutom vid infarten till parkeringen där vi gjort plats för lastbil som ska köra massor till den framtida parkeringen. Sedan ska hela området på andra sidan diket jämnas till med masin. Men detta jobb och fortsattt grässådd av depå har avstannat tills det torkar upp efter allt regnande. Vi har börjat riva på gamla fältets altan.
/Ingemar
 
14 Juli 2014
Nu är dränreringsrören och vägtrumma på plats för nedgrävning . Underbart !
Tusen tack,,Leif Henriksson  för denna gåva & sponsring. Det handlar om mycket pengar om vi skulle inköpt själva.    Tack Sven-Olof Nilsson, Christer Larsson för transport .
 
 
13 Juli 2014
Nu är fältet nedklippt till lägsta möjliga nivå.Givetvis behövs det jämnas ut på vissa ställen, men fullt flygbart med plan med större hjul om startar-landar på rätt ställe.Nu när det har kommit lite fint regn så får  vi se hur "gräset" tar sig! Det behövs med 100% sannolikhet sås i bättre gräsfrö blandning för att få bästa resultat. Ingemar har kört med stora trimmern utmed vägkanten ner från ladugården fram till kurvan. Vägen har olika stora hålor på just detta ställe, men nu när det varit torrt har det varit helt okej att köra ner.Givetvis skall dessa också planas ut med lite  bättre grus.Så att alla kan köra ner tryggt. Jag jobbar för fullt med att ordna detta.
Ja, det har hänt mycket på två veckor. Det har varit ett hästjobb. Allt sly är nedtagit, ihopsamlat. etc. Finns några träd vi behöver bli av med, men kräver motorsåg. Mer rensning av diken,dikeskanter behövs också göras(finputsas). Tack Ingemar Thöörn  för allt arbete du lagt ner. MEN, givetvis krävs det mer "frivilligt" arbete att få till vårt NYA modellflygfält i bästa skick.Det mesta kräver maskin att utföra t.ex parkering,men att jämna ut start-landningsbanan, depå är mer manuellt handarbete= Krattor,spadar,rakor,skottkärror. Sätta upp depå-staket m.m
Oturligt nog är det i semestertider,men för dem som är hemma och vill bidra så går det bra att ringa för info.
Det brukar vara "tisdagsträff" på "Boglanda" men vi skulle kanske prioritera det nya  fältet  och träffas där nu på Tisdag 15 Juli för dem som är hemma och intresserade !
Det behövs planering..
Mvh Fältnissen.
 
10 Juli 2014
Ytterligare ett positivt besked. Den 7 Juli blev det "grönt ljus" från Länsstyrelsen för inlämmnat samråd innehållande våra planer för parkering etc. Dnr 525-4733-14. Tack Jenny Nyström ,Naturvårdshandläggare för skyndsamt arbete innan din semester.
Bonden har nu klippt sin vall 2:a gången. Nu skall jag märka ut vår start-landningsbana+ Depå, Har provklippt med
LT-151:an , det var tungt men  det  går. Skall fortsätta idag, vi måste nu hålla nere gräset på Nya fältet = Prio 1
I början av nästa vecka skall vi hämta trumma+dräneringsrör. Tack Leif Henriksson för "sponsring".
Prio 2=Ordna yta+ flytt av vår container  så vi kan förvara gräsklippare etc mot väder och vind.
Kommer att krävas arbetsinsatser av medlemmarna! Ja, det finns en hel del att pyssla med för dem som
är intresserade av att äntligen fått en ny "super" modellflygplats att vara på.
/ Robert ,fältansv.
 
 
Den 24 Juni 2014 kom vi överens med kommunen och den bonde som arrenderar åkermarken att vi får anlägga vårt nya modellflygfält mellan Granö och Granömossen:
 
namnlös
 
 
     
 
Så här ser det ut vid infarten till det blivande fältet nu innan vi börjar röja bort allt sly och klippa bana:
 
granö1 
 
Och från andra hållet:
granö2
Vårt nya modellflygfält "Granö" från ovan 2014  / Peter.K
10459916_528214660638208_4303086762850307729_n
 
 DSC03969
 
 
 
 
 
Bild från vårt gamla fält Boglanda sommaren 2012:GOPR0011
 
 

Landning  "Bellanca DectlonSture. P

 
 
 
 
100_0056
 
 
 
100_0055
Bergfalke "MU 13" föregångarn till II/55.  Robert.L
DSC02996
 
 
DSC02997
 
 
 
 
 
 
 
 Sure P gör sig redo.
 
 
Vår gamls depå "Boglanda"
 
 
 
 
 
  
Landning " Pilatus B4"  Segelflygplan  Robert.L
 
 
Bogsering med "Hector" Ingemar. T  / Pilatus B4  Robert. L
 
Magnus. K
 
 
 
 
 
 
 
 
  Boglanda från ovan / Pilatus B4  Robert.L
 
 
 
 

  

 
 
 IMAC- Tävling "Boglanda" JRFK
 
 
 

 

 
 
 

 

Anslagstavla 

 

Säkrast är vi på fältet på tisdagskvällar.

 

Postadress:
Jönköpings RFK - Flygsport
c/o Ingemar Thöörn, Moen Kanarp 15
57197 Forserum

Kontakt:
Tel: 0706854567
E-post: This is a mailto link

Se all info