Hoppa till sidans innehåll

Historik


Jönköpings Roddsällskap är en förening i Jönköping som numera enbart sysslar med rodd som idrottsform. Under sin långa historia har flera andra idrotter funnits på programmet och ett antal andra föreningar har haft sitt ursprung i Jönköpings Roddsällskap innan de blev självständiga idrottsföreningar.

Föreningen bildades den 19 januari 1884 vilket gör den till Smålands äldsta idrottsförening. JRS har ända sedan starten haft sin hemvist och sitt båthus vid Munksjön, en centralt belägen sjö i Jönköping. Munksjön har använts som tävlingsarena för rodd- och kanottävlingar både på nationell och internationell nivå.

 

Regattahistorik

Även om det genom åren hållits mängder av regionala och nationella tävlingar på Munksjön är utan tvekan det största arrangemang som anordnats Junior-VM i Rodd. Jönköping och Sverige fick värdskapet 1984 och då var detta det största internationella idrottsevenemang som anordnats i Sverige sedan Olympiska sommarspelen 1912. I Junior-VM i rodd -84 deltog 1.200 aktiva från mer än 30 länder.

Profiler

Genom åren har det funnits många profiler i JRS. Postmästare Olsson var med och bildade föreningen i slutet på 1800-talet. Hattmakare Ove Lostad som bland mycket annat blev nordisk mästare 1946. I slutet av 1990-talet Bo Ekros, vinnare av Henley Royal Regatta, Luzerns internationella regatta och tvåfaldig VM-silvermedaljör var en framträdande profil på tävlingsbanorna.

 

Läs om kapitlet om Roddarnas i boken "Medaljer och magplask" av Magnus Widell

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:35 Skribent: Malin Grant

JU Logo

 

 


 

Concept Logo

 


 

 

McD Im rowing it

 

 


 

Im loving it - smaller

 

 


 

Cliffton

 


 

Lambertssons

 


Smålandsidrotten Logo

 

Postadress:
Jönköpings RS - Rodd
Box 2111
55002 Jönköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: jonkopingsrodd@gmail...

Se all info