Hoppa till sidans innehåll

Föreningen


 

Historia KFUM Trollhättan Idrottsavdelning

 

En slump att det blev KFUM

Egentligen var det en slump att den idrottsföreningen som bildades 3 november 1940 kom att heta KFUM:s Idrottsavdelning. Men mannen bakom bildandet, Karl-Axel Beskow, hade scoutingen i blodet och på den tiden var KFUM stort inom scouting. Därför bildades föreningen som en del av KFUM – rörelsen.

 

Karl – Axel Beskow var ingenjör på Flygmotor, idrottsintresserad och entusiastisk över tanken på att bilda en idrottsavdelning för ungdomar. Han fick med sig ett antal likasinnade personer och den första styrelsen konstituerade sig enligt följande: Karl–Alex Beskow ordförande, Olof Olsson sekreterare, Björn Forsell, kassör, Bertil Nilsson, klubbmästare och Olle Olander, materialförvaltare.

 

Tankarna om verksamheten var annorlunda än vad man idag förknippar KFUM med. Allsidig lek och idrott parad med gemytlig gemenskap var rättesnöret. Till en börja med kretsade intresset kring gymnastik, friidrott, orientering och skidor – idrotter som också förknippas med scouting.

 

Metholmen blev ett begrepp

Metholmen i Öresjö blev ett begrepp i det tidiga KFUM. Medlemmarna lade ner mycket arbete på att bygga en klubbstuga. Några större summor pengar fanns förstås inte. Virket skaffade Axel Beskow från Flygmotor.  Efter ett stort röjningsarbete fick medlemmarna ordning på en träningsplan. Där tränade man alla möjliga idrotter och där blev fotboll också en aktuell sport. Det var de unga knattarna som spelade fotboll, men de som fortsatte med fotboll gjorde det senare i de andra etablerade fotbollsföreningarna. Däremot var det fotbollsknattar som var upphovet till att handbollen kom in i föreningens program. På Metholmen tyckte killarna om att som omväxling till fotbollen varva med handboll och de utvecklade snabbt sitt spel…

Detta var ett ur drag ur KFUM Trollhättans 50-årsjubileumsskrift som finns på kansliet.

 

Från förr till nu

 

1943:  KFUM Trollhättan anmäler det första laget till en nationella seriespelet och får starta i div IV.

1945: Ett historiskt årtal i föreningens historia. KFUM–gården inreddes vid Krönleins bryggeri mitt i stan (där Oden ligger).  KFUM – gården var Trollhättans första ungdomsgård fast begreppet då inte ens var uppfunnet.

1946: Damsektionen KFUM Ida bildas. Herrjuniorlaget vinner DM och får delta i SM.  Där blev det stopp, mot HK 43 från Lund som vann med 8-4 inför 600 personer i Tingvallahallen. 18 Oktober samma år debuterar KFUM Trollhättan i div 3.

1947-48: KFUM vinner div 3 för första gången och får spela kval mot Sörhaga från Alingsås, men förlorar kvalet. KFUM Ida blir nordiska mästare för KFUM –lag.

1951: KFUM vinner återigen div 3 och får kvalspela mot Mariestads AIF. KFUM vinner kvalmatcherna och går upp div 2. 

1951-52: Inleddes den hittills främsta sejouren i KFUM:s herrhandbolls historia. Laget behöll platsen i division 2 elva säsonger i följd och placerade sig tre gånger på andra plats.

1955-65: Damhandbollens storhetstid i Trollhättan med spel i Allsvenskan. Duktig spelare i KFUM var Anna Greta Pettersson landslagsspelare och Svensk Mästare med Lidingö 1953. Vann skytteligan i Allsvenskan.

1957: Den 9 februari möttes Redbergslids IK och KFUM Trollhättan i seriefinal i Mässhallen inför rekordpubliken 3.516 betalande. Det var svenskt publikrekord för div. 2 handboll och den största publiksiffran som noterades i Sverige den säsongen.

1962: KFUM:s herrar åker ur divsion 2. Sven – Åke Strandlind är nära en plats i landslaget, spelade också för Wasaiterna och Göteborgs IK.

1963: Stadsfullmäktige beslutar att bygga en nya hall (Älvhögsborg).

1970: KFUM:s herrar flyttas ned till div. 2.

1976: KFUM Ida vinner div 3 och går obesegrade genom alla 18 matcherna med målskillnaden 356-116.

1988 : KFUM:s damer tar steget upp i div 1.

1990 : Helen Wanneblad lämmar damlaget för spel med Polisen i Allsvenskan och en viss fd handbollsmålvakt vid namn Håkan Mild tar plats i IFK Göteborg. KFUM:s duktige kantspelare Stefan Johansson tar ordnare plats i juniorlandslaget. Herrlaget spelare i div 2 och damlaget åker ur div 1.

1991-92: KFUM driver caféet i Älvhögsborg. Arrangerar landskamp mellan Sverige och Jugoslavien i Älvhögsborg. Herrlaget flyttas ner till div 3.

1992-93: Herrlaget blir fyra i div 3 och flyttas upp div 2.

1993-94: Föreningen utses till ”Årets KFUM-förening i Sverige. Får nya lokaler i Älvhögsborg.

1994-95: Arrangerar uppdrag av SHF en 4 nationsturnering med lag från Slovakien, Danmark, Tyskland, och Sverige. Damlaget slutade femma i div 2 och herrarna i mitten av div 2. 20 ungdomslag har deltagit i cup och seriespel underrået.

1995-96: World Cup i handboll spelas i Älvhögsborg med KFUM som medarrangör.

1996-97: Föreningen ingick som part i Weeks Of Action.

1997-98: Till årets idrottsledare av Trollhättan Tidning utsågs Eje Grönquist. Föreningen jobbar för att få till en 40x20 idrottshall vid Paradisskolan. Börjar planera för 60-årsjubileumet 2000. Herr och damlaget belade en mittenplacering i div 3 samt div 2.

1998-99: Den 17 mars var föreningen återigen medarrangör till World Cup i handboll i Älvhögsborg. Antal medlemmar i föreningen var 417. Damjuniorerna var en hårsmån från att ta sig till finalspelet i SM.

2000: KFUM Trollhättan firar 60-årsjubelium. Är medarrangör till Ligacupen i handboll i Älvhögsborg med HK Drott som segrare.

2001: Damerna slutar tvåa i div 2 och går upp till div 1. Är medarrangör till Ligacupen i handboll i Älvhögsborg med Redbergslid IK som segrare.

2005-06: Herrlaget vinner div 3 och går upp till div 2. KFUM:s pojkar födda 90 är nära en plats i finalspelet i SM. Damerna åker ur div 1.

2007: Herrarna åker ur div 2 på målskillnad och damerna slutar tvåa i div 2. KFUM arrangera tillsammans med Älvhögsborg en EM-kval match mellan Sverige och Belgien.

2008-09: Föreningen har 320 medlemmar var av 170 i åldern 7-20 år. B-flickor och B-pojkar går till steg 4 i USM. B-pojkarna åker på utbytes resa till Ukraina. KFUM-RM för B-ungdom spelas i Älvhögsborg. Herrlaget slutar 6:a i div 3 och damerna delad 3:e plats i div 2.

 

2009-10: Herrlaget vinner div 3 utan en enda förlust och går upp till div 2. Damerna åker ur div 1. KFUM Trollhättan firar 70 år.

 

2011-2012: Damlaget slutar 3 i div och missar kvalplatsen med målskillnad. Herrlaget fortsätter med riktigt bra spel och som nykomlingar i div 2 slutar man på andra plats, ett riktigt bra resultat. I kvalspelet blir det sedan vinster i hemma/borta möte mot KFUM Kalmar. I andra kvalrunda blir Wasaiterna försvåra och vinner tillslut matcherna med 4 måls marginal.
Herrlaget erbjuds sedan en friplats i div 1 södra och föreningen tackar ja till platsen.
Ungdomsledaren Kent Karlsson får utmärkelsen "årets idrottsförälder " som ger föreningen 10 000:- och Kent en resa till OS i London.

 

2012-2013: För första gången sedan 1970 spelar KFUM Trollhättans herrar åter i div 1.

 

DU ÄR MED OCH SKRIVER HISTORIA

 

KFUK - KFUM

 

En ung affärsanställd man, George Williams, samlade i London 1844 ihop sina kamrater och bildade den första KFUM föreningen. Den nya organisationen kom att växa fort och på bara några år var den känd över hela England och fortsatte att etableras runt om i Europa och i USA.

 

KFUK har också sina rötter i England. Emma Robarts och Mary Jane Kinnaird samlade unga kvinnor till olika aktiviteter och år 1877 bildades KFUK av de olika grupperna.

 

I Sverige bildades den första KFUM föreningen i Jönköping redan år 1855. KFUK bildades 30 år senare i Stockholm. Verksamheten spreds snabbt ut över landet och många föreningar bildades fram till sekelskiftet. Den ekumeniska karaktären var ett av kännetecknen för organisationerna tillsammans med det stora sociala engagemanget i samhället. Tidigt fanns det, i synnerhet inom KFUK, en medvetenhet om u- ländernas svåra situation.

 

KFUK och KFUM tillhörde de första organisationerna som var lyhörda för unga människors behov i en tid då begreppet tonåring var okänt och när de unga ofta tvingades bli brådmogna vuxna.

 

1966 slogs de båda organisationerna tillsammans till en: KFUK-KFUM. I de flesta andra länder är organisationerna fortfarande skilda åt. Sedan 1980 är rörelsen organiserad som en federation. Scouterna, idrottarna och de som är med i triangelverksamheten arbetar självständigt medan KFUK-KFUM:s riksförbund har rollen som paraplyorganisation. Högsta beslutande organ för hela rörelsen är Riksombudsmötet som samlas vartannat år.

 

I Sverige har rörelsen idag över 70 000 medlemmar. Idrott är den största verksamheten, men här finns också scouting, läger- och fritidsgårdsverksamhet samt körer.

 

Rörelsen har från början lagt stor vikt vid unga människors livssituation. I fokus finns respekten för människan och hennes möjligheter.

Alla är välkomna oavsett ras, kön, social ställning, politisk uppfattning eller religiös tro.

 

KFUK-KFUM: s symbol är den röda triangeln. Den symboliserar en hel människa – kropp, själ och ande.

Kropp står för fysisk aktivitet, både genom idrott och till exempel scouting.

Själ står för ökad kunskap, både genom utbildning och kontakt med goda ledare.

Ande står för andlig fördjupning, för vägledning och hjälp till insikt för unga sökande unga människor.

 

Att se människan som en helhet är ett synsätt som numera har spridit sig till andra organisationer.

Uppdaterad: 26 JUN 2012 21:03 Skribent: Emil Grönquist

 

 

 

 

 

Postadress:
KFUM Trollhättans IA - Handboll
Kanaltorget 7
46131 Trollhättan

Kontakt:
Tel: 0520411155
Fax: 0520411155
E-post: This is a mailto link

Se all info